Wat zijn je risico's als investeerder om te investeren in een crowdfundingproject?


Voor je beslist om te investeren in een crowdfundingcampagne, is het belangrijk om uit te maken of dit voor jou een geschikte manier is om je geld te beleggen. Rendement en risico gaan hand in hand, maar niet iedereen voelt zich comfortabel bij een meer risicovolle belegging…  

Om de keuze te kunnen maken of crowdfunding iets voor jou is, is het vooral belangrijk om over voldoende informatie te beschikken. Crowdfunding bij Bolero Crowdfunding staat eigenlijk gelijk aan het beleggen in (achtergestelde) obligaties. Daarom nemen we eerst de risico’s van een obligatie onder de loep en passen we die nadien toe op crowdfunding. 

  1. Risico’s van een obligatie  

 
• Het debiteurenrisico (of kredietrisico) is de kans dat het bedrijf of de emittent zijn verplichtingen niet nakomt. Meestal heeft dat te maken met een slechte financiële positie of een nakend faillissement. Dit risico is steeds anders en is afhankelijk van de kwaliteit van de emittent.  

• Het liquiditeitsrisico is het risico dat een effect moeilijk verhandelbaar is vóór de eindvervaldag. Een obligatie vroegtijdig of voor de vervaldag verkopen is niet zo makkelijk en vaak zelfs onmogelijk.  

• Het renterisico is het risico op waardeschommelingen van een belegging als gevolg van bewegingen van de marktrente. Voor obligaties is dit risico laag. Enkel als je je obligatie verkoopt vóór de eindvervaldag (wat niet vaak voorvalt), loop je dit risico. 

 

  1. Risico’s van crowdfunding  
     

• Debiteurenrisico of de kans op falen en een (gedeeltelijk) verlies van je kapitaal: de slaagkansen van een bedrijf zijn altijd onzeker, zelfs na een grondige screening. Ook Bolero Crowdfunding kan de toekomst niet voorspellen. Een bedrijf kan falen. Dat is het grootste risico dat je als investeerder loopt, want het kan een geheel of gedeeltelijk verlies van je investering betekenen. Bij een faillissement van het bedrijf waarin je investeerde via crowdfunding, is de kans groot dat je je volledige investering verliest. Je investeert namelijk doorgaans in een (achtergestelde) obligatie waarbij de bevoorrechte of gewaarborgde schuldeisers bij voorrang worden uitbetaald als het bedrijf in de moeilijkheden komt.  

De risico’s verbonden aan een crowdfundingproject kunnen worden beïnvloed door de sector waarin het bedrijf actief is, de financiële buffer van de vennootschap, de looptijd van de obligatie en de activiteit van het bedrijf. 
Stel dat er problemen zijn, en niet iedereen kan terugbetaald worden, dan is de kans klein dat er nog middelen overblijven om de achtergestelde beleggers (gedeeltelijk) terug te betalen.  

• Laattijdige terugbetaling  

Wanneer een emittent (het bedrijf dat de crowdfundingobligatie uitgeeft) tijdelijk in woelig vaarwater terecht komt, kan het zijn dat een tijdige terugbetaling in het gedrang komt. In zeer uitzonderlijke gevallen, kan het bedrijf dan uitstel van betaling vragen aan zijn investeerders, al is dat een procedure die zelden voorkomt.  

• Liquiditeitsrisico 

 In het geval van crowdfunding is dit risico hoog. Je kan je obligatie, die je door deelname aan een crowdfundingproject gekocht hebt, niet vroegtijdig verkopen. Er bestaat hier vandaag geen markt voor.  

• Renterisico  

Niet van toepassing op crowdfunding. De rente is op voorhand vastgelegd en kan niet gewijzigd worden. De grootste risico’s zijn dus de kans op laattijdige terugbetaling of het zelfs (deels) niet terugbetalen. Per definitie is een (achtergestelde) obligatie een risicovol product, maar zowel Bolero Crowdfunding als jijzelf als belegger kunnen ervoor zorgen dat dit risico draagbaar is en zelfs verkleind wordt door bv. in plaats van 1 bedrag in 1 campagne te investeren, beter meerdere kleinere bedragen in verschillende campagnes te investeren.