Wat zijn turbo's?


Een turbo is een beursgenoteerd beleggingsinstrument waarmee u door een hefboom versneld kunt profiteren van een stijging of daling van een onderliggende waarde. Deze onderliggende waarde kan bestaan uit een aandelenindex, aandelen, rente, grondstoffen of valuta.  

Als u wilt inspelen op een stijging van de onderliggende waarde, dan koopt u een turbo long. Als u een turbo short koopt, dan verwacht u een daling van de onderliggende waarde.  

De hefboom zorgt ervoor dat een relatief beperkte beweging van de onderliggende waarde resulteert in een relatief grotere beweging van de waarde van de turbo. Deze hefboomwerking is mogelijk doordat u slechts in een beperkt gedeelte van de onderliggende waarde zelf investeert. Het resterende gedeelte wordt gefinancierd door de emittent ( = financieringsniveau). Met een turbo ontvangt u dus de volledige stijging of daling van de onderliggende waarde, maar u investeert slechts in een fractie van de waarde.  

De hefboom geeft aan hoeveel sneller een turbo beweegt ten opzichte van de onderliggende waarde. Bijvoorbeeld: een AEX turbo met hefboom 5, beweegt 5 keer zo snel als de AEX-index zelf. Wanneer de AEX met 1% stijgt, zal de koers van de AEX turbo met 5% stijgen.  

Hoe hoger de hefboom, hoe gevoeliger de koers van de turbo is voor prijsbewegingen van de onderliggende waarde en dit zowel bij koersdalingen als bij koersstijgingen. U kunt wel niet meer dan uw inleg verliezen door het ingebouwde stop loss-niveau.  

Door de hefboom is een belegging in turbo's risicovoller dan een directe belegging in de onderliggende waarde. Een turbo is dan ook over het algemeen meer een product voor actievere of meer ervaren beleggers.  

Lees meer over turbo's in de Bolero Academy.  

Cijfervoorbeeld:

Onderliggende waarde = € 25; financieringsniveau = € 20; uw eigen inbreng of de waarde van de turbo is in dat geval 5 euro.  

Stel dat de onderliggende waarde stijgt met € 5 (stijging van 20%) tot € 30. De waarde van de turbo bedraagt in dat geval € 10 (namelijk het verschil tussen koers onderliggende waarde en het financieringsniveau). Dit betekent dus dat de waarde van de turbo 100% gestegen is (namelijk eigen inbreng van € 5 is nu € 10 waard). De hefboom is dus 5 of de waarde van de turbo is 5 keer sneller gestegen dan de waarde van de onderliggende waarde.  

Deze hefboom werkt in twee richtingen. Bij een koersdaling van de onderliggende waarde met bv. € 2,5 naar € 22,5 (daling van 10%) zal de waarde van de turbo ook dalen: € 22,5 - € 20 = € 2,5 (koers onderliggende - financieringsniveau). De waarde van de turbo is in dit geval gedaald van € 5 naar € 2,5 of een daling van 50%. De turbo is dus in waarde vijf keer sneller gedaald dan de koers van de onderliggende waarde.