Huurdermix: recentelijk zijn er relatief veel faillissementen en herstructureringen geweest (Euroshoe/Bristol, Casa, Leen Bakker, enzovoort). Hoewel Retail Estates dat goed heeft beheerd en de bezettingsgraad stabiel wist te houden, op een hoog niveau (97%), is er een aanzienlijke verschuiving in huurders geweest. Er is vraag naar de locaties, maar het wisselen van huurders leidt tot een paar maanden huurverlies. De top 5 is veranderd naar TEDI (Duitse Action), Maxeda en Chaussea. Het huidige niveau van faillissementen wordt niet als buitengewoon beschouwd. Er zijn altijd faillissementen geweest. Er is geen alarm voor de schuldinning bij de andere 1000 winkels, behalve voor de 22 die in problemen verkeren. Het monitoren van het werkkapitaal van huurders is essentieel.

Geografische spreiding: België en Nederland zullen de komende jaren arbitrage (kopen en verkopen van activa om te profiteren van prijsverschillen) zien. Het doel is om de portefeuille te optimaliseren. Frankrijk zal in het derde kwartaal van 2024 als nieuw land worden geïntroduceerd. Het doelgebied zal in de periferie van Parijs liggen. Er zijn momenteel twee werknemers gevestigd in Frankrijk (verhuur en bedrijfsontwikkeling). Het doel is om met een budget van 50 miljoen euro locaties in de periferie van Parijs op te starten. In de loop van de tijd zouden er meer locaties worden toegevoegd.

Sentiment: Discounters presteren nog steeds goed, maar Action wordt geconfronteerd met uitdagingen door macro-economische factoren en concurrentie. De detailhandelsuitgaven zijn voorzichtiger vanwege inflatie en sentiment. Gelukkig profiteert België nog steeds van loonindexering. De consumentenbestedingen zijn relatief positief dankzij de hoge werkgelegenheid. De Belgische vastgoedmarkt is nog steeds redelijk koel, wat invloed heeft op de sectoren van woningdecoratie en doe-het-zelf. De volumes worden beïnvloed, maar de verkoop blijft stabiel door prijsstijgingen. Inflatie heeft een negatieve invloed op de marges van huurders. De grootste klappen voor huurders komen door loonindexering en verhoogde logistiekkosten.

Out-of-Town subsector: Positief, gedreven door positief sentiment voor investeringen in het Verenigd Koninkrijk. Wallonië maakt de overgang naar retailparken met zeer weinig nieuwe groene velden beschikbaar.

Financiële cijfers: De LTV (Loan-to-Value of verhouding die de omvang van een lening ten opzichte van de waarde van het onderpand aangeeft) zal worden gehandhaafd op 45%. Parijs zal een maximale investering van 50 miljoen euro hebben, er zullen geen grotere fusies en overnames plaatsvinden. De rendementen in België zijn 6,67% en in Nederland 7,17%. De vergelijkbare Net Rental Income (NRI of nettohuurinkomsten) Growth was slechts 0,8%, dus zeer beperkt. Er was een impact van faillissementen. In Nederland zullen voor het eerst belastingen worden betaald met een impact op de EPS (Earnings Per Share of winst per aandeel).