Beleggen dus, maar waarin?

Beleggen dus, maar waarin?

Beleggen dus, maar waarin?

Fijn, je hebt de buffer, je hebt cash en je hebt een lange tijdshorizon. Beleggen lijkt misschien wel een goed idee. Maar waarin en hoe begin je eraan? We fietsen je kort door de mogelijkheden heen.

Obligaties

Wanneer je een obligatie koopt, leen je je geld gedurende vaste periode uit aan een bedrijf of een land. Als vergoeding krijg je jaarlijks een rente en op de eindvervaldag wordt het geleende geld opnieuw op je rekening gestort. Minder risico dan aandelen en ETF’s (exchange-traded funds), maar in tijden van lage rente ligt het rendement niet bijster hoog. Voor de volledigheid geven we je ook nog de risico's van beleggen in obligaties mee. 

Obligaties zijn als fietsen op een hometrainer, geen geZwift, geen Sufferlandria, gewoon lang en traag trappen. Terwijl buiten de zon schijnt. En de wielertoeristen vrolijk voorbij racen. Wie meer over obligaties wil weten, kan op onze Bolero-Academy terecht. 

Aandelen

Koop je een aandeel, dan word je voor een stukje eigenaar van een bedrijf. Beleggen in aandelen kan mooie rendementen opleveren, voor beleggers die goed hun huiswerk maken en de juiste bedrijven er weten uit te pikken. Er zijn ook een aantal risico's.  

Het is als het rijden van de koninginnenrit in de grote wielerronde. Goed voorbereid en alles uitgekiend aan de start verschijnen, hopend dat de (weers)omstandigheden meezitten. Onderweg zoveel mogelijk proberen te genieten, de lekke banden en valpartijen vermijden om voldaan over te meet te kunnen rijden. Zo stellen wij ons dat voor, wellicht iets romantischer dan het in werkelijkheid is. 

Wie meer over aandelen wil weten, kan een kijkje nemen op dit stuk van onze Academy. 

ETF’s

Net als gravelen in de fietswereld, zijn ETF’s (exchange traded funds) de nieuwste trend in de beleggerswereld. Nochtans bestaan ze al een hele tijd. Je kan er goedkoop en in een paar klikken een zeer gespreide portefeuille mee uitbouwen, waardoor ze het risico beperken. Bovendien kan je ETF’s kiezen die nauwelijks huiswerk of opvolging vragen. En als de beurzen meewillen, kunnen ze een mooi rendement opleveren. Daarom zijn ze een fijn en vooral goedkoper alternatief voor de fondsen van een bank. 

Uiteraard gaat onze Academy ook dieper in op ETF’s. Check onze video's. Wie liever alle informatie over ETF’s rustig naleest: hierbij vind je alle informatie over:  

 

 

Zit je in ons wiel? Lijken ETF’s wel wat voor jou? Tijd dan voor Inspiratie en Inzicht: