Bolero blog
vr. 29 sep 2023
Wat staat er maandag op de beleggersagenda ?

Tot slot blikken we nog even vooruit naar wat maandag op de beleggersagenda staat:
Maandag 2 oktober
- Bedrijfsresultaten
- -
- Beleggersevents
- Verslag Riksbank-vergadering
- Fed-voorzitter Powell rondetafeldiscussie
- Ex-dividend
- -
- Macro-economie
- VS : ISM Manfactoring
- Japan : Tankan-rapport
- EMU : werkloosheidscijfers
Hebt u het beursnieuws van vandaag gemist? Met ons machtig makkelijke overzicht bent u in geen tijd weer helemaal mee:
- Nieuwe adviezen voor aandelen
- Mee m/d markt :''Abnormaal dagje zet Chinese feestweek in'
- Beursnieuws België en Nederland
- Bedrijfsnieuws uit Amerika
- Europees aandelennieuws
- Meest verhandelde aandelen bij Bolero
- Weer een shutdown in de VS ?
- Vooruitblik op Amerika
- Nike : 'Recessievrees wordt uitgesteld'
Nike : 'Recessievrees wordt uitgesteld'

- Als je een goede barometer zoekt voor zowel het sentiment van de consument als dat van de investeerder dan kan je terecht bij Nike. Als grootste en bekendste fabrikant van sportartikelen die we niet enkel gebruiken om te sporten, hebben ze een interessante inkijk in de bereidheid om “niet-noodzakelijke” goederen te shoppen. De laatste maanden bewees vervolgens ook nog maar eens dat ze ook een goede indicator zijn voor het sentiment dat leeft op de beurs. Meer bepaald de recessievrees die Nike’s koers terug naar hoogtes/laagtes katapulteerde van voor de pandemie.
- Kijkend naar de kwartaalcijfers blijkt dat die grote schrik nog voorbarig is. Hun verkoopcijfers komen finaal uit op 12.9 biljoen USD, een jaar op jaar groei van +- 2%, voornamelijk gedreven door hun directe consumentenverkoop en een Chinese groei die aan de sterke kant bleef met 12% (vorig kwartaal was dit nog wel 25%, maar met een makkelijkere vergelijkingsbasis omwille van covid). Wat ook opviel is dat vooral hun eigen Nike winkels sterke verkoopcijfers mochten optekenen met een groei van 12%, die hun digitale groei overklaste.ook poisitef zijn de winstmarges. Hun brutomarges kwamen uit op 44.2% wat boven de verwachtingen lag. Volgens Nike kan dit toegeschreven worden aan “strategische prijsacties”. Voor de fervente sporters: Nike kende zeer mooie dubbelcijferige groei in voetbal en basketbal maar moest terrein afstaan in hun loopsegment.
- Wil dit zeggen dat er helemaal geen recessie te zien is in hun cijfers? Nee, de Amerikaanse (ook tevens de belangrijkste) consument zorgt voor een verkoopdaling van ‘al is het maar’ 1%. Inachtneming dat dit over gedeeltelijk wordt gecompenseerd door gestegen prijzen en dat qua volume deze daling dus wel groter is. De daling zit vooral retailpartners waar de daling met 8% aan de hoge kant is. De kwaliteit van de winstcijfers, die is mede “opgepimpt” door lagere marketingkosten en een belastingpercentage dat lager uitkwam dan verwacht werd.
- Wat met de komende kwartalen ? Het management van Nike blijft positief en doet geen aanpassingen aan hun vooruitzichten voor hun fiscaal jaar 2024 (zonet eerste kwartaal ervan gepubliceerd). Dit is misschien wel het meest positieve, omdat veel investeerders hadden verwacht dat Nike de verwachtingen had moeten aanpassen door een recessievrees die ze nu al verwacht hadden. Maar het is nu duidelijk dat die grote neerwaartse consumenten beweging (nog) niet heeft plaatsgevonden.

KBC Securities over Nike
- Door Nike’s grote dalingen van afgelopen maanden is een vroegtijdige recessie in de koers ingerekend. Dit bleek dus nog te voorbarig en de lage koers geeft potentieel tot een opwaartse beweging op korte termijn. Maar dat neemt niet weg dat de recessievrees nu volledig van de baan is. De analist van KBC Securities, Tom Noyens, behoudt zijn koersdoel van 105 USD, maar door de huidige koerszwakte wordt het advies wel opgetrokken naar ‘Kopen’. Tom benadrukt dat een sentimentswijziging opnieuw zou kunnen wegen op Nike’s koers die sterk afhankelijk blijft van de consument. Maar tot zover ziet hij dat de recessieschrik (nog even) in de prullenbak/koelkast mag.
Vooruitblik op Amerika

Voor de bel
De futures op Wall Street staan in het groen toen deze ochtend bleek dat de rente op schatkistpapier afzwakte, weg van eerdere toppen, terwijl beleggers reikhalzend uitkijken naar de inflatiecijfers later op de dag. Het is vooral de kerninflatie die belangrijk is als graadmeter voor de Fed.
Europese aandelen stijgen sterk vandaag (STOXX600 +1%), geholpen door de stijging van de luxegoederen, terwijl ook technologie het goed doet.
De Japanse Nikkei-index werd door scheepvaart- en energieaandelen meegesleurd naar de slechtste kwartaalresultaten sinds medio 2022. De Chinese beurs is gesloten tijdens de 'Golden Week-vakantie.
De olieprijzen werden opgedreven door het krappe Amerikaanse aanbod en de hoop op een sterke vraag naar brandstof in China tijdens de Golden Week-vakantie.
Goud steeg, terwijl de dollar daalde.
Topnieuws
Stakingen kunnen vrijdag meer autofabrieken uit Detroit Three stilleggen
- United Auto Workers vakbondsvoorzitter Shawn Fain zal naar verwachting stakingen uitlokken in meer autofabrieken van de Detroit Three, tenzij er op het laatste moment nog vooruitgang wordt geboekt in de onderhandelingen die sinds vorige week langzaam verlopen.
Republikeinse hardnekkige blokkades brengen Amerikaanse overheid dichter bij sluiting
- De federale overheid van de VS was twee dagen verwijderd van een gedeeltelijke shutdown, toen een handvol Republikeinen in het Huis weigerden om hun steun te geven aan een wetsvoorstel dat bedoeld was om wetgevers meer tijd te geven om te onderhandelen over een overeenkomst voor het hele jaar.
Nike overtreft winstramingen, belooft focus op hardloopschoenen te vergroten
- Nike overtrof donderdag de ramingen op Wall Street voor de winst in het eerste kwartaal, doordat hogere prijzen voor zijn sneakers en kleding hielpen de klap te compenseren van een afnemende vraag en aanhoudende kostendruk. Het bedrijf voorspelde ook een stijging van de brutomarges in het tweede kwartaal met 100 basispunten, dankzij minder geplande afprijzingen en lagere vrachtkosten. Het bedrijf handhaafde zijn jaarverwachtingen en zei te verwachten dat de omzet over het tweede kwartaal licht zal stijgen. Analisten hadden een stijging van 2,1% verwacht tot 13,59 miljard dollar. Nike boekte een totale omzet van 12,94 miljard dollar in het kwartaal, waarmee het de ramingen van analisten van 12,98 miljard dollar miste. Nike rapporteerde een winst van 1,45 miljard dollar, of 94 cent per aandeel, waarmee de ramingen van 75 cent per aandeel werden overtroffen.
Tesla's leveringen zullen naar verwachting dalen door fabriekssluitingen
- Tesla kan zijn ramingen voor leveringen in het derde kwartaal niet halen door geplande fabriekssluitingen en een zwakke vraag, waardoor de automaker de kortingen heeft verhoogd, waarschuwden verschillende analisten op Wall Street in de aanloop naar het rapport dat zondag al kan verschijnen.
Apple, China bijeen om Pekings harde optreden tegen westerse apps te bespreken
- Medewerkers van Apple hebben de afgelopen maanden ontmoetingen gehad met Chinese functionarissen om hun zorgen te bespreken over nieuwe regels die het voor de Amerikaanse techgigant moeilijker zullen maken om veel buitenlandse apps die momenteel beschikbaar zijn in zijn appstore, aan te bieden in het land.
Aandelen in de kijker
- Clear Channel Outdoor Holdings: de U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) zei op donderdag dat het reclamebedrijf Clear Channel Outdoor Holdings akkoord is gegaan met het betalen van meer dan 26 miljoen dollar om de beschuldigingen op te lossen dat het Chinese overheidsfunctionarissen heeft omgekocht om contracten voor buitenreclame te verkrijgen in strijd met de Amerikaanse wetgeving. In de klacht van de SEC wordt beweerd dat het bedrijf de Amerikaanse Foreign Corrupt Practices Act heeft overtreden door de acties van zijn agent, Clear Media Limited, die op dat moment een dochteronderneming in China was waarin Clear Channel een meerderheidsbelang had. Volgens de SEC heeft Clear Media tussen 2012 en 2017 Chinese overheidsfunctionarissen omgekocht om contracten te verkrijgen voor de verkoop van reclamediensten aan klanten uit de publieke en private sector voor plaatsing op openbare bushokjes en andere buitenreclame.
- Endeavour Group Holdings: het bedrijf en Boston Red Sox eigenaar Fenway Sports Group hebben interesse getoond om te investeren in de PGA Tour. Een mogelijke transactie zou kunnen wedijveren met de deal van de PGA met het Public Investment Fund (PIF) van Saoedi-Arabië. De deal, die in juni werd onthuld, heeft de golfwereld verdeeld en sommige Amerikaanse wetgevers boos gemaakt. Na een zeer openbare woordenstrijd kondigden PGA, DP World Tour en het door Saoedi-Arabië gesteunde LIV Golf circuit in juni een schokkende overeenkomst aan om te fuseren en één commerciële eenheid te vormen. PGA's gesprekken met Endeavor en Fenway bevinden zich nog in een vroeg stadium.
- Exelon Corp: de Amerikaanse toezichthouder op de effectenhandel heeft Exelon en haar dochteronderneming donderdag een boete van 46,2 miljoen dollar opgelegd en een rechtszaak aangespannen tegen een voormalig leidinggevende in verband met een vermeend meerjarig plan om een voormalige politicus uit Illinois corrupt te beïnvloeden en te belonen. Exelon's dochteronderneming Commonwealth Edison Company, of ComEd, regelde dat medewerkers van de voormalige voorzitter van het Huis van Afgevaardigden van Illinois Michael Madigan van 2011 tot 2019 opdrachten, onderaanbestedingen en betalingen kregen, zei de Securities and Exchange Commission (SEC) in een verklaring. De toezichthouder heeft een rechtszaak aangespannen tegen ComEd's voormalige CEO Anne Pramaggiore in een federale rechtbank in Illinois. ComEd stemde in 2020 in met een deal met strafrechtelijke autoriteiten waarin het bedrijf toegaf dat de steekpenningen resulteerden in voordelen van meer dan 150 miljoen dollar, aldus de SEC.
- Johnson & Johnson's: Unitaid, de wereldwijde organisatie voor gezondheidshulp, heeft in een brief aan Joaquin Duato, CEO van Johnson & Johnson (J&J), aangedrongen op "onmiddellijke actie" om de toegang tot het tuberculosemedicijn bedaquiline van het bedrijf uit te breiden. Hoewel J&J de prijs van bedaquiline, dat wordt gebruikt om resistente tuberculose (TB) te behandelen, al heeft verlaagd, zei Unitaid dat dit een "onvolledige oplossing" was en dat landen als Zuid-Afrika, Wit-Rusland en Oekraïne er niet van profiteerden. "Vandaag blijft Johnson & Johnson secundaire patenten afdwingen in veel van de landen met de hoogste last van DR-TB, wat de concurrentie van generische fabrikanten belemmert en een bredere toegang tot dit kritieke medicijn verhindert.
- PTC Therapeutics: de geneesmiddelenproducent zei donderdag dat het van plan is om 25% van zijn personeelsbestand in te krimpen, omdat het zijn jaarlijkse bedrijfskosten wil verlagen. De personeelsinkrimping zou voornamelijk betrekking hebben op werknemers die werken aan vroege-fase onderzoeksprogramma's en werknemers in de gentherapie productiefaciliteit in Hopewell, New Jersey. PTC is van plan om het proces tegen 15 januari volgend jaar af te ronden.Het bedrijf zei dat de kostenbesparende maatregelen zouden resulteren in een vermindering van 20% van de jaarlijkse operationele uitgaven, waardoor de aandelen met ongeveer 3% stegen in de nabeurshandel. De inkrimping van het personeelsbestand komt op een moment dat het bedrijf zich concentreert op therapieën met een grote onvervulde behoefte en activa die een aanzienlijk rendement op investering zouden opleveren.
- Qualcomm: de Britse antitrusttoezichthouder zei dat het onderzocht of Qualcomm's aankoop van de Israëlische auto-chipmaker Autotalks de concurrentie op de Britse markt zou verminderen. De Competition and Markets Authority heeft om commentaar gevraagd over de deal, die in mei werd aangekondigd. Qualcomm had gezegd dat het Autotalks zou overnemen, een maker van chips die worden gebruikt in crash-preventie technologie in voertuigen, maar had de voorwaarden van de deal niet bekendgemaakt. Vorige maand zeiden EU-toezichthouders dat de Amerikaanse chipmaker antitrustgoedkeuring zou moeten vragen voor de geplande overname, terwijl Politico meldde dat de Amerikaanse Federal Trade Commission naar verwachting een diepgaand onderzoek naar de deal zal instellen.
- UnitedHealth Group: de Britse toezichthouder op de mededinging heeft de overname van gezondheidszorgtechnologiebedrijf EMIS door UnitedHealth Group ter waarde van 1,24 miljard pond goedgekeurd. De Competition and Markets Authority (CMA) bevestigde dat er geen mededingingsbezwaren waren bij de deal tussen gespecialiseerde zorgtechnologie- en softwarebedrijven, die diensten leveren aan de Britse National Health Service (NHS). Optum UK, onderdeel van het Amerikaanse UnitedHealth, bracht in juni vorig jaar een bod uit op EMIS om de gecombineerde entiteit in staat te stellen betere diensten te verlenen aan de NHS.
Weer een shutdown in de VS ?

Het politieke gehakketak is terug van nooit weggeweest in de VS. Tegen uiterlijk 1 oktober moeten de Republikeinse congresleider Kevin McCarthy, Senaatsvoorzitter Chuck Schumer en President Joe Biden een akkoord vinden om een shutdown van de Amerikaanse overheid te vermijden. Laurent Convent, Economist, KBC Group, schrijft hier hetvolgende over.
Meest verhandelde aandelen bij Bolero
Elke dag bieden we u een overzicht van de meest verhandelde effecten bij Bolero op Euronext. Ideaal om een vinger aan de pols van de beurs te houden en te ontdekken welke aandelen/effecten door medebeleggers druk gekocht of verkocht worden!
Vandaag in de top 10: Colruyt - NN Group - Umicore - Mithra - Solvay - Argenx - KBC - bpost - Proximus - Melexis

Europees aandelennieuws

Credit Suisse verwacht in het derde kwartaal een verlies van ongeveer 1,6 miljard dollar
- De Zwitserse bankgroep die wordt overgenomen door UBS verwacht in het derde kwartaal een verlies van ongeveer 1,6 miljard dollar te lijden door de herclassificatie van leningen die verband houden met haar niet-kernactiviteiten en historische activiteiten. Daarnaast worden bepaalde managementregelingen afgebouwd, wat kan resulteren in een verlies van maximaal 600 miljoen in het derde kwartaal.
Schott Pharma 16% boven introductieprijs op eerste handelsdag
- De aandelen hebben hun debuut op de beurs van Frankfurt niet gemist en sloten de eerste handelsdag 16% boven de introductieprijs. Het is nu uitkijken naar de beursgang van Renk in Frankfurt volgende week.
Thyssenkrupp in vergevorderde gesprekken om tot 50% van zijn staaldivisie te verkopen
- De Duitse industriegroep voert volgens Reuters vergevorderde gesprekken om tot 50% van zijn staaldivisie te verkopen aan de Tsjechische miljardair Daniel Kretinsky. Thyssenkrupp probeerde eerder ook al om de op één na grootste staalproducent van Europa naar de beurs te brengen, te verkopen of een fusiepartner te vinden.
Commerzbank wil aandeelhouders in 2024 ten minste 70% van de winst uitkeren
- De Duitse kredietverstrekker herziet zijn beleid om aandeelhouders te belonen en wil in 2024 ten minste 70% van de winst uitkeren, met een uitbetalingsratio van "ruim boven 50%" voor 2025-2027.
Novo Nordisk lonkt met Wegovy naar veelbelovende Indiase markt in 2026.
- De Deense geneesmiddelenproducent wil zijn afslankmedicijnen Wegovy in 2026 in India op de markt brengen, nadat goedkeuring van de regelgevende instanties is verkregen en er voldoende aanbod is om aan de vraag te voldoen. In India, het dichtstbevolkte land ter wereld, is obesitas hoog en worden al illegale namaakversies van Wegovy verkocht. Over de prijs is nog niets bekend. Novo vraagt meer dan 1300 dollar in de VS voor een maandelijkse levering en ongeveer 300 euro per maand in Duitsland.
Severn Trent tankt 1 miljard pond vers kapitaal bij
- De Britse waterleverancier tankt 1 miljard pond vers kapitaal bij, waaronder 500 miljoen pond van Qatar Investment Authority. De kapitaalverhoging zal naar verwachting ongeveer 19% van het geplaatste aandelenkapitaal vertegenwoordigen.
Ryanair past winterdienstregeling aan
- Omdat Boeing de bestelde nieuwe toestellen niet tijdig kan leveren, past de Ierse luchtvaartmaatschappij de winterdienstregeling aan. Door productievertragingen verwacht de budgetmaatschappij slechts 14 vliegtuigen te ontvangen tussen oktober en december. Dat moesten er 27 zijn.
Voorzitter Aston Martin vergroot zijn greep op de autobouwer
- Het Yew Tree Consortium van voorzitter Lawrence Stroll heeft via de aankoop van 26 miljoen aandelen zijn belang in de Britse luxe autofabrikant verder uitgebreid met 3,27% tot 26,23%. Yew Tree bevestigde daarmee zijn positie als de grootste aandeelhouder, gevolgd door het Saudi-Arabische Public Investment Fund (PIF) en het Chinese autofirma Geely.
Bedrijfsnieuws uit Amerika

Nike mikt opnieuw op margegroei in huidig kwartaal
- Nike: (+8% nabeurs) de sportkledingproducent krikte vorig kwartaal de omzet met 2% op jaarbasis op tot een zwakker dan verwachte 12,9 miljard dollar. Dat leverde wel van 13 miljard. Per aandeel 0,94 dollar winst op, terwijl op 0,75 dollar werd gemikt: hogere prijzen en 10% minder voorraden, dus, wat een lagere vraag en kostendruk compenseerde en een einde maakt aan 6 kwartalen van dalende operationele marges. En die marge moet dit kwartaal 100 basispunten aandikken.
Nvidia kreeg bezoek van de Franse mededingingsautoriteit
- Nvidia: (+1,5%) de Franse mededingingsautoriteit heeft deze week volgens de Wall Street een inval gedaan in de lokale kantoren op verdenking van concurrentiebeperkende praktijken. Behalve dat het in de "grafische kaarten sector" was, zijn niet meer details bekend over de aard van de onderzoeken.
Workday verlaagde zijn langetermijndoelstelling voor de groei van abonnementen
- Workday: (-8%) het cloudservicebedrijf verlaagde zijn langetermijndoelstelling voor de groei van abonnementen naar 17% tot 19%. Eerder werd nog gerekend op een groei van 20%.
Accenture kwam met een portie gemengd over het vierde kwartaal
- Accenture: (-4,3%) het IT- en adviesbedrijf kwam met een portie gemengd over het vierde kwartaal. De omzet van 15,99 miljard dollar haalde de lat van 16,07 miljard dollar niet, maar met een winst per aandeel van 2,71 dollar deed de groep wel beter dan verwachting van 2,65 dollar. Voor het komende boekjaar klonk de groep echter ook voorzichtiger over de winst en de kasstroom dan analisten hadden gewild.
CarMax geplaagd door afnemende vraag naar tweedehandsauto’s
- CarMax: (-14,3%) door een afnemende vraag naar tweedehandsauto’s moest de groep over het voorbije kwartaal zowel een lagere omzet als een lagere winst opbiechten. Er gingen 14,9% minder wagens de deur en dat leverde nog een omzet op van 7,07 miljard dollar. Per aandeel werd nog 75 dollarcent verdiend.
Concentrix stelt teleur met kwartaalprestatie, maar keert 10% hoger kwartaaldividend uit
- Concentrix: (+6,8%) het technologiebedrijf dat zich specialiseert in het ontwikkelingen van consumentenervaringen voor klanten zette in het voorbije kwartaal 1,63 miljard dollar om en verdiende daar 2,71 dollar per aandeel op. Er was gerekend op respectievelijk 1,64 miljard dollar en 2,85 dollar. De groep wist te tegenvallende cijfers echter te verhullen met een 10% hoger kwartaaldividend van 30 dollarcent per aandeel..
Gamestop benoemt nieuwe CEO
- GameStop: (-1,8%) benoeming aan de top bij het meme-aandeel bij uitstek waar miljardair en aandeelhoudersactivist Ryan Cohen de nieuwe CEO wordt en bevestigd werd als voorzitter. Hij nam al bezit van de voorzittershamer toen de vorige CEO Matt Furlong in juni opzij werd gezet. Cohen, die voor een ommekeer moet zorgen bij GameStop, verdiende zijn fortuin bij Chewy dat hij in 2017 verkocht voor 3,5 miljard dollar.
Doordash, Uber en Grubhub vinden geen gehoor bij verzet minimumlonen bij rechtbank in New York
- Doordash: (-0,4%) een rechter in de staat New York heeft een verzoek verworpen van Uber Technologies (+2,2%), DoorDash en Grubhub om de nieuwe wet van New York City te blokkeren die een minimumloon instelt voor app-gebaseerde bezorgers. De wet verplicht bedrijven om bezorgers 17,96 dollar per uur te betalen, wat zal stijgen tot bijna 20 dollar in april 2025.
Beursnieuws België en Nederland

KBCS verfijnde het waarderingsmodel van Atenor en mikt op een post-deal koersdoel van 7,8 euro
- Atenor: KBCS verfijnde na een gesprek met het management het waarderingsmodel, in het kader van de geplande claimemissie van 160,8 miljoen die kan worden goedgekeurd op 6 november. Dat verse geld moet de korte schuldherfinancieringsbehoefte verlichten en de schuldratio verbeteren om zo de kosten van schuldherfinanciering volgend jaar te verlagen. De hogere buffer aan eigen vermogen is cruciaal om financiering te blijven aantrekken en voorkomt een uitverkoop van de pijplijn. Centraal in het verhaal staat een stabilisatie van de rentetarieven. Het aandeel kan volatiel blijven handen in de aanloop naar de operatie, maar het koersdoel kan na de transactie uitkomen rond 7,8 euro.
Macquarie Asset Management wil Renewi overnemen voor 775 pence per aandeel, oftewel 9 euro
- Renewi: Macquarie Asset Management wil de afvalverwerker overnemen via een “ongevraagd en zeer voorwaardelijk niet-bindend voorstel” voor 775 pence per aandeel, oftewel 9 euro voor het Amsterdamse aandeel. De Raad van Bestuur meent echter dat het de waarde van Renewi en haar vooruitzichten fundamenteel onderwaardeert. Verworpen, dus. Wel herhaald de groep dat er toegewijde commerciële plannen zijn om 5%+ omzetgroei te realiseren, met een duurzame margeverbetering en een verbetering van de kasstroomconversie. Ook wordt de toekomst van de gemeentelijke activiteiten tegen het licht gehouden.
ASR gaat in cassatie bij de Hoge Raad naar aanleiding van de uitspraak van het Gerechtshof Den Haag
- ASR: de verzekeraar gaat in cassatie bij de Hoge Raad naar aanleiding van de uitspraak van het Gerechtshof Den Haag in een zaak over Vermogensplan, Koersplan en Fundplan. Die beleggingsverzekeringsproducten liggen al jarenlang onder vuur omdat ze hand in hand genomen met te hoge kosten. De rechter sprak zich niet uit over een eventuele schadevergoeding voor klanten, maar de koers kraterde net zoals bij NN Groep deze week wel. Voor KBCS zal de absolute onzekerheid over deze kwestie waarschijnlijk nog minstens 2 jaar voortduren. Geen impact op “Opbouwen”-advies en 46 euro koersdoel.
Ontex sloot een bindende overeenkomst om de fabriek en de activiteiten in Pakistan te verkopen
- Ontex: de luiergroep sloot een bindende overeenkomst om de fabriek en de activiteiten in Pakistan te verkopen aan ASAIA Holding FZ. Die werden al in 2021 aangemerkt als niet-strategisch en dus mag de deal niet verbazen. En die deal moet tegen einde 2023 in kannen en kruiken zijn. Belangrijker is dat de grondstofprijsindices beginnen te dalen, wat de marges in de komende kwartalen verder zou kunnen ondersteunen. Op basis van het sterk verbeterde winstmomentum en de aantrekkelijke intrinsieke termijnwaardering blijft het 12 euro koersdoel en “Kopen”-advies op de tabellen staan.
Mithra houdt op 30 oktober een bijzondere en buitengewone aandeelhoudersvergadering
- Mithra: op 30 oktober wordt een bijzondere en buitengewone aandeelhoudersvergadering bij elkaar geroepen. Op de agenda staat een lange lijst met onderwerpen, waaronder de vervanging van een onafhankelijke bestuurder, de vergoeding van bestuurders, een herzien beloningsbeleid, maar ook voorstellen om (een pak) nieuwe aandelen en/of opties uit te geven. KBC past in een eerste reactie het advies aan van “Houden” naar “Under Review” totdat er een duidelijk beeld is van de voorgestelde acties en het gevolg daarvan.
Medtechbedrijf Nyxoah gaat samenwerken met ResMed Duitsland
- Nyxoah: het medtechbedrijf dat zich richt op slaapapneu gaat samenwerken met ResMed Duitsland om de bekendheid van OSA en de penetratie van behandelingen op de Duitse markt te vergroten. Beide willen de identificatie van patiënten versnellen en deze beter ondersteunen bij het kiezen van de juiste therapie. Ook moet de educatie omtrent therapiemogelijkheden verbreden en moeten patiënten kunnen profiteren van verbeterde gezondheidsresultaten. Ronkende voornemens zijn dat.
Melexis wil Xpeqt volledig inlijven voor 13,7 miljoen euro
- Melexis: de chipgroep wil Xpeqt volledig inlijven voor 13,7 miljoen euro, waarbij Xtrion (99,8%), Françoise Chombar (0,1%) en Roland Duchâtelet (0,1%) aan de verkoopkant staan. Omdat het gaat om “betrokken partijen” moet de raad van bestuur van Melexis daarvoor zijn groen licht geven na een speciale procedure. Dat moet een belangenconflict vermijden. Voer voor advocaten, dus.
Forfarmers kreeg groen licht voor de verkoop van de Belgische mengvoeractiviteiten aan Arvesta
- Forfarmers: de veevoedingsgroep kreeg groen licht voor de verkoop van de Belgische mengvoeractiviteiten aan Arvesta. Die deal dateert ondertussen al van 4 april 2023 en omvat de mengvoeractiviteiten, medewerkers, productielocatie in Izegem en fabriekslocatie in Ingelmunster. Arvesta zal 25 miljoen euro cash neertellen. Geen impact op “Houden”-advies en 2,8 euro koersdoel.
Volgens Tradewinds zou Frontline een “groot deel van de Euronav VLCC-vloot” overnemen
- Euronav: Volgens Tradewinds staat Frontline dicht bij een deal om een “groot deel van de Euronav-vloot” over te nemen. Er zou “een concrete deal tussen beide partijen op tafel liggen” in wat de facto al een lang aanslepende saga is. Zal overduidelijk worden vervolgd.
De verkoop van TKH France werd zonet proper afgerond en dat leverde meer cash op dan verwacht
- TKH: de verkoop van TKH France werd zonet proper afgerond. Dat levert verrassend genoeg meer cash op dan wat KBCS had verwacht en dus zien onze analisten ruimte voor een inkoopprogramma van zo’n 25 miljoen euro. “Goeie timing”, klinkt dat dan, want het aandeel staat al even onder druk en recent werd daarom nog het “Kopen”-advies en 62,2 euro koersdoel herhaald.
Exmar gaat een bijzondere aandeelhoudersvergadering houden op 30 oktober
- Exmar: er zal een bijzondere aandeelhoudersvergadering gehouden worden op 30 oktober. Dat volgt op de brief van grootaandeelhouder Saverex, waarin onder meer verzocht werd om te stemmen over een buitengewoon bruto dividend van 4,4 euro per aandeel uit te keren, bovenop het normale dividend van 1 euro. Indien goedgekeurd, en dat zal zo zijn, worden die coupons geknipt op 2 november. Het advies van KBCS blijft ondertussen opgeschorst.
Mee m/d markt :''Abnormaal dagje zet Chinese feestweek in'

- Naarmate de dag vorderde, herstelden de aandelenmarkten zodat Europa nog eens 0,4% hoger afsloot en de S&P500 0,6%. Maar onder de motorkap bewoog er heel wat, waaronder een niet minder dan spectaculaire stijging van de Duitse langetermijnrente met 13 basispunten tot 2,97%. De 2-jaarsrente reageerde minder wild (+6 basispunten).
- En dat is behoorlijk verrassend, want de Duitse inflatie steeg vorige maand niet met 4,5%, maar met 4,3% op jaarbasis, terwijl ook de Belgische inflatiecijfers met ‘slechts’ 2,4% veel beter meevielen dan gevreesd omdat de voedingsprijzen zich bedeesd hielden. Dat is tevens niet eens zo ver van de 2% doelstelling van de Fed. Tel daarbij dat een herziening van het Amerikaanse bbp voor het tweede kwartaal uitwees dat de consumptie, dé motor achter de inflatie, niet met 1,7%, maar slechts met 0,8% groeide. Dat zou de visie moeten voeden dat de centrale banken klaar zijn om het rentepiekniveau uit te roepen, en dat hopelijk snel achter zich te laten.
- Er was gisteren ook nog ander nieuws. Zo versnelde de Spaanse nominale inflatie van 2,6% in augustus naar 3,5% in september omdat de energieprijzen de hoogte in schoten. Ja, de kerninflatie hervatte er de neerwaartse trend om met 5,8% groei op jaarbasis onder de verwachtingen te landen. Maar de hoge olieprijzen (93 dollar per Brent-vat) maken het de ECB (en de Fed) niet makkelijk om prijsstabiliteit te bereiken. Het inflatiespook blijft zo een innige tango dansen met het recessiespook.
- In Duitsland werden daarom de groeivooruitzichten gisteren opnieuw een trapje lager gezet. Het bbp kan er in 2023 met 0,6% krimpen, vergeleken met een prognose van 0,3% groei in april. Dat komt door de erosie van de koopkracht, hogere rentetarieven die de bedrijfsinvesteringen schaden en een bouwsector die op apegapen ligt. De economie moet in 2024 wel weer met 1,3% groeien, maar die lat lag eerder op 1,5%. De inflatie moet dalen van 6,1% in 2023 tot 2,6% in 2024. Een stagflatoire omgeving, met andere woorden.
- Over naar Azië, waar vooral aandelen in Hongkong (+2,6%) vannacht opveerden van het laagste niveau in 2023 dat gisteren nog op de tabellen stond. Vooral de techsector deed het goed (+3%). Algemeen genomen noteren de aandelen er nog aan een koers-winstverhouding van minder dan 10x. Een technische opleving, heet dat dan, waarbij de hoge rente en Chinese economische problemen natuurlijk stoorzender zullen blijven. Noteert u dat de Chinese markten gesloten zijn voor een nationale feestdag die een week duurt en weer openen op 9 oktober. Dat zouden we hier ook eens moeten overwegen, waarbij het woord “feestweek” zich in eerste instantie opdringt.
- Wall Street houdt verder ook Washington in de gaten, waar de onderhandelingen tussen de wetgevers over een Amerikaanse uitgavenwet doorgaan. Als er dit weekend geen akkoord wordt bereikt, zou de overheid opnieuw moeten overgaan tot een shutdown, met alle gevolgen vandien. De Democraten namen een tijdelijke financieringswet aan om zo’n gedeeltelijke ‘shutdown’ in tien jaar te voorkomen, terwijl het Huis stemde over partijdige Republikeinse uitgavenwetten die geen kans maken om wet te worden.
- Beleggers kijken vandaag best meer naar een karrenvracht verse inflatiecijfers. De focus ligt op de prijsindex voor de persoonlijke consumptie-uitgaven (PCE), de favoriete inflatiemeting van de Federal Reserve. Maar vergeet ook niet om de Europese, Franse, Italiaanse en Japanse inflatiecijfers op te volgen! Ander belangrijk nieuws betreft de sentimentsindicator van de universiteit van Michigan, de Japanse werkloosheids- en kleinhandelsdata en dan is er ook nog een speech van Lagarde om één en ander af te kruiden.
- Qua bedrijfsresultaten krijgen we inzicht in de prestatie van Carnival, Floridienne, Scheerders Van Kerchove en Warehouse Estates Belgium.