wo. 21 okt 2020
7 redenen waarom Amerikaanse bankaandelen de komende maanden sterk kunnen presteren

De (Amerikaanse) bankensector is één van de grote verliezers van de Covid-19-pandemie. Ondanks de lagerenteomgeving, de onzekere economische omstandigheden en de structurele uitdagingen van de sector, is KBC Asset Management van mening dat de Amerikaanse bankaandelen in de komende maanden sterk kunnen presteren. Analist Joris Dehaes ziet zeven redenen om die positieve visie te staven en verhoogt in één ruk de aanbeveling voor Bank of America en JPMorgan Chase van "Houden" naar "Kopen". Onze analist ziet dit als een goed moment om één van beide aandelen op te nemen in een gediversifieerde aandelenportefeuille.
Tijd voor diversificatie richting banken
Vooreerst het slechte nieuws: Covid-19 heeft een zwaar negatieve impact op de inkomsten van de Amerikaanse banken gehad en dat zal nog geruime tijd blijven nazinderen. Als antwoord op de crisis verlaagde de Fed de beleidsrente in de VS van 1,75% naar 0,25%, terwijl ook de langetermijnrente kelderde. Dit had onmiddellijk een negatieve impact op de netto-interestmarge. Ook de kredietverlening is de laatste maanden stilgevallen, wat bijkomend weegt op de inkomsten. Gelukkig konden Bank of America en zeker JPMorgan dit gedeeltelijk opvangen, dankzij sterke inkomsten uit de aandelen- en obligatiehandel en uit adviesverlening.
Een ander gevolg van Covid-19 waren de enorme provisies die de Amerikaanse banken moesten opzij zetten voor mogelijke toekomstige kredietverliezen. Die provisies worden berekend op basis van economische projecties van de crisis (verwachte economische krimp en stijgende werkloosheid). In de eerste helft van 2020 moesten Bank of America en JPMorgan samen 28,6 miljard USD opzij zetten, waardoor ze hun winst met 56% op jaarbasis zagen dalen. Voorlopig blijven de echte kredietverliezen wel beperkt, door de massale steunmaatregelen van de overheid, waardoor de provisies in het derde kwartaal normaliseerden.
Een laatste negatieve impact van Covid-19 was het feit dat de Fed de inkoop van eigen aandelen opschortte voor de grootste Amerikaanse banken en hun dividenden inperkte.
Conclusie na een uit de hand gelopen pandemie van formaat: het rendement op het eigen tastbare vermogen van beide banken zal de komende jaren niet het niveau halen van 2019, de onzekerheid over de hoeveelheid kredietverliezen blijft groot en de banken moeten nog een stresstest van de Fed doorstaan alvorens ze hun aandeelhouders extra kunnen belonen.
7 redenen
Toch heeft KBC AM er alle vertrouwen in dat de aandelenkoers van Bank of America en JPMorgan binnen pakweg zes maanden een stuk hoger staat. Niet minder dan zeven redenen ondersteunen deze these:
1. Waardering is aantrekkelijk
- De relatieve waardering van de Amerikaanse banken ten opzicht van de brede Amerikaanse aandelenmarkt is historisch laag. Terwijl de Amerikaanse beurs (S&P 500) dit jaar 6% gestegen is, staan Bank of America en JPMorgan resp. 32% en 28% in het krijt. Bij KBC AM ligt de verwachte koers-winstverhouding en koers-boekwaarde van beide banken voor 2021 ook beduidend lager dan die van de voorbije vijf jaar.
2. Kredietverliezen zullen beter meevallen dan verwacht
- Wanneer de verschillende overheidsmaatregelen aflopen, zullen bepaalde bedrijven onvermijdelijk in de problemen komen en zullen verschillende gezinnen hun kredieten niet kunnen terugbetalen. Het aantal kredietverliezen zal vanaf de volgende kwartalen dus sowieso toenemen. Toch denkt analist Joris Dehaes dat de overheid veel bedrijven en particulieren geholpen zal hebben om de moeilijkste periode te overbruggen, waardoor het aantal wanbetalingen minder hoog zal zijn dan gevreesd. Bovendien zullen deze kredietverliezen gespreid voorkomen en zullen de aangelegde provisies een groot deel van de verliezen dekken. De impact op de resultaten zal dus relatief beperkt zijn. Bovendien zijn de balansen van de Amerikaanse banken veel gezonder dan tijdens de financiële crisis.
3. Herstart inkoop eigen aandelen kan boost geven
- Ondanks de forse provisies die de banken hebben opzij gezet, is hun kapitaalratio momenteel hoger dan aan het begin van het jaar. Bij gebrek aan hogere dividendbetalingen, inkoop van eigen aandelen en groeimogelijkheden zal de kapitaalpositie verder aansterken in komende kwartalen. Zowel JPMorgan als Bank of America hebben al aangegeven zo snel mogelijk opnieuw eigen aandelen te willen inkopen. KBC AM gelooft dat beide banken de stresstest van de Fed in november zonder al te veel moeite zullen doorstaan en dat de Amerikaanse centrale bank vanaf begin 2021 zal toelaten om meer kapitaal uit te keren aan de aandeelhouders. Enkel een politiek gedreven beslissing zou er volgens KBC AM kunnen voor zorgen dat de ban om eigen aandelen in te kopen verlengd wordt. Als Bank of America en JPMorgan daadwerkelijk groen licht krijgen om aandelen in te kopen, is analist Joris Dehaes ervan overtuigd dat zowel de winst per aandeel als de aandelenkoers zelf een boost zal krijgen.
4. Stabilisatie van inkomsten
- Minder doorslaggevend, maar wel belangrijk, is het gegeven dat de netto-interestinkomsten opnieuw zullen beginnen stijgen. De daling van de netto-interestmarge is grotendeels ten einde, nu de rente op variabele leningen al verlaagd is en nu banken de vele deposito’s van klanten beginnen te investeren in langlopende obligaties en in leningen. In de komende kwartalen zal ook de leningengroei opnieuw normaliseren wanneer de economie langzaamaan herstelt. Hoewel de inkomsten uit het investeringsbankieren wat kunnen afzwakken, zullen de inkomsten over het algemeen langzaam in stijgende lijn gaan.
5. Fiscale stimulus na verkiezingen
- De Amerikaanse presidentsverkiezingen kunnen volgens onze analist op de korte termijn een ondersteuning bieden voor de bankaandelen, omdat hij verwacht dat de nieuwe president - ongeacht de uitslag - een forse scheut fiscale stimuli zal willen lanceren, waaronder grootse infrastructuurwerken. Zeker als Biden president wordt en de Democraten ook de Senaat veroveren, lijkt er massale stimulus onderweg te zijn. Dat is overduidelijk positief voor een cyclische, relatief goedkope sector zoals de bankensector, zowel qua sentiment als qua steun voor de economie en leningengroei. Bemerk dat er op de langere termijn ook risico's zijn met Biden als president, aangezien een belastingverhoging voor bedrijven en meer regulering op de agenda kunnen komen.
6. Positief vaccinnieuws
- Ook positief nieuws over één of meerdere vaccins die richting lancering gaan, speelt in de kaart van een cyclische en relatief goedkope sector. Dit zou het vooruitzicht op een volledige heropening van de economie dichterbij brengen en sectoren die het meest geleden hebben onder Covid-19 een boost kunnen geven op de beurs.
7. Mogelijkheid tot bescheiden rentestijging
- Aan voorspellingen over de rente in de komende maanden waagt KBC AM zich niet. Het verleden heeft voldoende bewezen dat de rente altijd wel lager kan. Toch is het niet onlogisch te denken dat een combinatie van fiscale stimulusmaatregelen en een aansterkende economie de langetermijnrente de komende maanden wat omhoog kan stuwen. De huidige 10-jaarsrente op Amerikaanse overheidsobligaties van 0,83% ligt al flink wat hoger dan het dieptepunt rond 0,5% in april en kan mogelijk verder stijgen. Een hogere lange termijnrente en dus steilere rentecurve is positief voor de marge van de banken en bankaandelen durven sowieso heel wat correlatie vertonen met rentebewegingen.
Koopadvies voor Bank of America en JPMorgan
Ondanks de uitdagende renteomgeving, de onzekere economische omstandigheden en de structurele uitdagingen van de sector ziet KBC AM dus potentieel in de aandelen van Bank of America en JPMorgan. Binnen een aandelenportefeuille kan één van beide bankaandelen een mooie diversificatie zijn. Beide banken zijn overigens zelf mooi gediversifieerd, hebben een zeer sterke marktpositie in de VS en worden goed geleid.
Met de huidige upgrade van het advies voor Bank of America en JPMorgan staan nu alle Amerikaanse bankaandelen die KBC AM opvolgt, met ook nog Citigroup, op een "Kopen"-aanbeveling. Qua huidige voorkeur verhuist Citigroup wel naar de laatste plaats gezien de recente problemen rond zijn risicobeheer, waarvoor de bank door de regulator op de vingers werd getikt en waarvoor ze extra kosten zal moeten maken.
Wat Bank of America en JPMorgan betreft, heeft analist Joris Dehaes nagenoeg geen voorkeur. Het grootste verschil tussen beiden is dat Bank of America de meest voorzichtige bank is, die dus als iets minder risicovol wordt gepercipieerd. JPMorgan heeft dan weer een hoger rendement op het eigen vermogen waardoor het meer winst en kapitaal genereert. Voor Bank of America heeft KBC AM een koersdoel van 29 dollar in petto, voor JPMorgan is dat 119 dollar.