PRADA SPA

SENIOR PLC

ING GROEP NV

ING GROEP NV

TINC NV

ATENOR SA

AEDIFICA SA

EKOPAK N.V.

GENERAL MOTORS CO.

INTEL CORP.

ELI LILLY & CO.


Algemeen beursklimaat

  • Europese Beleggers leken vrijdag in zekere zin aangemoedigd te worden door het feit dat Europese leiders overeenkwamen om een vredesplan voor Oekraïne op te stellen om mee te nemen naar de Verenigde Staten, na de aanvaring van president Volodymyr Zelenskiy met Trump in het Oval Office. De Euro Stoxx 600 sleepte 0,1% winst uit de brand, waarmee het koersenbord toch ietwat naar de lente rook. Die kregen we zondag in de tuin, en mogelijk vandaag op de beurs.
  • Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan werden zorgen over de gezondheid van de Amerikaanse economie aangewakkerd door een reeks zwakke economische cijfers, met name een verdere afkalving van de Atlanta Fed GDPNow tracker. Die daalde namelijk van +2,3% naar -1,5% op jaarbasis, wat het recessiespook nieuw leven inblies. Wall Street steeg dus een forse 1% tot 1,5% in wat een wisselvallige handel werd. Dat optimisme kadert deels in de rentebeweging, maar minstens even veel in de verliezen die donderdag werd opgetekend. Toen daalde de S&P meer dan 1,5% daalde en verloor de Nasdaq meer dan 2,5%, omdat de Magnificant 7 aandeel de ergste terugval van 2025 incasseerden.
  • De Aziatische aandelenmarkten konden (of wilden?) niet meteen richting kiezen, waardoor Zuid-Korea met een fors verlies van 3,3% de enige uitschieter is. De MSCI Asia-Pacific steeg 0,3%, met 1% winst voor Japan en 0,8% winst voor de Chinese CSI 300 index. Dé hamvraag voor alle wereldbeurzen is en blijft in welke mate de tariefdreiging een realiteit zal worden, dan wel een argument is om een compromis op andere vlakken te bereiken.
  • De Amerikaanse 10-jaarsrente daalde opnieuw om te landen op 4,24%, wat het verlies in februari op 35 basispunten bracht. Dat is de grootste maandelijkse daling sinds eind 2023. In Duitsland gaf de rente geen krimp, zodat de euro in afwachting van heel wat belangrijke economische data en vergaderingen met 0,5% steeg tegenover de dollar (€1 = $1,0405), wat vooral hoop weerspiegeld voor vooruitgang in het Russisch-Oekraïense vredesovereenkomst. De goudprijs verstevigde 0,5% tot 2.873 dollar per ounce, weliswaar na 3% verlies vorige week.
  • De olieprijs veerde een beetje op, maar bleef met 72,83 dollar ver onder de vorige piekniveaus hangen. Vorige week daalde de prijs door speculaties dat de VS de sancties tegen de Russische productie zou kunnen versoepelen, terwijl het risico van een wereldwijde handelsoorlog de vraag naar energie zou kunnen aantasten.
  • Op de cryptomarkten was er alvast wél wat animo, want de “The Donald” liet zich ontvallen dat hij 5 digitale activa wil opnemen in een nieuwe reserve: bitcoin, ether, XRP, solana en cardano. En hop, het werd meteen weer feest, want Bitcoin steeg met +10% naar 92,905 dollar, terwijl ether 13% aandikte tot 2.443 dollar. Dat zet de totale waarde van de cryptomarkt 6,7%hoger tot 3,04 biljoen dollar
  • De Caixin-sentimentsindicator voor de Chinese maakindustrie steeg van 50,1 naar 50,8 punten in februari. Dat was meer dan de verhoopte 50,3 punten én het hoogste peil sinds november 2024. Als reden worden onder meer gewezen naar verbeterde marktomstandigheden, een sterkere buitenlandse verkoop en verhoogde inkoopniveaus door Chinese Bedrijven . Wel blijft de werkgelegenheid onder druk staan , terwijl de inputprijzen lichtjes stegen onder impuls van de koperprijs en sommige chemische producten.
  • Dat sentiment werd bevestigd door de officiële NBS index voor de maakindustrie, want die nam toe van 49,1 naar 50,2 punten. Overduidelijk haalde China inspiratie én enthousiasme uit de weeklange nieuwjaarsfestivitetein, al verzwakte het algemene vertrouwen wel opnieuw, van 55,3 naar 54,5 punten. Dat komt deels omdat de barometer vorige maand op het hoogste punt in tien maanden afklokte, zodat de conclusie is dat het eerder lente is in China, dan herst.
  • Het wordt een dagje zonder bedrijfsresultaten, want dat moet ook al eens kunnen na de drukte van de voorbije weken. Alle aandacht kan dus gaan naar Bunzl, de exegese van de cijfersetjes van vorige week en dat wat deze week nog komen zal !
  • En daar mag u onder meer een interessante economische kalender bij rekenen. We worden namelijk getrakteerd op sentimentsdata uit de maakindustrie (ISM, S&P Global,HCOB) voor de VS, het VK, EU, Italië, China, Spanje, Zweden en zovoort. Allen daarheen, dus. Maar vergeet in uw enthousiasme ook niet dat er belangrijke Europese consumenteninflatiecijfers aan zitten te komen, die naar verwachting 2,3% op jaarbasis gestegen kunnen zijn.
  • Maar het is deze week vooral uitkijken naar de speech over de economische vooruitzichten door Fed-topman Powell komende vrijdag, slechts een paar uur na het verschijnen van het eveneens erg belangrijk banenrapport. De ECB zou komende donderdag de beleidsrente met 25 basispunten moeten verlagen naar 2,50%, volgend op een reeks zwakke data.

Bron: Bloomberg

Wall Street

General Motors: {{40410563, GENERAL MOTORS CO., GM}} het autobedrijf heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt in de verkoop van elektrische voertuigen (EV's) en heeft marktaandeel gewonnen van Tesla, ondanks een afnemende vraag. De groei werd gedreven door een uitbreidend EV-assortiment en agressieve prijsstelling, waardoor EV's vaak goedkoper waren dan vergelijkbare benzinevoertuigen. GM's vierde-kwartaal aandeel in de Amerikaanse EV-markt verdubbelde tot 12%, met een sterke verkoop van modellen zoals de Cadillac Lyriq en Chevrolet Equinox. Het bedrijf blijft echter voor uitdagingen staan, zoals politieke tegenwind en de noodzaak om EV-verliezen te verkleinen.

Intel: {{269226, INTEL CORP., INTC}} het chipbedrijf heeft aangekondigd dat de bouw van zijn chipfabrieken in Ohio vertraging oploopt, met de eerste fabriek die nu pas in 2030 voltooid zal zijn. Dit is een verlenging van de oorspronkelijke planning met minstens vijf jaar. Intel heeft zijn kapitaaluitgaven verlaagd na een dure poging om contractchipfabrikant te worden, wat zijn balans onder druk zette.

Eli Lilly: {{271586, ELI LILLY & CO., LLY}} het farmaceutische bedrijf heeft een advertentiecampagne gelanceerd om patiënten te waarschuwen voor de risico's van niet-goedgekeurde afslankmiddelen. De campagne volgt op een commercial van Hims & Hers die een samengesteld afslankmiddel promootte tijdens de Super Bowl. Lilly's advertentie benadrukt het belang van sceptisch zijn over wat er in je lichaam gaat en waar het vandaan komt. 

-

Azië

Seven & i Holdings: de Japanse retailgigant is bezig met het afronden van een plan voor de vervanging van de CEO door de eerste buitenlandse CEO, waarschijnlijk Stephen Dacus. Dacus leidt een speciale commissie om een overnamebod van 47 miljard dollar van het Canadese Alimentation Couche-Tard te evalueren. Het bedrijf zal donderdag een bestuursvergadering houden om de definitieve beslissing te nemen. Seven & i heeft verklaard dat mediaberichten over het management niet van het bedrijf afkomstig zijn en dat er nog niets is besloten.

Ola Electric Mobility: de Indiase fabrikant van elektrische tweewielers ontslaat meer dan 1.000 werknemers en contractarbeiders om de winstgevendheid te verhogen. Dit is de tweede ontslagronde in vijf maanden, na een eerdere ontslagronde in november waarbij ongeveer 500 banen werden geschrapt. De ontslagen treffen meerdere afdelingen, waaronder inkoop, klantenservice en laadinfra. Het bedrijf heeft nog geen winst gemaakt vanwege hoge kosten en zware kortingen om klanten te lokken.

Europa

Prada: {{49820544, PRADA SPA, PRDSY}} het Italiaanse luxeconcern komt dichter bij een overeenkomst om Versace te kopen van Capri Holdings CPRI.N , nadat er overeenstemming werd bereikt over een prijs van bijna 1,5 miljard euro, meldde Bloomberg News zondag. Prada wilde geen commentaar geven en Capri reageerde niet direct op een verzoek om commentaar buiten de reguliere openingstijden.

Senior: {{9453755, SENIOR PLC, SNR}} het Britse ingenieursbureau meldde dat het in vergevorderde onderhandelingen is met een klein aantal geïnteresseerde partijen over de verkoop van zijn vliegtuigbouwdivisie. De leverancier van Boeing en Airbus profiteert van de toegenomen vraag naar nieuwe en vervangende vliegtuigonderdelen, aangezien de commerciële luchtvaart terugkeert naar het niveau van vóór de pandemie en de productie en de toeleveringsketen bij de belangrijkste klanten zich stabiliseren. Aerostructures maakt deel uit van Senior's grootste divisie Aerospace, die vliegtuigonderdelen bouwt en levert aan straaljagerfabrikanten voor commerciële en militaire doeleinden. Het bedrijf verwacht dat de subeenheid in 2025 een operationele winst van 9 tot 11 miljoen pond zal behalen.

Benelux

ING: {{1968917, ING GROEP NV, INGA}} de Nederlandse bank heeft een extra belang van 17,6% verworven in Van Lanschot Kempen, waardoor het grootste aandeelhouder wordt met een totaal belang van 20,3%. De transactie heeft een minimale impact op de CET1 van ING. Van Lanschot Kempens aandelen daalden met 10% na een tegenvaller ten opzichte van de gemiddelde anlalistenverwachting over zowel inkomsten als kosten, ondanks een zeer sterk 2024 waarin de aandelen met 60% stegen. Geen impact op de ‘Opbouwen’-aanbeveling en het koersdoel van 17,5 euro.

TINC: {{132116274, TINC NV, TINC}} de Belgische investeringsmaatschappij heeft de verkoop van DCU aan Cordiant Digital Infrastructure Limited succesvol afgerond en vervolgens de datacenteractiviteiten van Proximus overgenomen. Cordiant en TINC zullen elk 47,5% van de economische rechten van de Combined Group bezitten, terwijl de resterende 5% zonder stemrecht in handen is van de CEO, de heer Haringsma. De Combined Group exploiteert nu 13 datacenters en is goed gepositioneerd om te voldoen aan de groeiende vraag naar colocatiediensten. Het koersdoel bij KBC Securities blijft op ‘Kopen’ staan, het koersdoel blijft 14 euro.

Atenor: {{14752092, ATENOR SA, ATEB}} het Belgische vastgoedbedrijf meldt 2024-resultaten die onder de verwachtingen lagen met een nettoresultaat van euro -39,4 miljoen. De belangrijkste verschillen kwamen door waardeverminderingen op de voorraad en hogere financiële kosten. Atenor kondigde een kapitaalverhoging aan met een vaste toezegging van de kern aandeelhouders van euro 45,3 miljoen tegen een korting van 14,8% op de vorige slotkoers. Het koersdoel is 5,90 euro per aandeel en de aanbeveling is "houden".

Aedifica: {{15954457, AEDIFICA SA, AED}} het Belgische vastgoedbedrijf heeft zijn resterende zes scholen in Zweden verkocht voor 454 miljoen Zweedse kronen of 40,9 miljoen euro. Dit bedrag ligt iets onder de verwachting van 42,6 miljoen euro, die in lijn was met de jaarultimo waardering. De opbrengst zal worden geïnvesteerd in nieuwe projecten met een drempelrendement van 6,5%. Geen impact op het koersdoel van 72,0 euro per aandeel en de ‘’Opbouwen’-aanbeveling.

Ekopak: {{328956053, EKOPAK N.V., EKOP}} het bedrijf heeft een nieuw contract getekend met Agristo Masa voor de levering van een complete waterbehandelingsinstallatie in hun productiefaciliteit in India. Agristo streeft naar een duurzame bedrijfsvoering en is een samenwerking aangegaan met Ekopak om een uitgebreide water- en afvalwaterbehandelingsinstallatie te implementeren. De installatie met Zero Liquid Discharge (ZLD)-technologie, zal zorgen voor 100% hergebruik van afvalwater zonder enige lozing.

Aanbevelingen

Macro-kalender

Wisselkoersen

Grondstoffen overzicht

Resultatenkalender