Hoe Warren Buffett systematisch de beurs verslaat

Warren Buffett is ongetwijfeld de meest succesvolle belegger aller tijden. Op 36-jarige leeftijd, na eerst een eigen beleggingsfonds te hebben geleid, kocht hij het textielbedrijf Berkshire Hathaway. Geleidelijk bouwde hij de textielactiviteiten af en vormde hij Berkshire om tot een holding: een bedrijf dat aandelen van andere bedrijven opkoopt, die voor een lange tijd bijhoudt en, waar nodig, de bedrijven steunt.  

Samen met zijn maatje Charlie Munger toonde Warren zich een meester in het selecteren van ondergewaardeerde bedrijven, waarvan later de volledige waarde naar boven kwam, waardoor zijn aandelenportefeuille jaarlijks gemiddeld met meer dan 20% groeide. 

Denk jij op lange termijn? Durf jij af en toe wat tegendraads te zijn? Warren Buffett alvast wel. Zijn visie legde hem geen windeieren. De Amerikaanse superbelegger bouwde met zijn strategie doorheen de jaren een eigen vermogen van meer dan 92 miljard dollar op. Berkshire Hathaway zat eind 2024 op een berg cash van 330 miljard dollar. Het werd in 2024 een van de zeven bedrijven die meer dan 1 biljoen dollar waard zijn.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat velen de strategie van de Amerikaanse beursgoeroe willen nabootsen. Wij hebben de belangrijkste tips van Buffett voor jou op een rijtje gezet. Profiteer mee van zijn succes en ontdek hoe Warren Buffett systematisch de beurs versloeg.

Denkt u op lange termijn? Durft u af en toe wat tegendraads te zijn? Warren Buffett alvast wel. Zijn visie legde hem geen windeieren. De Amerikaanse superbelegger bouwde met zijn strategie doorheen de jaren een vermogen van meer dan 75 miljard dollar op.

Het doet dan ook niet verwonderen dat velen de strategie van de Amerikaanse beursgoeroe willen nabootsen. Wij hebben de belangrijkste tips van Buffett voor u op een rijtje gezet. Profiteer mee van zijn succes, ontdek hoe Warren Buffett systematisch de beurs verslaat.

1. Minimaliseer verliezen

Af en toe zal je aandelenportefeuille in waarde dalen. Dat is helemaal geen probleem voor jou als belegger. Wel moet je altijd je verliezen minimaliseren. Dat kan met “stop loss”- of “stop limiet”-orders. Ga op een verantwoordelijke manier met je geld om. Gok niet, investeer niet in bedrijven waarvan het risico niet overeenstemt met je risicoprofiel.

Investeer in bedrijven die je begrijpt. Zo minimaliseer je je verliezen en kan je optimaal gebruikmaken van de kracht van samengestelde return. Het constant herinvesteren van dividenden en winsten leidt er immers toe dat je vermogen, en dus ook je koopkracht, exponentieel zal toenemen.

Berkshire Hathaway, het beleggingsvehikel van Buffett, verloor tijdens de financiële crisis van 2008 zo’n 23 miljard dollar aan beurswaarde. De volatiliteit van aandelenkoersen kan zeer groot zijn, zeker in woelige tijden. Het is eigen aan beleggen dat je portefeuille af en toe in waarde zal dalen. Ga steeds de reden van het waardeverlies na. Zit het aandeel in slechte papieren? Overweeg dan het te verkopen. Bevinden de financiële markten zich in een beurscrisis of depressie, maar blijft het bedrijf relatief goed presteren? Houd dan je aandelen bij.

“Cut your losses, let your profits run.” Oftewel: beperk je verliezen en laat je winnaars renderen. Het idee hierachter is dat je na verloop van tijd enkel nog maar winnende aandelen in je portefeuille hebt. Aandelen die over een lange periode fundamenteel goed presteren en het ene na het andere beursrecord verbreken.

2. Beleggen is een verrijking

Buffett kocht samen met zijn zus op elfjarige leeftijd zes aandelen van Cities Service, een oliebedrijf, aan 38 dollar per aandeel. Aanvankelijk leek deze investering geen schot in de roos. Het aandeel daalde tot bijna 25 dollar. Er veranderde echter niets fundamenteel aan het bedrijf en Buffett hield vast aan zijn strategie. Uiteindelijk verkocht hij zijn belang in Cities Service voor 40 dollar per aandeel.

Ondertussen heeft Buffett een vermogen van meer dan 92 miljard dollar opgebouwd. Dat bedrag zou vele miljarden hoger liggen, mocht hij geen ettelijke miljarden aan liefdadigheidsinstellingen hebben geschonken.

Als je je koopkracht wilt behouden, doe je er onder het huidige economische klimaat goed aan om een deel van je vermogen te beleggen. Je verliest koopkracht wanneer de inflatie hoger ligt dan de rente die je jaarlijks ontvangt op je spaarrekening, wat heel vaak het geval is. Waarom zou je je geld jaarlijks in waarde laten verminderen terwijl aandelen een gemiddeld jaarlijks rendement van zo’n 7% hebben?!

Naast een groei aan koopkracht is beleggen ook een persoonlijke verrijking. Je kijkt op een veel bredere, kritischere manier naar alles wat zich in de wereld afspeelt. Je leeft zelfbewuster.

3. Diversifieer

Wellicht het advies dat je overal hoort, maar het is dan ook essentieel. Het kan altijd voorvallen dat de resultaten, en dus ook de beurskoers, tegenvallen voor een aandeel dat je geselecteerd hebt. Via diversificatie spreid je je beleggingen en beperk je het effect van minder presterende bedrijven.

Om een goede, uitgebalanceerde portefeuille op te bouwen, moet je enerzijds zorgen voor voldoende geografische spreiding en anderzijds aandelen uit verschillende sectoren kopen. Als bijvoorbeeld de komende jaren de Amerikaanse beurzen slecht zouden presteren, maar je zowel Europese, Amerikaanse als Aziatische aandelen in portefeuille hebt, diversifieer je dit risico voor een groot deel weg.

De invloed van de slecht presterende Amerikaanse bedrijven in je portefeuille zal dan beperkter zijn op je rendement. Verder is ook diversificatie in verschillende sectoren noodzakelijk. Bepaalde sectoren kunnen steeds getroffen worden door onverwachte (externe) omstandigheden en bijgevolg jarenlang slecht presteren. Tegelijkertijd zijn er andere sectoren die net van dat klimaat profiteren. Door te spreiden, zal je zowel aandelen van goed presterende als minder presterende sectoren in portefeuille hebben. Als je niet zelf een gediversifieerde portefeuille wilt uitbouwen, kan je ook kiezen voor een exchange-traded fund (ETF) of een fonds. De diversificatie gebeurt dan voor jou. Meer weten over ETF’s en fondsen? Neem een kijkje in de Bolero Academy.

4. Wees tegendraads

Mensen zijn kuddedieren. Dat is bij beleggen niet anders. Veel (beginnende) beleggers stappen in de markt wanneer er economisch geen wolkje aan de lucht lijkt, het ene na het andere beursrecord wordt verbroken en ze horen over stevige winsten die vrienden, familie of buren geboekt hebben. Wat kan er ook fout gaan?

Bij zulke situaties zou er bij jou, als rationele belegger, een stevig waarschuwingssignaal moeten afgaan. Het zou wel eens kunnen dat de markt stilaan overgewaardeerd raakt en het marktsentiment op korte termijn té positief wordt. Durf daarom als belegger af en toe wat tegendraads te zijn, durf tegen de stroom in te gaan.

Topbeleggers zoals Warren Buffett kopen aandelen wanneer niemand ze nog wil hebben. Op basis van fundamentele analyse zijn deze bedrijven dan vaak ondergewaardeerd. Uit het verleden blijkt dat dit vaak de beste aankoopmomenten zijn. Wees dus angstig wanneer anderen hebzuchtig zijn en hebzuchtig wanneer anderen angstig zijn. Laat je niet leiden door je emoties; emoties zijn een slechte raadgever.

5. Verkies waarde boven prijs

Prijs is wat je betaalt, waarde is wat je krijgt. Waardebeleggers zoals Buffett proberen een bovengemiddeld rendement te halen door bedrijven te kopen die onder hun intrinsieke of faire waarde noteren. Berkshire Hathaway houdt zich bijna continu bezig met het opsporen van dergelijke bedrijven. Met een gemiddeld jaarlijks rendement van meer dan 20% slagen ze hier ruimschoots in.

Volgens waardebeleggers is het de kunst om een portefeuille op te bouwen met aandelen die meer waard zijn dan wat de huidige beurskoers doet uitschijnen. Ze gaan er dan immers van uit dat deze onderwaardering in de toekomst weggewerkt zal worden. Een onderwaardering kan onder andere ontstaan doordat het marktsentiment negatief is, het aandeel niet populair is of het aandeel nog niet ontdekt is door medebeleggers. Wil je je nog verder verdiepen in het waardebeleggen? Neem dan een kijkje in de Bolero Academy.

6. Denk op de lange termijn

Als belegger is de tijd jouw vriend. Laat die dan ook zijn werk doen. Besef dat je als aandeelhouder mede-eigenaar van het bedrijf bent. De enige juiste reden om in een bedrijf te beleggen is omdat je gelooft dat het bedrijf op de lange termijn extra waarde kan creëren. Als het bedrijf hierin slaagt, zal de koers (na verloop van tijd) volgen.

Dé fout van vele beleggers is dat ze te vaak aan kortetermijndenken doen. Ze willen kleine, snelle winsten boeken. Ze kopen aandelen en verkopen ze enkele weken of maanden later alweer. Besef echter dat je op korte termijn aan veel onzekere, (externe) factoren wordt blootgesteld: een negatief marktsentiment, een negatieve ontwikkeling van de wisselkoers (als je belegt in een vreemde munt), enzovoort. Dat zijn factoren die het bedrijf vaak niet zelf in de hand heeft. Beleg daarom niet op korte termijn, dat brengt een veel te groot risico met zich mee.

Nadat Buffett een aandeel heeft gekocht, is hij niet meer geïnteresseerd in de kortetermijnkoersfluctuaties. Hij koopt aandelen in de veronderstelling dat ze morgen de financiële markten zouden kunnen sluiten en ze niet meer zouden openen voor vijf jaar. Jij als belegger zou dit ook moeten doen. Staar je niet blind op dagelijkse koersfluctuaties en focus je op de fundamentele aspecten van het bedrijf.

7. Leer van uw fouten

Iedereen maakt fouten, zelfs Warren Buffett. Fouten maken is helemaal niet erg, zolang je er maar uit leert. Leren beleggen is als leren fietsen, met vallen en opstaan. Besef dan ook dat je als beginnende belegger mogelijks wat leergeld moet betalen. Fouten maken is menselijk. Wees echter wel steeds eerlijk tegen jezelf.

Durf je fout toe te geven en steek het niet steeds op andere, externe factoren. Op die manier leer je op een kritische manier te kijken naar je beleggingsbeslissingen. Dat zal je als belegger enkel sterker maken.

Vaak heeft een belegger het moeilijk om een verlieslatende positie na een foute beleggingsbeslissing af te sluiten. Verlies boeken is pijnlijk. Veel mensen hopen op een turnaround, terwijl hier geen aanwijzingen voor zijn, en verkopen dan niet. Ondertussen zien ze hun verlies oplopen van -20% naar -30%. In zo’n geval laat je je puur leiden door je emoties. Emoties horen niet thuis op de beurs. Geef daarom je fouten toe. Zoals al aangehaald: “Cut your losses and let your winners run”.

8. Beheer uw risico’s

Risico ontstaat doordat je niet weet waarmee je bezig bent. Meten is weten. Vooraleer je investeert in een bedrijf kan je vooraf een grondige analyse maken. Hoe staat het bedrijf er fundamenteel voor? Wat zijn de sterktes en zwaktes van het bedrijf? Hoe onderscheidt het zich van de concurrentie? Goede beleggers doen dan ook aan “risk management”. Ze maken een opsomming van de risico’s waaraan het bedrijf in kwestie wordt blootgesteld en proberen het neerwaarts koersrisico hiervan in te schatten.

Als je je niet comfortabel voelt bij dat neerwaarts koersrisico, beleg je er simpelweg niet in. Beleg enkel in aandelen die voldoende opwaarts potentieel hebben en waarbij je je comfortabel voelt met het neerwaarts koersrisico dat ermee gepaard gaat.

9. Profiteer van de kennis van anderen

Vandaag de dag kan een belegger met één muisklik een resem aan informatie verzamelen over een bepaald aandeel, visies van mede-beleggers en analisten raadplegen, enzovoort. Die informatie kan zeer waardevol zijn voor jou. Door te leren van anderen kan je je eigen kennis snel vergroten. Door de jaren heen zijn veel beleggers je voorgegaan. Er zijn al duizenden boeken geschreven en studies gedaan naar succesvolle investeringsstrategieën.

Als uit zo’n boek of studie blijkt dat een strategie in het verleden voor bovengemiddelde resultaten heeft gezorgd, houdt niets je tegen om deze strategie of visie over te nemen! Merk wel op dat mooie resultaten uit het verleden niet per definitie een garantie zijn voor mooie resultaten in de toekomst. Al is het aannemelijk dat als een bepaalde strategie de markt over een periode van 100 jaar significant wist te verslaan, dat ook in de toekomst het geval zal zijn.

Let wel op voor mensen of partijen die onrealistische rendementen beloven of specifieke transacties aanraden. Word je zo benaderd? Denk dan goed na: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat meestal ook. Doe altijd je eigen onderzoek en neem zelf beslissingen.

10. Besef dat er na regen zonneschijn komt

Beurscrashes, ze komen te allen tijde voor en zullen te allen tijde blijven voorkomen. Gemiddeld gezien vindt er om de 7 à 8 jaar een beurscrash plaats. In sommige gevallen mondt een beurscrash uit in een wereldwijde recessie zoals in de jaren 30. Veel beleggers slaan in paniek in zulke situaties. Ze zien op korte tijd de waarde van hun portefeuille soms enorm dalen.

Het is zaak om je hoofd koel te houden in dergelijke situaties. Wat bijna even zeker is als een beurscrash, is dat na een crash de beurzen uiteindelijk weer zullen herstellen. Laat je hoofd niet gek maken door doemdenkers. Elke beurscrash is volgens hen de ergste ooit. Zoals al gezegd moet je af en toe wat tegendraads durven te zijn. Zie een beurscrash of recessie als een koopkans. Wanneer het stormt op de beurzen, noteren sommige bedrijven soms zelfs ver onder hun boekwaarde. Een uitstekende kans voor jou als belegger.

 

Disclaimer

Deze publicatie is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. De informatie is van algemene aard en heeft een louter educatief karakter. Ze mag in geen geval worden opgevat als persoonlijk beleggingsadvies, noch als een aanbod, aansporing of aanbeveling tot het kopen of verkopen van een belegging of het uitvoeren van een andere verrichting van welke aard dan ook. Je draagt bijgevolg de volledige verantwoordelijkheid voor het gebruik dat je maakt van deze informatie voor je persoonlijke beleggingsbeslissingen. Hoewel deze informatie gebaseerd is op volgens de auteur betrouwbare bronnen en met de nodige zorgvuldigheid werd voorbereid, kan KBC Bank niet garanderen dat de informatie volledig, accuraat en up-to-date is. Houd ook rekening met mogelijke wijzigende omstandigheden (wetgeving, fiscale behandeling).

Verantwoordelijke uitgever: Bolero | KBC Bank – Havenlaan 2 – 1080 Brussel - België. BTW BE 0462.920.226, RPR Brussel.