Belangrijke gebeurtenissen bij corporate actions


Wanneer komt u als belegger nu in aanmerking voor een bepaalde corporate action (dividend, kapitaalverhoging,…)? Daarvoor is het belangrijk om enkele data en gebeurtenissen goed te begrijpen. We zetten het voor u op een rij.

De ex-dividenddatum of ‘Ex-date’: de datum vanaf wanneer een effect verhandeld wordt zonder het voordeel te genieten van de eerder aangekondigde corporate action. Er wordt gezegd dat het effect na de ex-dividenddatum “ex-dividend” gaat.

Met andere woorden: wanneer u het aandeel koopt op of na de ‘ex-date’, kan u niet meer deelnemen aan de corporate action of genieten van bv. het dividend.

De afwikkelingsdatum of ‘Record date’: de datum waarop een onderneming bepaalt welke aandeelhouders in aanmerking komen voor de verrichting op effecten. Alle aandeelhouders die het aandeel bezitten, op record date, komen in aanmerking voor de corporate action De ‘Record date’ ligt doorgaans een werkdag na de ‘Ex-date’.

Dat is niet onlogisch. Vanaf ex-date koopt u het effect zonder corporate action. Diegene die het effect kopen de dag voor ex-date, moeten nog wel in aanmerking komen voor de corporate action. Ze krijgen het effect werkelijk in hun bezit 2 dagen na de uitvoering van hun order, dus op record date.

Op sommige markten kunnen er drie werkdagen (T+3) liggen tussen de aankoopdatum en de datum waarop het effect op de effectenrekening wordt geregistreerd en kan er een langere periode zitten tussen ex-date en record date.

De uiterste datum of ‘Deadline’: bij een vrijwillige verrichting op effecten of een verrichting op effecten met keuzemogelijkheden, heeft de belegger een deadline om een keuze door te geven. Als de belegger zich bij een verrichting op effecten met keuzemogelijkheden niet uitspreekt, dan is de ‘standaardkeuze van de markt’ die vooraf door de onderneming is bepaald, van toepassing. Bij een vrijwillige verrichting op effecten kan de belegger na de deadline niet meer deelnemen.

De betaaldatum of ‘Pay date’: de theoretische datum waarop de corporate action geboekt of de belegger betaald kan worden. Die datum is het ogenblik waarop uw effectenrekening, afhankelijk van het type verrichting op effecten, ofwel gecrediteerd ofwel gedebiteerd zal worden. Het is een theoretische datum, want vaak krijgt de particuliere belegger het dividend bijvoorbeeld pas enkele dagen na die datum. De storting of betaling moet immers ook dezelfde keten van de verrichting op effecten volgen die gaat van de uitgevende onderneming tot u als belegger via de bewaarder en de agent.

De registratiedatum of ‘Settlement date’: de datum waarop de transactie definitief is, het ogenblik waarop de koper moet betalen en de verkoper het actief moet leveren. Over het algemeen ligt de registratiedatum twee werkdagen (T+2) na de uitvoeringsdatum. Op bepaalde markten ligt de registratiedatum drie werkdagen (T+3) na de uitvoeringsdatum.