di. 4 jun 2019
10 beursgenoteerde softwarebedrijven die profiteren van het succes van gaming

Eind oktober werd de videogame “Red Dead Redemption II” gelanceerd. De game werd geroemd voor zijn hyperrealisme en Quinten Tarantino-waardige dialogen en bracht voor uitgever Take-Two Interactive 725 miljoen dollar op. Het zet in de verf dat games big business zijn, want de sector kan tegen 2021 zo’n 180 miljard dollar omzetten. China is een belangrijke groeimarkt, met name dankzij het succes van mobiele spellen. Senior Financial Economist Tom Simonts zet voor u 10 beursgenoteerde softwarehuizen in de kijker die ertoe doen.
Mobiele games zijn big business
In 2018 groeide de omzet in de gamingindustrie met 10,9% tot een omzet van 135 miljard dollar en voor 2021 wordt op 180,1 miljard dollar omzet gemikt. En dat is nog maar een begin, want sommige analisten mikken voor 2025 op liefst 300 miljard dollar. De groei is vooral afkomstig vanmobile gaming, spelletjes die gespeeld worden op smartphones. Die nemen, dankzij een publiek van 2,5 miljard “geregeld actieve” spelers, de fakkel over van pc’s of consoles.
Vooral op dat occasionele spelen wordt sterk ingezet: “casual” en “hyper-casual” games, doodgewone spelletjes die je speelt terwijl je wacht op de bus. Met het mechanisme van “in-game”-aankopen (de spelletjes zijn nagenoeg gratis, maar terwijl je speelt kan je voor kleine bedragen extraatjes aankopen die het spel leuker maken), is casual gaming dé groeipool bij uitstek. 99 cent voor een handvol “coins”, vermenigvuldigd met zo’n 2,5 miljard spelers en de rekening dikt snel aan. Niet geheel verrassend is dat de sterkste groei afkomstig is uit Azië, met name Chine, waar online gaming en e-sports erg ‘hot’ zijn. Zeer populair zijn de (rollen)spellen waaraan zeer veel spelers tegelijk (massive multiplayer) kunnen deelnemen.
Belangrijkste spelers
Heel wat bedrijven sprongen, met wisselend succes, ondertussen op de spelletjeskar. We verzamelden 10 bedrijven die actief zijn in de sector, hetzij via de ontwikkeling van spelletjes, hetzij via het aanbieden van een platform waarop spelletjes kunnen worden gespeeld of via het aanbieden van streamingtechnologie. In tegenstelling tot Microsoft werd Sony niet in de selectie opgenomen, omdat het belang van gaming-software er verschillend is. Enkel Microsoft en Tencent worden trouwens door KBC Asset Management opgevolgd.
1. Electronic Arts
- Bekend van: Fifa, Battlefield, Madden NFL (American Footbal), Star Wars, The Sims
- Electronic Arts is een Amerikaans bedrijf dat behoort tot de top-3 van de ontwikkelaars van computerspelletjes. Het heeft een marktkapitalisatie van 29,3 miljard dollar. De Amerikanen investeren sterk in interactieve spelletjes en Electronic Arts heeft daarvoor een aparte afdeling: Competitive Gaming Division. Het digitale luik is goed voor 65% van de inkomsten. Dat omvat spelletjes die worden aangeboden via het Playstation Network van Sony, de Xbox Store van Microsoft, de App Store van Apple en de Play store van Google. De geschatte koers-winstverhouding voor 2019 bedraagt 25,08.
2. Microsoft
- Bekend van: Sea of Thieves, Minecraft, Age of Empires, Forza
- De software van Microsoft is alomtegenwoordig. Het Windows-besturingssysteem controleert nog steeds de PC-markt, terwijl SQL Server een van de belangrijkste platformen voor databases is. Daarnaast behoren Office 365 & Microsoft Dynamics tot de populairste softwaretoepassingen voor bedrijven. Tenslotte zorgt Azure ervoor dat Microsoft een van de belangrijkste cloudspelers is. Maar iets wat weinig beleggers weten, is dat 38% van de omzet uit de gaming-divisie komt.
- Microsoft deelt zijn activiteiten op in 3 segmenten, geen overbodige luxe om het overzicht te bewaren. Onder 'Personal Computing' valt het bekende Windows-besturingssysteem voor PC’s, maar ook de hardware van eigen makelij, zoals de Xbox console voor (online) gaming en de Surface tablets. Deze afdeling is nog steeds goed voor zo’n 40% van de omzet, waarvan Windows het leeuwendeel voor zijn rekening neemt.
- De marktkapitalisatie van Microsoft bedraagt 929 miljard dollar, het aandeel met de grootste beurswaarde ter wereld. De geschatte koers-winstverhouding voor 2019 bedraagt 27,29x. KBC Asset Management heeft een “Kopen”-aanbeveling met een koersdoel van 125 dollar.
3. Activision Blizzard
- Bekend van: Call of Duty, Overwatch, World of Warcraft.
- Dit Amerikaanse bedrijf is het resultaat van een fusie tussen Activision en Vivendi Games. De marktkapitalisatie bedraagt 34,3 miljard dollar met een geschatte koers-winstverhouding van 20,72. Het spelletje Call of Duty wordt dagelijks en wereldwijd door miljoenen spelers gespeeld. Het bedrijf is de grootste producer van videogames, waarvan World of Warcraft een van de bekendste is. De komende jaren verwachten analisten een stijging van de marges en omzet.
4. Ubisoft Entertainment
- Bekend van: Assassin’s Creed, Far Cry, Prince of Persia
- Ubisoft heeft een marktkapitalisatie van 8.9 miljard euro en een geschatte koers-winstverhouding van 26,14.
- Naast videogames ontwikkelt Ubisoft ook educatieve software. Het bedrijf is in 25 landen actief en de spelletjes worden verdeeld in 50 landen. De VS is de grootste afzetmarkt voor Ubisoft, met 45% van de inkomsten. De stichters (familie Guillemot) hebben nog 20% van het bedrijf in handen. Ubisoft werkt samen met Tencent en heeft via die weg toegang tot de Chinese markt.
5. Tencent
- Tencent is een beetje een vreemde eend in de bijt. Terwijl de meeste publishers games lanceren voor de PC en/of consoles en daarvan mobiele versies aanbieden, haalt Tencent zijn inkomsten voornamelijk uit online gaming en (online) reclame. Dat maakt van Tencent het grootste online gaming bedrijf ter wereld.
- Tencent heeft een belangrijk voordeel ten opzichte van andere online gaming bedrijven, omdat het geniet van netwerkeffecten via de zeer omvangrijke klantenbasis van WeChat. Tencent creëerde daarmee een digitaal ecosysteem dat erop gericht is om aan een breed scala aan online lifestylenoden van zijn gebruikers tegemoet te komen. KBC Asset Management heeft een “Kopen”-aanbeveling, met een koersdoel van 59 dollar (voor de ADR op Wall Street).
6. Rovio
- Bekend van: Angry Birds
- Het Finse bedrijf deed in september 2017 zijn intrede op de beurs en kreeg toen een waardering van 896 miljoen dollar. De introductieprijs bedroeg 11,50 euro, maar vandaag blijft daar nog 7,12 euro van over, goed voor een marktkapitalisatie van zo’n 570 miljoen euro.
- De activiteiten van Rovio zijn nog steeds vooral verbonden met Angry Birds. Het succes van het spelletje werd onder meer verzilverd met een film, waarvan er in augustus een tweede wordt gelanceerd, en door een massa merchandisingproducten die onder meer worden opgepikt door de 3 miljoen abonnees op YouTube en de 25 miljoen volgers op Facebook.
7. Zynga
- Bekend van: Farmville
- Op Wall Street worden de aandelen dankzij een stevige klim sinds de start van het jaar aan zo’n 5,7 miljard dollar gewaardeerd.
- Farmville neemt vandaag nog steeds een hap van 10% uit de omzettaart, die ondertussen met andere games en activiteiten werd verrijkt. Zo kregen de jongste kwartaalcijfers een duwtje in de rug van het succes van CSR Racing 2. In de pijplijn zitten ook nog games die gebaseerd zijn op populaire producties als “Harry Potter” en “Game of Thrones”. De inkomsten worden verder ook nog gespijsd door de verkoop van virtuele producten en advertenties. In lijn met de oorsprong van de groep tekent de Amerikaanse thuismarkt voor goed 65% van de omzet, terwijl de internationale activiteiten vrede moeten nemen met 35%.
8. Take-Two Interactive
- Bekend van: Grand Theft Auto
- Marktwaarde van 11,8 miljard dollar.
- Take-Two Interactive Software ontwikkelt en publiceert producten voornamelijk via de eigen merken Rockstar Games en 2K. De producten zijn ontworpen voor consolesystemen en pc's, waaronder smartphones en tablets. Met Grand Theft maakte de groep weliswaar naam, maar ondertussen heeft het meer dan 60 succesvolle games in portefeuille, waarvan een 11-tal meer dan 5 miljoen exemplaren aan de man brachten. De groep boort net als zijn collega’s inkomstenstromen aan via virtuele producten, add-on content en Free-to-play. En natuurlijk ook via advertentie-inkomsten.
9. Huya
- Huya werd opgericht in 2014 en opereert samen met haar dochterondernemingen als een livestreaming platform voor spelletjes in China. Het platform biedt toegang tot de mobiele markt, maar ook PC’s en consolespelletjes. De groep coördineert e-sportevenementen en ontwerpt, ontwikkelt en exploiteert zelf mobiele games en spelgerelateerde apps. De inkomsten komen van abonnementsgeld op het platform en virtuele gadgets en items in het spel. De groep kwam aan 12 dollar naar de beurs, klom pijlsnel tot 48,5 dollar, waarna tegenvallende vooruitzichten en de vrees dat de Chinese regelgever zich meer met de markt gaat bemoeien, de pret kwamen bederven. Het bedrijf is winstgevend en heeft een berg cash tot zijn beschikking.
10. Glu Mobile
- Bekend van Design Home, Tap Sports Baseball, Kim Kardashian: Hollywood, Covet Fashion
- Dit Amerikaanse bedrijf werd in 2006 opgericht en ontwerpt, ontwikkelt en publiceert mobiele spelletjes, waarvan het er ondertussen heel wat portefeuille heeft. Het aandeel explodeerde sinds zijn beursgang, onder meer dankzij het succes van 'Design Home', een programma dat helpt met de binnenhuisinrichting. De omzet ging/gaat crescendo, omdat gebruikers trouw én geëngageerd blijven. Glu Mobile heeft een gezonde pijplijn van nieuwe games, zoals 'WWE: Universe, Diner Dash Town'. Het bedrijf zou dit jaar normaal gezien winstgevend moeten zijn.
