Blik op de kosten

Een van de grote voordelen van ETF's (exchanged-traded funds) zijn de lage kosten. Toch loont het de moeite om daar even op in te zoomen.

Kosten bij aankoop

Makelaarsloon. Voor je orders in ETF’s betaal je evenveel makelaarsloon als voor je beleggingen in aandelen. Meer informatie daarover vind je op onze tarievenpagina.

Op 1 juli 2023 lanceerde Bolero de ETF playlist: voor deze selectie van ETF's betaal je amper 2,5 euro makelaarsloon per order voor orders tot 250 euro. Voor orders tussen 250 en 1.000 euro betaal je slechts 5 euro makelaarsloon per order bij aan- of verkoop.

Beurstaks. Net als bij aandelen betaal je de wettelijk verplichte taks op beursverrichtingen. Hoeveel die bedraagt hangt af van de aard van de ETF. De taks ligt tussen 0,12 en 1,32%. Belangrijk hiervoor is dat je het verschil kent tussen een kapitalisatie- en distributie-ETF. Dat verschil verneem je hier.

Als de kapitalisatie-ETF of zijn distributieversie geregistreerd is in België, dan betaal je bij aan-of verkoop van de kapitalisatie-ETF 1,32% beurstaks op het geïnvesteerde kapitaal. Is de kapitalisatie-ETF niet geregistreerd in ons land en zijn distributieversie ook niet, dan betaal je 0,12%. Voor een distributieversie van de ETF betaal je áltijd 0,12% beurstaks bij aan- en verkoop.

Koop je ETF’s aan voor een bedrag van 1.000 euro, dan zal je tussen dus de 1,2 en 13,2 euro belasting moeten betalen aan onze overheid. Onderaan onze tarievenpagina vind je een overzicht van de beurstaksen.

De fiscale behandeling is afhankelijk van individuele omstandigheden en kan in de toekomst veranderen.

Kosten voor het bezit

Productkosten. Om de handels-, bewaar- en marketingkosten van de ETF te dekken, vragen de ETF-uitgevers of emittenten een vergoeding: Total Expense Ratio (TER) of het totale kostenpercentage. Die vergoeding wordt meteen verrekend in de koers van de ETF. Jij hoeft hier geen extra bedrag voor te voorzien.

Als je enkele ETF’s op dezelfde onderliggende index wilt vergelijken, werp dan altijd eerst een blik op de TER om na te gaan welke ETF het goedkoopst is. Die informatie kan je terugvinden op het Bolero-platform of in de app op de informatiepagina van de ETF. Stel dat de vergoeding 0,30% op jaarbasis bedraagt en je investering in de ETF is 1.000 euro waard, dan betaal je op jaarbasis 3 euro aan de emmitent. 

Kosten bij verkoop

Makelaarsloon. Net als bij de aankoop van een ETF betaal je makelaarsloon aan Bolero bij de verkoop.

Beurstaks. Ook de beurstaks is verschuldigd bij verkoop van ETF's.

Meerwaardetaks. Daarnaast moet je aan de staat roerende voorheffing betalen op de meerwaarde van sommige ETF’s. Het gaat om ETF’s die meer dan 10% beleggen in vastrentende activa (obligaties, cash,…). Op het deel van de ETF dat belegt in de schuldvorderingsinstrumenten moet je 30% van de winst afstaan aan de overheid. Die meerwaardetaks wordt automatisch door Bolero afgerekend.

Als belegger is het niet altijd eenvoudig om af te leiden of de ETF die je wil aankopen, aan deze taks onderhevig is. Een richtlijn om dat na te gaan is de structuur of samenstelling van de ETF te bekijken. ETF’s met een fysieke replicatie beleggen meestal niet in vastrentende effecten, terwijl bij synthetische ETF’s de kans op meerwaardetaks groter is. Je kan het altijd navragen bij de Bolero Orderdesk om zeker te zijn.