Algemeen beursklimaat

  • Zowel de Europese als Amerikaanse aandelenbeurzen hebben er een twijfeldagje opzitten, met kleine bewegingen voor beide. De Euro Stoxx 600 verloor 0,4%, terwijl Wall Street rond het nulpunt eindigde. Ook de Aziatische markten behielden vannacht hun cool, maar ook niet meer dan dat. China (+0,3%), Hongkong (+0,2%) en Taiwan (+1%) surfen na op de technologiehausse, terwijl de rest rond het nulpunt dobbert.
  • Over de winst van de Chinese tech-aandelen zoals Alibaba, JD.com en Baidu valt trouwens wel wat te zeggen, want de Amerikaanse tarieven blijven toch een bedreiging, variërende van 10% tot 60% op Chinese goederen. Maar de Chinese binnenlandse vraag en beleidsmaatregelen worden gezien als buffers. In dat verband weegt de Chinese economische veerkracht in het tweede kwartaal nogal zwaar door. De kleinhandelsverkopen stegen in juni met 5,2% op jaarbasis, meer dan verwacht, terwijl de industriële productie met 5,1% aan trok. De Hang Seng Index steeg gisteren al met 1,4%, tegenover 1% voor de Chinese CSI 300-index.
  • In eerste instantie zag er gisteren naar uit dat de obligatiemarkten de focus zouden houden op de 30-jaarsrentes, die al dagen kampen met oplopende risicopremies. Zo steeg de Japanse 10-jaarsrente topniveaus van zo’n 1,6% en tikte de 30-jaarsrente een “all-time high” aan van 3,21%. Maar het bleef beperkt tot Japan, in afwachting van dat andere belangrijke nieuws: een update van de Amerikaanse consumenteninflatie. De Duitse 10-rente, die recent fors van leer trok tot 2,72%, milderde tot 2,715%, terwijl de Amerikaanse 10-jaarsrente rond 4,45% bleef hangen. Maar de 30-jaarsrente in de VS blijft natuurlijk wel hangen rond recordniveaus van zo’n 5%.
  • Uit Duitsland noteren we nog dat de ZEW-indicator van het economische vertrouwen meer dan verwacht verbeterde, zowel voor de inschatting van de huidige situatie (van -72 punten naar -59,5) als voor de toekomstige verwachtingen (van 47,5 punten naar 52,7). Interessant voor de richting van de economie, maar niet zo voor de aandelenmarkten. Die toonde zich eerder onverschillig, al houding (lichte winsten voor Eurostoxx 50 en Amerikaanse aandelen), waarbij beleggers hoopvol blijven over een redelijke uitkomst van de handelsonderhandelingen.
  • En dan moest het Amerikaanse inflatierapport van juni nog komen, iets waar reikhalzend naar werd uitgekeken. Hoewel de cijfers voor wat deining zorgden, gaven ze niet meteen duidelijke richting aan. De inflatie steeg met 0,3% op maandbasis, en dus met 2,7% op jaarbasis tot het hoogste peil sinds februari, terwijl de kerninflatie 2,9% hoger trok op jaarbasis, eveneens het hoogste peil sinds februari.
  • Dat is redelijk dicht bij de verwachtingen, waarbij de kledingprijzen (+0,4%) en sommige huishoudelijke artikelen en apparatuur duurder werden, maar autoprijzen bijvoorbeeld wél daalden en huisvesting een bescheiden toename met 0,2% optekende. Het rapport schept dus opnieuw (nog) geen duidelijkheid over de welke mate waarin de hogere importtarieven doorfilteren naar de consumentenprijzen. Dat kost tijd, zo blijkt.
  • Op de obligatiemarkten ontlokten de cijfers de overtuiging dat een renteverlaging door de Fed tijdens de FOMC-vergadering op 30 juli nu helemaal van de tafel zou zijn, maar eigenlijk werd zo’n scenario al grotendeels ingeprijsd. De markt verwacht voor 2025 nog twee renteknipjes van elk 25 basispunten. De 2-jaarsrente in de VS bleef stabiel op 3,94%, tegenover 4,48% op 10 jaar. De dollar herwon wat van zijn verloren dapperheid (€1 = $1,1616)
  • Tot slot liet de OPEC in haar maandelijkse rapport weten dat de wereldeconomie in de tweede helft van het jaar beter kan presteren dan verwacht, ondanks de aanhoudende handelsconflicten. Op korte termijn en tijdens de zomermaanden zou de aanvoer van ruwe olie door raffinaderijen hoog blijven, wat de vraagvooruitzichten zou ondersteunen. Aan de aanbodkant bracht het oliekartel geen wijzigingen aan in de eerdere groeiverwachtingen voor 2025 en 2026. Het rapport had ook daarom geen impact op de olieprijzen. Voor een vat Brent-olie betaalt u nog steeds zo’n 69 dollar.
  • De economische kalender omvat vandaag weer een pak inflatienieuws over juni. De VS levert de producentenprijsindex aan over en het VK en Polen geven inzicht in de consumentenprijzen. Ander nieuws komt onder meer uit de VS, waar de industriële productie en de capaciteitsbenutting in juni toegelicht wordt en waar de Fed vandaag het Beige Book publiceert. Dat wordt geflankeerd door de Britse huizenprijzenindex en de Europese handelsbalans, al dateren die beide ondertussen al uit mei.
  • Bedrijfsresultaten komen er onder meer van Ontex, ASML, Bank Of America, Goldman Sachs, Johnson & Johnson, Kinder Morgan, Morgan Stanley, PNC Financial, Progressive, Prologis, United Airlines, Sandvik, SEB, Svenska Banka, Sweco, Swedish Orphan, Barco en NSI.

Bron: Bloomberg

Wall Street

JPMorgan Chase: de Amerikaanse bank verhoogde haar prognose voor de nettorente-inkomsten in 2025 naar ongeveer 95,5 miljard dollar, dankzij sterke prestaties in investment banking en trading. De handelsinkomsten stegen met 15% tot 8,9 miljard dollar, terwijl de kosten voor investment banking met 7% toenamen door een toename van fusies en overnames. Exclusief eenmalige kosten boekte de bank een winst van 4,96 dollar per aandeel, tegenover een gemiddelde analistenverwachting van 4,48 dollar. Ondanks een daling van het personeelsbestand met meer dan 1.300 medewerkers, verwacht JPMorgan dat dit in 2025 stabiel blijft.

Citigroup: de Amerikaanse bankengroep profiteerde in het tweede kwartaal van de verhoogde marktturbulentie en heroplevende dealactiviteit, wat leidde tot een nettowinst van 4 miljard dollar of 1,96 dollar per aandeel, ruim boven de gemiddelde analistenverwachting van 1,60 dollar per aandeel. De omzet steeg met 8% tot 21,7 miljard dollar, met sterke prestaties in investment banking, waar de kosten met 13% toenamen, en in de marktenafdeling, die 5,9 miljard dollar genereerde – het beste resultaat sinds het tweede kwartaal 2020.

Wells Fargo: de Amerikaanse kredietverstrekker overtrof in het tweede kwartaal de winstverwachtingen met een nettowinst van 5,49 miljard dollar of 1,60 dollar per aandeel, tegenover een gemiddelde analistenverwachting van 1,41 dollar per aandeel. Ondanks deze meevaller verlaagde de bank haar prognose voor de nettorente-inkomsten in 2025. De bank verwacht nu dat de rente-inkomsten in 2025 ongeveer gelijk blijven aan de 47,7 miljard dollar van 2024. Dankzij het opheffen van de activalimiet van 1,95 biljoen dollar kan Wells Fargo opnieuw groeien, met focus op investment banking, vermogensbeheer en commerciële bankactiviteiten.

BlackRock: de Amerikaanse vermogensbeheerder zag zijn activa onder beheer in het tweede kwartaal stijgen tot een record van 12,53 biljoen dollar, dankzij stijgende markten door vooruitzichten op handelsdeals en renteverlagingen. De netto-instroom op lange termijn daalde echter tot 46 miljard dollar, onder de gemiddelde analistenverwachting van 53,5 miljard dollar, mede door een uitstroom van 52 miljard dollar door één institutionele klant. Ondanks deze uitstroom kende BlackRock een sterke instroom in aandelenproducten en benadrukte het management groeikansen in het stablecoin-ecosysteem. 

Alphabet: de Amerikaanse technologiegigant sloot een overeenkomst met Brookfield Asset Management voor de afname van 3 gigawatt aan waterkracht in Pennsylvania, goed voor een waarde van 3 miljard dollar over een periode van 20 jaar. Deze deal ondersteunt de geplande investering van 25 miljard dollar in datacenters in Pennsylvania en omliggende staten, en past in de bredere strategie van Google om zijn energie-intensieve AI- en cloudinfrastructuur te verduurzamen. De waterkrachtcentrales worden gemoderniseerd en opnieuw vergund, en Google wil de samenwerking uitbreiden naar andere regio’s in de VS.

Apple: de Amerikaanse technologiegigant heeft een meerjarige overeenkomst van 500 miljoen dollar gesloten met MP Materials voor de levering van zeldzame-aardmagneten, als onderdeel van een bredere strategie om de iPhone-productie naar de VS te verplaatsen. De deal omvat een vooruitbetaling van 200 miljoen dollar en start in 2027, met productie in Texas op basis van gerecyclede materialen uit Californië. Deze samenwerking sluit aan bij het Amerikaanse industriële beleid en volgt op een miljardendeal tussen MP en het Pentagon, dat nu de grootste aandeelhouder is.

Tapestry: het Amerikaanse moederbedrijf van Coach en Kate Spaden verhoogde zijn belang in eco-lederproducent Gen Phoenix verhoogd tot 9,9% via een financieringsronde van 15 miljoen dollar, met als doel duurzamere lederwaren te ontwikkelen. De samenwerking, gestart in 2022 met de lancering van de Gen-Z-gerichte lijn Coachtopia, richt zich op het gebruik van gerecyclede leervezels met een tot 80% lagere CO2-voetafdruk. Gen Phoenix zal de komende drie jaar gerecycled leer leveren aan Tapestry, dat hiermee inspeelt op de voorkeuren van jongere consumenten voor duurzame producten. De investering past in een bredere strategie om innovatie en circulaire productie binnen de mode-industrie te stimuleren.

JB Hunt Transport Services: het Amerikaanse vrachtwagenbedrijf zag in het tweede kwartaal de winst dalen door hogere kosten voor lonen en materieel, wat de marges onder druk zette. De totale operationele omzet bedroeg 2,93 miljard dollar, iets boven de gemiddelde analistenverwachting van 2,92 miljard dollar. De nettowinst daalde tot 128,6 miljoen dollar, ofwel 1,31 dollar per aandeel, tegenover 1,32 dollar per aandeel een jaar eerder. Ondanks een stijging van 5,6% in intermodale volumes, daalde de omzet in de segmenten geïntegreerde capaciteitsoplossingen en last mile-services door een verminderde vraag.

General Motors: de Amerikaanse autofabrikant verplaatst de productie van de Cadillac Escalade naar een fabriek in Michigan en breidt daar tegelijk de capaciteit uit voor de op benzine aangedreven Chevrolet Silverado en GMC Sierra. Deze verschuiving maakt deel uit van een investering van 4 miljard dollar in drie Amerikaanse fabrieken, ondanks eerdere plannen om tegen 2035 te stoppen met benzinevoertuigen. GM blijft inzetten op deze modellen vanwege de sterke vraag en hun winstgevendheid, terwijl de vraag naar elektrische voertuigen achterblijft. Nieuwe regelgeving en belastingmaatregelen in de VS maken het bovendien aantrekkelijker om benzinewagens te blijven produceren.

Hancock Whitney: de bankholdingmaatschappij daalde na de publicatie van de cijfers. De aangepaste winst voor het tweede kwartaal bedroeg 1,37 dollar per aandeel, wat lager was dan consensus van 1,36 dollar per aandeel. De netto rentebaten kwamen uit op 279,5 miljoen dollar, iets boven de analistenverwachting van 277,7 miljoen dollar.

Omnicom Group: het marketing- en verkoopbedrijf steeg nadat de resultaten voor het tweede kwartaal de verwachtingen van analisten overtroffen, zowel qua omzet als winst. Omnicom rapporteerde een winst per aandeel van 2,05 dollar (exclusief bijzondere posten) op een omzet van 4,02 miljard dollar. Analisten rekenden op 2,02 dollar per aandeel en 3,98 miljard dollar omzet.

Kestra Medical Technologies: de fabrikant van draagbare medische apparaten daalde met bijna 5%. Kestra rapporteerde een verlies van 2,21 dollar per aandeel in het vierde kwartaal, wat groter is dan het verlies van 1,22 dollar per aandeel in dezelfde periode vorig jaar.

First Solar:  aandelen van deze grote Amerikaanse producent van zonnepanelen stegen met 6%. Volgens Bloomberg News is het Amerikaanse ministerie van Handel een onderzoek gestart op basis van Section 232 naar de import van drones en polysilicium, een grondstof voor zonnepanelen. Dit onderzoek kan leiden tot invoerheffingen als de goederen een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid.

CoreWeave: het Amerikaanse technologiebedrijf voor cloudinfrastructuur investeert 6 miljard dollar in een ultramodern datacenter in Lancaster, Pennsylvania, gericht op geavanceerde AI-toepassingen. De eerste fase levert een capaciteit van 100 MW op, met uitbreidingsmogelijkheden tot 300 MW. Het project creëert honderden banen en positioneert de Mid-Atlantische regio als een belangrijk AI-knooppunt. CoreWeave wil hiermee bijdragen aan de versterking van de wereldwijde concurrentiepositie van de VS op het gebied van kunstmatige intelligentie.

State Street Corp.: de Amerikaanse financiële dienstverlener rapporteerde een kwartaalwinst van 693 miljoen dollar, ofwel 2,17 dollar per aandeel, wat lager was dan de gemiddelde analistenverwachting van 2,39 dollar per aandeel. Vorig jaar bedroeg de winst 711 miljoen dollar, ofwel 2,15 dollar per aandeel. De omzet steeg met 8,1% tot 3,448 miljard dollar, vergeleken met 3,191 miljard dollar een jaar eerder. Ondanks de omzetgroei bleef de winst achter bij de verwachtingen, wat wijst op hogere kosten of druk op de marges.

Trade Desk: de aandelen stegen fors nadat S&P Global aankondigde dat het digitale advertentiebedrijf vrijdag wordt opgenomen in de S&P 500. Het vervangt softwaremaker Ansys, dat wordt overgenomen door Synopsys in een deal van $35 miljard. Aandelen van AppLovin en Robinhood Markets daalden elk met ongeveer 1% omdat ze opnieuw niet werden opgenomen in de index.

Azië

Xpeng: de Chinese fabrikant van elektrische voertuigen verhoogt zijn geplande aanwervingen dit jaar van 6.000 naar 8.000. De uitbreiding focust op slimme rijtechnologie en AI-modellen. Het personeelsbestand zal daarmee oplopen tot bijna 30.000.

BHP: de Australische mijnbouwer noemt de productie van duurzaam ijzer in eigen land economisch onhaalbaar, ondanks samenwerking met China rond klimaatvriendelijke staalproductie. Volgens BHP zouden de kosten dubbel zo hoog liggen als in het Midden-Oosten of China. Australië wil zijn grondstoffenindustrie verduurzamen, maar kampt met hoge energie- en loonkosten. Een proefproject met Rio Tinto en Bluescope start mogelijk in 2028.

Geely: de Chinese autobouwer koopt de resterende aandelen van zijn premium EV-merk Zeekr terug voor $26,87 per aandeel, wat neerkomt op een waardering van 6,83 miljard dollar. De overname, gepland voor het vierde kwartaal, volgt ruim een jaar na Zeekrs beursgang in de VS. De stap past in Geely’s strategie om zijn structuur te vereenvoudigen en kosten te drukken te midden van hevige concurrentie op de Chinese EV-markt.

Europa

Handelsbanken: de Zweedse bank zag in het tweede kwartaal de nettowinst dalen van 6,79 miljard naar 5,49 miljard kronen, wat lager was dan de gemiddelde analistenverwachting van 5,88 miljard kronen. De terugval werd veroorzaakt door een daling van de nettorente-inkomsten en een beperkte groei van het leenvolume. De netto rente-inkomsten daalden van 11,7 miljard naar 10,7 miljard kronen, eveneens onder de gemiddelde analistenverwachting van 10,9 miljard. Volgens de bank werd de rente-inkomsten negatief beïnvloed door de sterke waardestijging van de Zweedse kroon en het wegvallen van eerdere herprijzingseffecten tussen deposito’s en kredieten.

Renault: de Franse autofabrikant heeft financieel directeur Duncan Minto benoemd tot interim-CEO na het onverwachte vertrek van Luca de Meo en intensiveert zijn kostenbesparende maatregelen. De vrije kasstroom in de eerste jaarhelft zal slechts 47 miljoen euro bedragen, door een negatieve werkkapitaalbehoefte van ongeveer 900 miljoen euro als gevolg van vertraagde facturering en een krimpende Europese markt. Renault verlaagt zijn doelstelling voor de operationele marge voor 2025 van 7% naar 6,5% en mikt nu op een vrije kasstroom van 1 tot 1,5 miljard euro, tegenover eerder meer dan 2 miljard euro. Analisten verwachten dat het herstel van het werkkapitaal en duidelijkheid over de opvolging van de CEO centraal zullen staan bij de resultatenpresentatie op 31 juli.

Richemont: het Zwitserse luxeconcern zag in het eerste kwartaal van zijn boekjaar de omzet met 6% stijgen tot 5,4 miljard euro, in lijn met de gemiddelde analistenverwachting. De groei werd aangedreven door een stijging van 11% in de verkoop van sieraden van merken zoals Cartier en Van Cleef & Arpels, terwijl de horlogedivisie met 7% kromp. In de Verenigde Staten steeg de omzet met 17%, boven de verwachte 12%, terwijl de verkopen in Azië stabiel bleven door zwakkere prestaties in China, Hongkong en Macau. De horlogesector blijft onder druk staan door onzekerheid over mogelijke Amerikaanse invoerheffingen, wat de exportvolumes naar een dieptepunt sinds 2020 dreigt te brengen.

Inditex: de Spaanse modegroep plant de herintroductie van zijn budgetmerk Lefties in Frankrijk, met als doel jongere consumenten aan te trekken en de concurrentie aan te gaan met prijsvechters zoals Shein. Lefties, oorspronkelijk een outlet voor Zara-restpartijen, is inmiddels actief in 18 landen en biedt kleding aan tegen prijzen vanaf 9,90 euro voor jurken en 12,99 euro voor jeans. De herlancering in Frankrijk maakt deel uit van een bredere internationale expansie waarbij ook andere merken zoals Bershka, Stradivarius, Oysho en Massimo Dutti nieuwe markten betreden. Als onderdeel van deze strategie test Inditex Lefties momenteel in nieuwe markten en zet het in op een vernieuwde merkidentiteit met een nieuw logo en de slogan “Lefties overal, voor iedereen”.

Société Générale: de Franse internationale bankgroep verkoopt haar dochteronderneming in Kameroen aan de staat Kameroen, die daarmee haar belang verhoogt tot 83,7%. De transactie, waarvan de waarde niet werd bekendgemaakt, omvat meer dan 58% van de aandelen en zal naar verwachting eind 2025 worden afgerond. De verkoop zal naar schatting een positieve impact van zes basispunten hebben op de CET1-ratio van de groep, die eind eerste kwartaal op 13,4% stond. De staat Kameroen neemt alle activiteiten, klantenportefeuilles en werknemers van de lokale dochteronderneming over.

Standard Chartered: de Britse internationale bankgroep biedt voortaan institutionele klanten de mogelijkheid om bitcoin en ether te verhandelen via haar Britse vestiging, waarmee het zich positioneert als de eerste systeemrelevante bank die dergelijke cryptodiensten aanbiedt. De handel zal plaatsvinden via bestaande platformen van de bank, met binnenkort ook de introductie van non-deliverable forwards, naast het bestaande aanbod via dochterbedrijven Zodia Markets en Zodia Custody.

Fuchs: het Duitse bedrijf zag zijn aandelen met ongeveer 4% dalen in de vroege handel in Frankfurt, nadat het bedrijf zijn vooruitzichten voor 2025 verlaagde en zwakkere dan verwachte resultaten voor het tweede kwartaal rapporteerde. De onderneming verwacht nu een omzet van ongeveer 3,5 miljard euro en een EBIT van circa 430 miljoen euro, tegenover eerdere ramingen van respectievelijk 3,7 miljard euro en 460 miljoen euro. Voor het tweede kwartaal kwam de voorlopige EBIT uit op 101 miljoen euro, wat onder de gemiddelde analistenverwachting van 112 miljoen euro lag. Volgens Fuchs is de verlaging van de vooruitzichten het gevolg van een afgenomen klantvraag door Amerikaanse invoerheffingen, trage industriële productie in Europa en aanhoudende geopolitieke spanningen.

SEB: de Zweedse bankgroep rapporteerde in het tweede kwartaal een kleinere dan verwachte daling van de nettowinst, die uitkwam op 8,25 miljard kronen tegenover 9,42 miljard een jaar eerder, en boven de gemiddelde analistenverwachting van 7,64 miljard kronen. De netto rente-inkomsten daalden van 11,7 miljard naar 10,3 miljard kronen, iets boven de prognose van 10,2 miljard, dankzij aanhoudende groei in krediet- en depositovolumes. Ondanks druk op de rente-inkomsten door renteverlagingen en geopolitieke onzekerheid, bevestigde SEB haar kostendoelstelling van 33 miljard kronen en kondigde het een nieuw aandeleninkoopprogramma aan ter waarde van 2,5 miljard kronen. In tegenstelling tot concurrenten zoals Handelsbanken, die eerder op de dag zwakkere cijfers presenteerde, wist SEB de impact van de marktomstandigheden deels te verzachten door haar sterke positie bij zakelijke klanten.

Benelux

JDE Peet’s: de Nederlandse koffie- en theebedrijf lanceerde op 1 juli de strategie “Reignite the Amazing”, met focus op twaalf kernmerken en een verschuiving van overnames naar aandeelhoudersvergoedingen. De winstgroei wordt op korte termijn afgeremd door productdelistings en prijsdruk, maar de daling van de groene koffieprijzen biedt perspectief voor 2026. De nieuwe strategie omvat ook een kostenbesparingsdoel van 500 miljoen euro, waarvan meer dan de helft voortkomt uit vereenvoudiging van het portfolio en de organisatie. Ondanks een koersstijging van meer dan 40% sinds februari, verlaagt KBCS de aanbeveling van “kopen” naar “houden”, met een licht verhoogd koersdoel van 25 euro per aandeel (was 24 euro).

Ontex: de Belgische producent van hygiëneproducten gaf een winstwaarschuwing na tegenvallende resultaten in het tweede kwartaal, met een daling van de aangepaste EBITDA met 37%. De jaarprognose voor 2025 werd met ongeveer 13% neerwaarts bijgesteld, ondanks verwachtingen van herstel in de tweede jaarhelft dankzij het einde van klantendevoorraden en nieuwe contracten. Geen impact op de aanbeveling van KBCS: “kopen” met een koersdoel van 12 euro.

ASML: de Nederlandse fabrikant van chipmachines overtrof in het tweede kwartaal de verwachtingen met een orderinstroom van 5,5 miljard euro, gedreven door de wereldwijde investeringsgolf in AI-datacenters. De onderneming, die als enige EUV-lithografiemachines produceert voor klanten zoals TSMC en Intel, verwacht voor 2025 een omzetgroei van 15%, maar blijft voorzichtig over 2026 vanwege geopolitieke en macro-economische onzekerheden. ASML mag zijn meest geavanceerde machines nog steeds niet aan China verkopen, maar recente signalen van versoepeling in de VS-China-relatie kunnen gunstig uitpakken. KBCS handhaaft de “houden”-aanbeveling en koersdoel van 686 euro.

Barco: de Belgische technologieproducent rapporteerde over het eerste halfjaar van 2025 een omzet van 454,4 miljoen euro, vrijwel gelijk aan de gemiddelde analistenverwachting van 454,3 miljoen euro. De bestellingen kwamen uit op 487,5 miljoen euro, iets boven de verwachte 479 miljoen euro, terwijl de aangepaste EBITDA met 36% steeg tot 48,0 miljoen euro. De vrije kasstroom bedroeg 21,4 miljoen euro en het bedrijf rondde op 14 juli zijn aandeleninkoopprogramma van 60 miljoen euro af. Barco handhaaft zijn verwachtingen voor omzetgroei en verbetering van de EBITDA-marge voor het volledige boekjaar 2025.

Gimv: de Belgische investeringsmaatschappij kondigde gisteren aan dat haar portfoliobedrijf E.GRUPPE de Duitse LET Gruppe heeft overgenomen om zijn aanbod en regionale aanwezigheid in Duitsland uit te breiden. E.GRUPPE, sinds 2021 ondersteund door Gimv, versterkt hiermee zijn expertise in energie- en automatiseringstechnologie, met name op het gebied van ononderbroken stroomvoorziening en schakelinrichtingen. De overname brengt het personeelsbestand op 365 medewerkers verspreid over 10 locaties en sluit aan bij Gimv’s Sustainable Cities-platform, dat inzet op groei in elektrificatie en hernieuwbare energie. Financiële details werden niet bekendgemaakt, maar de transactie onderstreept Gimv’s strategie om via gerichte overnames marktleiders te bouwen, zoals eerder bij Fronnt. De “kopen”-aanbeveling en koersdoel van 56 euro blijven gehandhaafd door KBCS.

IMCD: de Nederlandse distributeur van speciale chemicaliën en ingrediënten benoemt Andreas Igerl per 1 september 2025 tot Regional President EMEA en geleidelijk tot leider van de wereldwijde Industrial Business Groups. Igerl, momenteel verantwoordelijk voor de APAC-regio, zal zich richten op groei, operationele uitmuntendheid en strategische afstemming binnen EMEA en de industriële divisies. Narendra Varde, nu Managing Director India, volgt Igerl op als Regional President APAC en brengt ervaring in teamontwikkeling en strategische groei. De benoemingen weerspiegelen IMCD’s focus op versnelde uitvoering, klantgerichtheid en wereldwijde samenwerking.

Aanbevelingen

Macrokalender

Wisselkoersen

Grondstoffen overzicht

Bedrijvenkalender

Adviezen (uitgelezen)

  • Het koersdoel voor Adecco Group gaat bij Morgan Stanley van 19 naar 20,5 CHF
  • Het koersdoel voor ASMI gaat bij KBC Securities van 550 naar 486 EUR en de aanbeveling verandert van Kopen naar Opbouwen
  • Het koersdoel voor ASML gaat bij KBC Securities van 703 naar 686 EUR en de aanbeveling verandert van Opbouwen naar Houden
  • De aanbeveling voor Besi gaat bij KBC Securities van Opbouwen naar Houden
  • Het koersdoel voor Capgemini gaat bij Morgan Stanley van 173 naar 168 EUR
  • Het koersdoel voor Fresnillo gaat bij Morgan Stanley van 870 naar 920 GBPp en de aanbeveling verandert van Equal weight naar Underweight
  • Het koersdoel voor Holcim gaat bij Barclays van 109 naar 67 CHF
  • Het koersdoel voor Hydro gaat bij Morgan Stanley van 80 naar 79 NOK
  • Het koersdoel voor ING gaat bij Deutsche Bank van 17 naar 19 EUR
  • Het koersdoel voor ING gaat bij Barclays van 18,4 naar 24 EUR en de aanbeveling verandert van Equal weight naar Overweight
  • Het koersdoel voor JDE Peet's gaat bij Morgan Stanley van 24,9 naar 26,2 EUR
  • De aanbeveling voor KBC Groep gaat bij Barclays van Overweight naar Equal weight
  • Het koersdoel voor L'Oréal gaat bij Barclays van 384 naar 325 EUR en de aanbeveling verandert van Overweight naar Underweight
  • Het koersdoel voor Orsted gaat bij Morgan Stanley van 340 naar 360 DKK en de aanbeveling verandert van Equal weight naar Overweight
  • Het koersdoel voor Richemont gaat bij Jefferies van 140 naar 165 CHF
  • Het koersdoel voor Rio Tinto gaat bij Morgan Stanley van 5760 naar 5500 GBPp
  • Het koersdoel voor Schneider Electric gaat bij Barclays van 231 naar 228 EUR
  • Het koersdoel voor Solvay gaat bij KBC Securities van 38 naar 36 EUR
  • Het koersdoel voor Wolters Kluwer gaat bij Morgan Stanley van 166,5 naar 158 EUR