
SOFTBANK GROUP CORP.
TESLA INC.
INTEL CORP.
PARAMOUNT GLOBAL
CONSTELLATION BRANDS INC.
APPLE INC.
THE BOEING CO.
BANCO SANTANDER SA
STELLANTIS NV
H&M HENNES & MAURITZ AB
LEONARDO SPA
EURONEXT NV
VASTNED NV
ALFEN NV
OCI NV
ARCADIS NV
AGEAS SA/NV
VGP NV
HYBRID SOFTWARE
IMCD NV
MELEXIS NV
ARGAN SA
Algemeen beursklimaat
- De quasi onafgebroken winstreeks van de voorbije maand stokte gisteren in de buurt van meerjarige recordkoersen. De Euro Stoxx 600 liet 0,2% liggen, terwijl de S&P500 0,1% lager werd gezet en de Nasdaq 0,8% verloor. Dat wordt grotendeels verklaard door een milde vorm van hoogtevrees (vooral bij de Amerikaanse technologiezwaargewichten, die een plotse appelflauwte kenden), een gezonde dosis ‘reality check’ en de onzekerheid over de aankomende tarievendeadlines.
- Op de brede markt bewogen de olieprijzen opnieuw niet, onder meer omdat er gemikt wordt op een OPEC+ productieverhoging in augustus. De prijs voor een vat ruwe Brent-olie daalde tot 66,89 dollar. Elders op diezelfde brede markt steeg de goudprijs met bijna 1,5% tot 3.331 dollar per ounce. Voor een bitcoin telt u weer 107.033 dollar neer.
- Daarnaast was er natuurlijk ook nog de stemming over de controversiële belastingverlagings- en uitgavenwetgeving van de vleesgeworden Keizerlijkheid, Donald J. Trump. Vooral dat laatste kreeg veel aandacht omdat het leidde tot een marathondebat in de Senaat, alwaar oeverloos gedebatteerd werd over een lange reeks amendementen van zowel Republikeinen als Democraten.
- Maar diep in de Europese nacht kringelde er alsnog witte rook uit de schoorsteen, want de Republikeinen haalden het pleit met een nipte meerderheid. Op naar lagere belastingen, minder sociaal vangnet en meer militaire en immigratiehandhavingsuitgaven. De wetgeving gaat nu naar het Huis van Afgevaardigden voor mogelijke definitieve goedkeuring, hoewel een handvol Republikeinen daar al bezwaar hebben gemaakt tegen een aantal van de Senaatsbepalingen.
- De dollar verzwakte gisteren eens te meer. Ten opzichte van de Japanse munt daalde de greenback met 0,8% tot 143 yen, terwijl de positie tegenover de euro ongewijzigd bleef (€1 = $ 1,1778), min of meer het laagste peil sinds september 2021. In de eerste zes maanden daalde de dollarindex meer dan 10% in waarde, wat goed is voor de slechtste prestatie in ten minste 50 jaar. Hard.
- Ondertussen hield Fed-voorzitter Powell in wat commentaar de marktverwachtingen levend voor een renteverlaging tijdens de vergadering van 29 en 30 juli, waardoor beleggers de mogelijkheid van een verlaging licht verhoogden. De Amerikaanse 2-jaarsrente klokte af op 3,79%, een paar basispunten hoger dan een dag eerder, terwijl de 10-jaarsrente op 4,27% noteert.
- Tijdens de Aziatische handelsdag werd er gestemd over de ingrijpende wet voor belastingverlaging en uitgaven, al had dat niet meteen erg veel impact. Bij de slotbel koerste Japan 0,3% lager, met name door de onzekerheid over de handelstarieven, want de onderhandelingen met de VS blijken moeilijk te lopen. En dus circuleren er geruchten dat Japan mogelijk geen overeenkomst zal bereiken met de VS. Tokio vecht er immers voor het voorgestelde tarief van 25% op Japanse auto's en een wederkerig tarief van 24% op andere Japanse importproducten te schrappen. Dat wederzijdse tarief is opgeschort tot 9 juli, maar na bijna drie maanden onderhandelen heeft Japan nog steeds geen handelsovereenkomst gesloten.
- Na een relatief lange periode van stilte en sereniteit, zat het er gisteren weer bovenarms op tussen Trump en Elon Musk. Die laatste hernieuwde zijn aanvallen op de One Big Beautiful Bill, die volgens hem niet gezond zijn voor de VS en niet stroken met de verkiezingsbelofte om de operationele kosten van de VS te doen dalen. Integendeel, de nieuwe wet zou meer dan 3,5 biljoen dollar aan schulden toevoegen, boven de reeds bestaande schuldenberg van zo’n 38 biljoen dollar. Trump riposteerde dat de DOGE-afdeling maar eens goed de subsidies aan de bedrijven van Musk onder de loep moet nemen, want daar is “Big money” te rapen, waarop Musk opriep om “alles te schrappen, en wel nu”. Dat kostte het aandeel van Tesla 5% van zijn marktwaarde, voorafgaand aan leveringsdata te midden van zware concurrentie
- Het blijft vandaag eens een beetje stiller op de economische kalender, met enkel het ADP-arbeidsmarktrapport op de rol. Maar dat is dan meteen wel een 'kloeffer', die naar schatting moet uitwijzen dat er 110.000 'geknipte loonstrookjes' waren in juni. Verder komt er ook arbeidsmarktdata vanuit de EU en België onze richting uit, afgekruid met véél "Blabla uit Sintra"


Bron: Bloomberg
Wall Street
Tesla: {{37295290, TESLA INC., TSLA}} de fabrikant van elektrische voertuigen wordt geconfronteerd met politieke spanningen nadat Donald Trump dreigde de miljarden aan overheidssteun aan de bedrijven van Elon Musk stop te zetten. De spanningen laaiden op nadat Musk kritiek uitte op Trumps belastingwet, die onder meer de subsidie van 7.500 dollar voor elektrische voertuigen zou schrappen — een maatregel die Tesla tot nu toe sterk heeft bevoordeeld. Analisten schatten dat het verlies van deze subsidie de winst van Tesla met 1,2 miljard dollar zou kunnen drukken, ofwel circa 17% van de operationele winst in 2024. De onzekerheid rond regelgeving en subsidies vormt een risico voor Tesla’s waardering, die sterk leunt op de uitrol van zijn robotaxi-programma.
Intel: {{269226, INTEL CORP., INTC}} de chipfabrikant overweegt onder leiding van de nieuwe CEO Lip-Bu Tan om te stoppen met het aanbieden van zijn 18A-productieproces aan externe klanten, wat kan leiden tot een miljardenverlies. De strategie zou een koerswijziging betekenen ten opzichte van zijn voorganger en is bedoeld om middelen te heroriënteren naar het 14A-proces, waarmee Intel hoopt grote klanten zoals Apple en Nvidia aan te trekken. De interne productie van 18A-chips, waaronder de Panther Lake-laptopchips, blijft wel doorgaan, net als beperkte leveringen aan Amazon en Microsoft. Intel boekte in 2024 een nettoverlies van 18,8 miljard dollar en probeert met deze heroriëntatie zijn concurrentiepositie tegenover TSMC te herstellen.
Paramount: {{13481034, PARAMOUNT GLOBAL, PARA}} het mediabedrijf heeft een rechtszaak van Donald Trump geschikt voor 16 miljoen dollar. De zaak draaide om een vermeend misleidend gemonteerde uitzending van een interview met Kamala Harris in het programma “60 Minutes”, waarvoor Trump aanvankelijk 10 miljard dollar eiste, later verhoogd tot 20 miljard. Als onderdeel van de schikking zal “60 Minutes” voortaan transcripties van interviews met presidentskandidaten publiceren, onder voorbehoud van juridische of veiligheidsredacties. Eerder bereikten ook ABC News en Meta Platforms schikkingen met Trump, respectievelijk voor 15 miljoen en 25 miljoen dollar.
Constellation Brands: {{259211, CONSTELLATION BRANDS INC., STZ}} de producent van alcoholische dranken zag zijn kwartaalomzet en winst onder de verwachtingen blijven door terughoudende consumentenbestedingen en hogere invoertarieven. De omzet kwam uit op 2,52 miljard dollar, tegenover een gemiddelde analistenverwachting van 2,55 miljard dollar, terwijl de winst per aandeel 3,22 dollar bedroeg, lager dan de gemiddelde analistenverwachting van 3,31 dollar. De bierverkoop daalde, met een afname van 2,6% in het verkooptvolume, vooral bij merken als Modelo Especial en Corona Extra. Hogere kosten door aluminiumtarieven en marketinguitgaven drukten de marges, terwijl de jaarlijkse vooruitzichten voor omzet en winst ongewijzigd bleven.
Apple: {{253929, APPLE INC., AAPL}} de producent van consumentenelektronica moet meer dan 110,7 miljoen dollar schadevergoeding betalen aan het Spaanse bedrijf TOT Power Control wegens inbreuk op een patent voor draadloze communicatietechnologie. Een jury in Delaware oordeelde dat chips in iPhones, iPads en Apple Watches in strijd zijn met TOT’s octrooirechten op technologie die wordt gebruikt in de 3G-standaard. Apple ontkent de beschuldigingen en is van plan in beroep te gaan, terwijl TOT spreekt van een bevestiging van zijn fundamentele energiebesparingstechnologie. De zaak maakt deel uit van een bredere juridische strategie van TOT, dat ook procedures voert tegen LG en Samsung.
Figma: het cloudgebaseerde ontwerpprogramma mikt op een beursgang. Het bedrijf heeft in het eerste kwartaal van 2025 zijn omzet verhoogd tot 228,2 miljoen dollar, tegenover 156,2 miljoen een jaar eerder, terwijl de nettowinst verdrievoudigde tot 44,9 miljoen dollar. De beursgang op de NYSE volgt nadat de geplande overname door Adobe van 20 miljard dollar in 2023 werd afgeblazen na ingrijpen van mededingingsautoriteiten. Figma investeert fors in kunstmatige intelligentie, wat de efficiëntie op korte termijn kan drukken, maar volgens CEO Dylan Field essentieel is voor toekomstige groei. De opbrengst van de beursgang zal deels worden gebruikt om belastingen te dekken via een kredietfaciliteit, terwijl Morgan Stanley, Goldman Sachs, Allen & Co en J.P. Morgan optreden als begeleidende banken.
Boeing: {{256223, THE BOEING CO., BA}} de Amerikaanse vliegtuigbouwer neemt de resterende activiteiten van Spirit AeroSystems in Belfast over, nadat pogingen om een externe koper te vinden zijn mislukt. Eerder bereikte Spirit een akkoord met Airbus over de overdracht van programma’s voor de A220-vleugel en A350, terwijl Boeing nu de overige operaties zal integreren in zijn eigen structuur. De site produceert ook onderdelen voor Bombardier-zakenjets, en de Canadese fabrikant blijft betrokken om kwaliteit en continuïteit te waarborgen. Boeing bevestigde dat het voorbereid was op deze uitkomst en blijft zich inzetten voor de overname van Spirit AeroSystems.

Azië
SoftBank Group: {{36022530, SOFTBANK GROUP CORP., SFTBY}} het Japanse conglomeraat is onderwerp van een onderzoek naar de overname van de Amerikaanse chipontwerper Ampere Computing. De Amerikaanse mededingingsautoriteit FTC is een diepgaand onderzoek gestart naar deze acquisitie. De overname kan daardoor vertraging oplopen door extra toezicht.
Europa
Santander: {{8407797, BANCO SANTANDER SA, SAN}} de Spaanse bankgroep neemt de Britse dochter TSB van rivaal Sabadell over voor een initiële prijs van 2,65 miljard pond, ofwel 3,64 miljard dollar, in een cashtransactie. De overname, die nog goedkeuring van Sabadell-aandeelhouders vereist, zou Santander de derde grootste bank in het VK maken op basis van persoonlijke zichtrekeningen. Santander verwacht een rendement op geïnvesteerd kapitaal van meer dan 20% en een winst per aandeel die vanaf het eerste jaar stijgt, met een toename van ongeveer 4% tegen 2028. Sabadell wil de opbrengst gebruiken voor een buitengewone dividenduitkering van 2,5 miljard euro en richt zich voortaan volledig op de Spaanse markt.
Stellantis: {{320348172, STELLANTIS NV, STLAP}} de Frans-Italiaanse autobouwer waarschuwt dat het mogelijk fabrieken moet sluiten in Europa vanwege het risico op boetes tot 2,5 miljard euro als gevolg van het niet halen van CO2-doelstellingen. Volgens de Europese regelgeving moeten autofabrikanten hun verkoop van elektrische voertuigen fors verhogen of anders zware sancties riskeren. Jean-Philippe Imparato, hoofd van Stellantis Europa, noemt de doelstellingen onhaalbaar en stelt dat het bedrijf ofwel de verkoop van elektrische wagens moet verdubbelen, ofwel de productie van benzine- en dieselwagens moet terugschroeven. Zonder aanpassing van de regelgeving voor eind dit jaar dreigen harde beslissingen, waaronder sluitingen van fabrieken zoals die in het Italiaanse Atessa.
H&M: {{247954, H&M HENNES & MAURITZ AB, HM B}} de Zweedse modeketen ziet zijn oprichtersfamilie, de familie Persson, het tempo van aandeleninkopen opvoeren via hun investeringsvehikel Ramsbury Invest. In de eerste helft van dit jaar kochten ze al 42,75 miljoen aandelen, wat speculatie aanwakkert over een mogelijke beursuitstap. De familie bezit inmiddels meer dan 64% van de aandelen en herinvesteert hogere dividenden in bijkomende aankopen. Analisten verwachten dat H&M tegen 2030 van de beurs wordt gehaald, al zou externe financiering nodig zijn om het hele bedrijf, met een marktwaarde van circa 187 miljard Zweedse kronen (19,7 miljard dollar), over te nemen.
Leonardo: {{56801, LEONARDO SPA, LDO}} de Italiaanse lucht- en defensiegroep verwerft een belang van 24,55% in het Finse cybersecuritybedrijf SSH om zijn digitale defensiecapaciteiten uit te breiden. Met deze investering wordt Leonardo de grootste aandeelhouder van SSH, dat technologieën zoals quantumveilige encryptie aanbiedt. De deal, ter waarde van 20 miljoen euro, past in een bredere Europese trend van samenwerking en consolidatie binnen de defensiesector. Leonardo verwacht een dubbelcijferige groei in zijn cybersecurityactiviteiten en ziet digitale beveiliging als een essentieel onderdeel van toekomstige defensieplatformen.
Euronext: {{104699097, EURONEXT NV, ENX}} de Europese beursuitbater, actief in onder meer Amsterdam en Brussel, bevestigde gesprekken met de raad van bestuur van de Griekse beurs Hellenic Exchanges-Athens Stock Exchanges. Euronext zou een overname willen doen via een aandelenruil en biedt omgerekend 6,90 euro per aandeel ATHEX. Daarmee zou de Griekse beurs gewaardeerd worden op 399 miljoen euro. De gesprekken volgen op mediageruchten en wijzen op een mogelijke uitbreiding van Euronext binnen Europa.
Benelux
Vastned: {{29346, VASTNED NV, VASTB}} de Nederlandse vastgoedonderneming ontving een melding dat Wassenaar OG zijn belang heeft verhoogd tot 10,02 procent. Voorheen bezat Wassenaar OG, eigendom van investeerder Bert Meulman, 1,7 miljoen aandelen. Dat aantal is gestegen naar 1,95 miljoen aandelen, waarmee het de drempel van 10 procent overschrijdt. De melding is gedateerd op 30 juni en werd dinsdagavond bekendgemaakt.
Alfen: {{213637187, ALFEN NV, ALFEN}} de Nederlandse specialist in energieoplossingen maakte bekend dat Marco Roeleveld eind dit jaar terugtreedt als CEO vanwege gezondheidsredenen. Roeleveld gaf aan zich te moeten richten op medische behandeling en herstel, maar blijft zich inzetten voor de belangen van het bedrijf. Alfen betreurt deze onverwachte ontwikkeling en benadrukt zijn belangrijke rol, onder meer bij de beursgang in 2018. Geen impact op het koersdoel van 15 euro en de ‘Houden’-aanbeveling bij KBC Securities.
OCI: {{76036640, OCI NV, OCI}} de Nederlandse kunstmestproducent ziet investeerder Inclusive Capital Partners 13,4 miljoen aandelen verkopen, goed voor een belang van 6,3 procent. De aandelen worden aangeboden met een korting die kan oplopen tot ruim 4% ten opzichte van de slotkoers van 7,69 euro. Inclusive Capital, geleid door Jeff Ubben, verwierf in maart 2023 een eerste belang en drong toen aan op strategische heroriëntatie, waaronder verkoop van bedrijfsonderdelen. Inmiddels heeft OCI bijna al zijn activiteiten verkocht en gebruikt het de opbrengsten om aandeelhouders te belonen.
Arcadis: {{63566, ARCADIS NV, ARCAD}} het Nederlandse advies- en ingenieursbureau gaat in opdracht van Rijkswaterstaat de renovatie uitvoeren van het Nijkerkersluiscomplex bij Nijkerk. Samen met Iv-Infra zal Arcadis gedetailleerde inspecties en onderzoeken uitvoeren, ontwerpvarianten opstellen en adviseren over de beste renovatieopties. Het complex is van groot belang voor waterveiligheid, waterbeheer en scheepvaart tussen het Nijkerkernauw en het Nuldernauw. De opdracht heeft een waarde van circa 2 miljoen euro.
Ageas: {{67983004, AGEAS SA/NV, AGS}} de Belgische verzekeraar heeft alle vereiste goedkeuringen ontvangen voor de overname van Acromas Insurance Company Limited, de underwriting-activiteiten van het Britse Saga. De overname vormt de eerste stap in een 20-jarige samenwerking met Saga Services voor de distributie van auto- en woonverzekeringen. De totale vergoeding bedraagt circa 67 miljoen Britse pond en zal worden betaald tussen de overnamedatum en de operationele start van het partnerschap. De impact op de Solvency II-ratio blijft beperkt tot een eerder gecommuniceerde negatieve invloed van 5 procent.
VGP: {{20657255, VGP NV, VGP}} het Antwerpse vastgoedbedrijf heeft van de bouwautoriteit in Rüsselsheim am Main toestemming gekregen om te starten met de bouw van het eerste gebouw voor het toekomstige Duitse hoofdkantoor van Stellantis en het wereldwijde Opel-hoofdkantoor. De officiële eerstesteenlegging staat gepland voor het najaar van 2025, hoewel voorbereidende werkzaamheden al zijn begonnen. In totaal komen er drie gebouwen op de site, die VGP in 2023 verwierf en die circa 700.000 vierkante meter beslaat. Financiële details over het project zijn nog niet bekendgemaakt. Geen impact op het koersdoel (125 euro) en aanbeveling (Kopen) bij KBC Securities.
Hybrid Software: {{2941964, HYBRID SOFTWARE, HYSG}} de Belgische ontwikkelaar van productiviteitssoftware voor de verpakkingsindustrie lanceert PACKZ 11, met als belangrijkste innovatie de integratie van Harlequin RIP-technologie in de PACKZ PDF-editor. Deze nieuwe versie introduceert uitgebreide ondersteuning voor het CF2-bestandsformaat, inclusief functies voor 3D-visualisatie en geautomatiseerde verwerking van vouwlijnen. Daarnaast biedt PACKZ 11 automatische conversie van 1D- naar 2D-barcodes voor traceerbaarheid en consumenteninteractie. De software verhoogt zo de efficiëntie en kwaliteit van prepressprocessen voor zowel flexo- als offsetdruk.
IMCD: {{104770097, IMCD NV, IMCD}} de Nederlandse distributeur en formulator van speciale chemicaliën en ingrediënten heeft van EcoVadis de Platinum-medaille ontvangen, waarmee het tot de top 1% van duurzaam beoordeelde bedrijven wereldwijd behoort. IMCD behaalde een score van 84 punten dankzij sterke prestaties op het vlak van milieubeleid, mensenrechten, ethiek en duurzame inkoop. De erkenning werd mede ondersteund door initiatieven zoals lidmaatschap van Together for Sustainability, leiderschapsprogramma’s en de aansluiting bij het Science Based Targets initiative. IMCD benadrukt dat het zijn inspanningen verder zal opvoeren om klanten te ondersteunen in hun duurzaamheidsdoelstellingen en Scope 3-emissies te reduceren.
Melexis: {{5443472, MELEXIS NV, MELE}} KBC Securities verhoogt koersdoel voor Melexis van 70 naar 78 euro, maar verlaagt de aanbeveling van ‘Kopen’ naar ‘Opbouwen’. De analisten zien voor de fabrikant van halfgeleiders voor de automobielsector wel nog structurele groeikansen dankzij de modernisering van voertuigen en de opkomst van robotica. De strategische uitbreiding in China, met lokale productie tegen 2026, versterkt Melexis’ positie in een markt die goed is voor 28% van de kwartaalomzet en waar de autoproductie in 2025 naar verwachting zal stijgen. De analisten verwachten geen significante koersstijgingen op korte termijn en verlagen daarom de aanbeveling.
Argan: {{18218379, ARGAN SA, ARG}} de Franse ontwikkelaar en eigenaar van logistiek vastgoed rapporteerde over de eerste jaarhelft van 2025 een huurinkomen van 105,8 miljoen euro, een stijging van 8% op jaarbasis en boven de verwachting. Deze groei werd ondersteund door de volledige impact van acht opleveringen in 2024 en een indexering van 3,45%. Ondanks geplande desinvesteringen bevestigt Argan zijn jaardoel van 210 miljoen euro huurinkomsten en investeert het 200 miljoen euro in tien voorverhuurde projecten met een gemiddeld rendement van 6%. Het koersdoel blijft 90 euro en KBC Securities blijft bij de 'Opbouwen'-aanbeveling.
Aanbevelingen

Macrokalender

Wisselkoersen


Grondstoffen overzicht



Bedrijvenkalender

Adviezen (uitgelezen)
- Het koersdoel voor Anglo American gaat bij Barclays van 2600 naar 2720 GBPp
- Het koersdoel voor Boliden gaat bij Barclays van 265 naar 260 SEK
- Het koersdoel voor Burberry gaat bij HSBC van 1400 naar 1450 GBPp
- Het koersdoel voor Edenred gaat bij Deutsche Bank van 50 naar 49 EUR
- Het koersdoel voor Glencore gaat bij Barclays van 408 naar 420 GBPp
- Het koersdoel voor Handelsbanken gaat bij Jefferies van 106 naar 110 SEK
- Het koersdoel voor Heidelberg Materials gaat bij Deutsche Bank van 205 naar 210 EUR
- Het koersdoel voor Hermès gaat bij HSBC van 2900 naar 2800 EUR
- Het koersdoel voor Lanxess gaat bij Morgan Stanley van 37 naar 35 EUR
- Het koersdoel voor Lufthansa gaat bij Jefferies van 5,8 naar 6,6 EUR
- Het koersdoel voor LVMH gaat bij HSBC van 540 naar 500 EUR
- Het koersdoel voor Melexis gaat bij KBC Securities van 70 naar 78 EUR en de aanbeveling verandert van Kopen naar Opbouwen
- Het koersdoel voor Moncler gaat bij HSBC van 60 naar 55 EUR
- Het koersdoel voor Norsk Hydro gaat bij Barclays van 75 naar 70 NOK
- Het koersdoel voor Prysmian gaat bij JP Morgan van 75 naar 80 EUR
- Het koersdoel voor Renault gaat bij Barclays van 55 naar 50 EUR
- Het koersdoel voor Renault gaat bij Berenberg van 58 naar 55 EUR
- Het koersdoel voor Richemont gaat bij HSBC van 185 naar 180 CHF
- Het koersdoel voor Rio Tinto gaat bij Barclays van 5300 naar 5350 GBPp
- Het koersdoel voor Sodexo gaat bij JP Morgan van 73 naar 63 EUR
- Het koersdoel voor Sodexo gaat bij Morgan Stanley van 64 naar 61 EUR
- Het koersdoel voor Swatch gaat bij HSBC van 125 naar 120 CHF
- Het koersdoel voor Swedbank gaat bij Jefferies van 230 naar 257 SEK
- Het koersdoel voor Tele2 gaat bij Deutsche Bank van 119 naar 122 SEK