ma. 15 okt 2018

Het Spaanse Cepsa was deze morgen de zoveelste in de rij om de beursplannen uit te stellen door het ongure weer op de aandelenmarkten. Niet zo bij Shurgard, dat weliswaar enkel op institutionele investeerders mikte en vandaag de bel op Euronext Brussel mocht luiden. Bij de opening kreeg de introductieprijs er zo’n 5% bij. Een woordje uitleg van sectoranalist Steven Lermytte (KBC Asset Management) is op zijn plaats.
Opslagniche
Shurgard zet zijn eerste stappen op de beurs met een aandelenuitgifte van 575 miljoen euro. Het bedrijf is gespecialiseerd in de verhuur van opslagruimte en richt zich specifiek op de vraag naar enkele vierkante meters voor de stockage van bijv. meubelen, verhuisdozen of een kleine voorraad. De klanten zijn doorgaans particulieren of kmo’s die voor een beperkte periode hun spullen willen opslaan.
Opvallend is dat ook heel wat huurders langer dan verwacht huren en letterlijk jaren klant blijven bij Shurgard. Een deel van die klanten is overigens gerust bereid om jaarlijks een hogere huurprijs te betalen in ruil voor de beveiligde opslag en de flexibiliteit die Shurgard kan aanbieden.
Plaatsgebrek
De voornaamste drijfveren van het businessmodel zijn de toenemende urbanisatie, waarbij mensen steeds kleiner gaan wonen, maar ook de stijgende koopkracht van de stedelijke bevolking. Dat is de reden waarom Shurgard zich vooral positioneert in hoofdsteden en een beperkt aantal grote steden.
Wie opslagruimte gebruikt, wil daar ook vlot heen kunnen, waardoor er ook een situatie van schaarste ontstaat in een stedelijke context. Niet te vergeten zijn de 'life events' zoals mensen die mobieler zijn en sneller verhuizen of gebeurtenissen zoals scheidingen, ook ogenblikken waarop een beroep gedaan kan worden op de stockageplaatsen.
Unieke voetafdruk
Shurgard is actief in België en de omliggende landen, aangevuld met Zweden en Denemarken. Die voetafdruk is uniek, want de belangrijkste concurrenten zoals Safestore en Big Yellow zijn gevestigd in het Verenigd Koninkrijk en hebben geen of slechts een beperkte blootstelling aan het Europese continent.
Het Europese landschap met stockageruimtes is evenwel sterk versnipperd. De voorbije jaren heeft Shurgard zijn businessmodel verder kunnen verfijnen en daarbij het beproefde en gestandaardiseerde concept van Amerikaans sectorgenoot en grootaandeelhouder Public Storage ook zelf efficiënt toegepast. Het streeft naar een bovengemiddelde bezettingsgraad met een aantrekkelijke prijs in de aanbieding.
easyJet
Shurgard wordt wel eens vergeleken met easyJet qua filosofie en lagekostenprofiel. Het businessmodel is een van de vastgoedniches die op het Europese continent nog niet sterk ontwikkeld zijn. In een markt die nog sterk versnipperd is, heeft Shurgard de ambitie om de natuurlijke overnemer te zijn en verder te groeien. Daarmee is meteen ook duidelijk dat het hebben van aandelenkapitaal één van de wapens is die ingezet kan worden om de acquisitiehonger op korte en lange termijn te helpen stillen. Shurgard wil naast het aankopen en uitbreiden van bestaande sites ook nieuwe sites ontwikkelen.
De Angelsaksische markten zijn eerder mature markten waar het opletten is om het evenwicht tussen vraag en aanbod niet te verstoren door het in gebruik nemen van extra capaciteit die op de huurprijzen kan drukken. Op het Europese continent is momenteel sprake van een tekort aan kwalitatieve opslagruimte.
