Verslag van een geslaagd event met FlandersBio, beursgenoteerde biotechbedrijven en Bolero


Wordt 2013 weer een grand cru-jaar voor de Belgische biotechnologie? Komt er voor de belegger een herhaling van 2012? De overname van Devgen en de lancering in de VS van het geneesmiddel Jetrea tegen oogaandoeningen van ThromboGenics zorgden ervoor dat de Belgische biotechindex vorig jaar met maar liefst 77% steeg. Hoog tijd, vond Bolero, om samen met FlandersBio en Gimv het life science beleggerscongres te organiseren en de bedrijven zelf aan het woord te laten over de toekomst.

Maar liefst 200 Bolero-cliënten verzamelden op zaterdag 16 maart in de Gentse Artveldetoren voor dit unieke evenement. Ze konden er rechtstreeks kennismaken met de top van de Belgische biotechbedrijven. Meningen werden uitgewisseld met de CEO’s en CFO’s van Ablynx, ThromboGenics, Galapagos, Tigenix en MDxHealth. Een uitgelezen kans om de sector beter te leren kennen.

In de openingsspeeches van Managing Director Ann De Beuckelaer van de koepelorganisatie FlandersBio en Managing Partner Bart Diels van Gimv stond de financiering van de biotechbedrijven centraal. Van alle aanwezige beleggers had de investeringsmaatschappij Gimv zonder twijfel de meeste ervaring. Al meer dan 25 jaar verstrekt ze actief opstartkapitaal in zowel de technologische als de biologische sector. Bart Diels zette het indrukwekkende parcours van zijn bedrijf - ook al zijn er altijd ups en downs - in de verf. Vandaag financiert Gimv nog steeds een brede waaier aan biotechbedrijven, waarvan er al heel wat naar de beurs zijn gebracht.

Ablynx is één van de bedrijven waarin Gimv al van bij het prille begin investeerde. CFO Wim Ottevaere spaarde dan ook tijd noch moeite om aan te geven dat de onderneming door de jaren heen aan de zijde van Gimv uitgroeide tot een speler met een goedgevulde en mature productenpijplijn. Dat de ondertussen befaamde ‘nanobodies’ het alleenrecht van Ablynx zijn, werd duidelijk in de aansluitende vraag- en antwoordsessie.

ThromboGenics behoorde nooit tot de Gimv-portefeuille, maar dat heeft stichter Désiré Collen duidelijk niet verhinderd om succes te boeken. Het ondertussen tot de Bel-20 toegetreden bedrijf kreeg onlangs de goedkeuring om zijn sterproduct te verdelen in zowel de VS als in Europa. CFO Chris Buyse had dan ook geen moeite om met een begeesterende presentatie toehoorders tot de laatste seconden te boeien. Hij sloot niet uit dat ze nog meer in petto hadden voor de aandeelhouders.

Het Engelstalige exposé van CEO Eduardo Bravo van TiGenix verhinderde alleszins niet dat de boodschap luid en duidelijk overkwam: de ontwikkeling van het sterproduct ChondroCelect gaat met rasse schreden vooruit. Aansluitend op de toespraak van Bravo, kwam in april nog belangrijk nieuws: de eerste resultaten van de fase II-testen op het nieuwe reumaproduct Cx611 bleken van grote wetenschappelijke waarde. Er zijn duidelijk tekenen van activiteit, maar door de relatief beperkte testschaal is het nog voorbarig om conclusies te trekken.

MDxHealth, het vroegere OncoMethylome, vaardigde met Jan Groen de enige Nederlandse CEO af. De beleggers hoorden een inspirerend verhaal over het parcours dat werd afgelegd sinds zijn aanstelling op 12 april. Het werd naadloos gekoppeld aan de graduele toename van de omzet. Zoals analist Jan De Kerpel nadien zou herhalen, stipt het bedrijf aan dat de producten in ontwikkeling een heel ander bereik hebben dan bijvoorbeeld Jetrea van ThromboGenics. Een pleidooi voor realistische verwachtingen dus, wat niet wegneemt dat de markt de waarde van het aandeel nu ook weer niet moet onderschatten.

Het in Mechelen gevestigde Galapagos mocht de reeks van deelnemende bedrijven afsluiten. Directeur Investor Relations Elizabeth Goodwin zette met de nodige trots de recentelijk behaalde successen in de verf. Ze benadrukte ook het bijzondere ondernemingsmodel van het bedrijf. Door een dienstenmodel genereert Galapagos een relatief constante stroom inkomsten waarmee de ontwikkeling van medicijnen gefinancierd kan worden. Daardoor kon het bedrijf twee jaar geleden met winstcijfers uitpakken. Dat is in de sector veeleer uitzondering dan regel.

KBC Securities-analist en gerenommeerd bio- techspecialist Jan De Kerpel benadrukte tot slot het belang van de Vlaamse biotech in internationaal perspectief. De waarde van de Belgische biotechaandelen bedraagt vandaag namelijk ongeveer 11 miljard euro of maar liefst een indrukwekkende 30% van de waarde van alle beursgenoteerde Europese biotechaandelen. Dat België als kleine economie niet veel troeven heeft, wordt volgens De Kerpel gecompenseerd door o.a. de wetenschappelijke expertise, de historische aanwezigheid van de chemiesector, de expertise om producten te ontwikkelen en de hoogopgeleide arbeidskrachten.