Nieuwe test beleggingskennis en -ervaring

Beleg in wat u kent, een belangrijke leuze van heel wat beursgoeroes. Dat geldt niet alleen voor de individuele aandelen die u graag aan uw portefeuille toevoegt. U hebt best ook voldoende kennis over de werking van een beursproduct om niet voor verrassingen komen te staan.

Daarom moet u als belegger een test beleggingskennis en -ervaring afleggen als u wilt beleggen in zogenaamde “complexe” producten.

Waarom moet ik een test afleggen?

Volgens de Europese MiFID II-regelgeving die beleggers wil beschermen, moet Bolero inschatten of complexe producten (zoals bijvoorbeeld opties, Turbo’s, bepaalde ETF's …) passend zijn voor u als klant. Daarom peilt Bolero aan de hand van een test naar uw beleggingskennis en -ervaring met deze producten. Beschikt u niet over voldoende kennis en ervaring, dan kan Bolero u op die manier beschermen tegen mogelijke verliezen.

Voor welke producten moet ik de test afleggen?

U moet de test enkel afleggen voor die complexe producten waarin u wilt handelen. U hoeft dus niet alle modules af te leggen. Onderstaand vindt u een voorbeeld van de beleggingstest en ziet u meteen welke producten als complex worden beschouwd.

Waar vind ik de test?

U vindt de beleggingstest onder het instellingenmenu in het Bolero-platform door rechtsboven op het tandwieltje te klikken. U kunt de test ook via de instellingen op de Bolero-app afleggen.

Bent u nieuwe klant bij Bolero? Dan krijgt u de test te zien  wanneer u de eerste keer inlogt.

Hoe lang heb ik de tijd om de test af te leggen?

U kunt de test op elk moment afleggen, maar vanaf 25 oktober 2020 is het niet meer mogelijk om complexe producten aan te kopen zonder geslaagd te zijn voor de module van dat specifieke complexe product. U zal dan eerst moeten slagen voor de test voordat u dat complexe product kan aankopen. Ook via Bolero Orderdesk kunt u dan geen aankooporders doorgeven voor dat type product. Verkopen kan wel nog steeds.

Wat als ik niet geslaagd ben?

Als u niet geslaagd bent voor de test, dan kunt u meteen opnieuw proberen. Na 2 pogingen, moet u 24u wachten voordat u opnieuw kunt proberen. U kunt dan  geen aankooporders doorvoeren voor die specifieke productcategorie tot u geslaagd bent voor de test.

Hulp nodig?

In de Bolero Academy vindt u heel wat handige informatie per productcategorie. Zo bent u goed geïnformeerd om te kunnen slagen voor de test.

Bolero Orderdesk kan u niet helpen bij het afleggen van de test.