do. 16 jul 2020

De Europese Green Deal, het baanbrekende plan van de Europese Unie om tegen 2050 klimaatneutraal te worden, belooft de economie te reorganiseren en volgens de analisten van Goldman Sachs zijn 20 bedrijven goed geplaatst om van deze veranderingen te profiteren.
Met de Green Deal, die door de Amerikaanse investeringsbank de "grootste economische stimulans sinds het Marshallplan" wordt genoemd, heeft Europa de ambitie om tegen 2050 netto geen CO2 meer uit te stoten en de uitstoot tegen 2030 met 50 à 55% te verminderen ten opzichte van het niveau van 1990.
Naast de bescherming van de welvaart op lange termijn door de klimaatverandering aan te pakken, geloven de analisten van Goldman dat het plan - waarvoor ze het kostprijskaartje "voorzichtig" schatten op zo'n 7 biljoen euro (7,9 biljoen dollar) - het BBP (bruto binnenlands product) op korte termijn en de werkgelegenheid zal stimuleren dankzij een "enorme investeringsgolf in energie-infrastructuur, renovatie van gebouwen, auto's en de industrie".
Nutsbedrijven
Analisten van Goldman Sachs suggereerden dat de verhoging van de kapitaaluitgaven als gevolg van de nationale energieplannen van de 27 EU-lidstaten (i.e. de actieplannen van landen om de doelstellingen voor het koolstofarm maken van de economie te behalen) veel eerder dan verwacht zou kunnen leiden tot een piek in de inkomsten van de Europese nutsbedrijven.
In de nota voorspelt Goldman Sachs dat de nationale energieplannen voor investeringen in schone infrastructuur (hernieuwbare energiebronnen en netwerken) in Europa een versnelling van ongeveer 65% impliceren ten opzichte van de huidige run rate, met "zichtbare effecten" vanaf 2021. Aangezien de steun voor het klimaatbeleid sterk blijft, pasten de analisten hun ramingen dan ook aan. De nieuwe voorspellingen impliceren die een gemiddelde verhoging van ca. 2,5% voor de geschatte winst per aandeel in 2025-2030.
Voor de "klimaatkampioenen" zit er tussen 2020 en 2030 een groei van de winst per aandeel (EPS) met ongeveer 9% per jaar in, wat potentieel kan oplopen tot 15-20% als de investeringen sneller dan verwacht verlopen.
In de Europese nutssector kent Goldman een "Buy"-aanbeveling toe aan de Italiaanse multinational Enel, het Duitse elektriciteitsbedrijf RWE, het Spaanse Iberdrola, het Portugese EDP en diens Spaanse dochteronderneming EDPR, de Deense multinational Orsted en de Britse SSE.
Transport
Naast nutsbedrijven kunnen ook de automobiel- en de transportsector mogelijk een graantje meepikken van de groene investeringsgolf door de aanzienlijke investeringen van grote economieën in de hervorming van de industrie, inclusief potentiële stimulerings- en sloopregelingen. Zo voorziet de Franse regering een steunpakket van 8 miljard euro voor de automobielsector, waaronder meer dan 1 miljard euro steun om de vraag naar elektrische voertuigen in plaats van auto's met een verbrandingsmotor te stimuleren. Op basis daarvan kent Goldman een "Kopen"-aanbeveling toe aan Renault.
Treinbouwer Alstom werd ook aanbevolen, omwille van stimulusmaatregelen van de overheid en de Europese liberalisering van het spoor.
Volkswagen is volgens de analisten goed op weg om marktaandeel te winnen in de groene revolutie, omdat de autobouwer - meer dan sectorgenoten - gaat voor een "all-in"-benadering van elektrische voertuigen en sterk focust op elektrische voertuigen op batterijen. "Wij zijn van mening dat de aanpak van VW de komende jaren een groot concurrentievoordeel kan opleveren", klinkt het. "Dit voordeel zou zich kunnen uiten in een toename van het marktaandeel (tot 3,5% in een Blue Sky-scenario, met een door Goldman geschatte potentiële waarde van 109 euro per aandeel), een lagere investeringsbehoefte (tot 50%), lagere productiekosten (tot 30%) en schaalvoordelen".
Ook de Duitse onderdelenleverancier Hella en het Belgische Umicore, dat kathodematerialen voor elektrische voertuigen produceert, staan op de radar om te profiteren van de Green Deal.
Gebouwen en infrastructuur
Volgens Goldman Sachs zal de Green Deal naar verwachting leiden tot een renovatiegolf, omdat overheden zullen investeren in het energiezuiniger maken van gebouwen. Dat speelt in de kaart van de Franse industriële groep Legrand, 's werelds grootste leverancier van schakelaars en stopcontacten. Meer dan 40% van zijn EBIT is immers blootgesteld aan de Europese bouw.
Een van de belangrijkste distributeurs van Legrand, Rexel, werd ook genoemd als een van de bedrijven die vanaf 2022, samen met Saint-Gobain, Vinci en Covestro, het meest blootgesteld zijn aan potentiële renovatie.
Wat betreft de specialisten in duurzame energie werd het Deense Vestas Wind Systems aangeduid als de best gepositioneerde windfabrikant. Telecombedrijven Prysmian en Nexans vervolledigen de lijst; door het toenemende aantal windverbindingen op zee en de globalisering van de sector zullen de kabels naar verwachting een sterke groei laten zien ten opzichte van de voorbije 20 jaar.
Tot slot verwacht Goldman Sachs ook betere marges op de hoogspanningssegmenten, dankzij een betere benutting van de capaciteit in de industrie en leidende marktposities.