di. 6 aug 2019

De internationale aandelenbeurzen gingen de voorbije dagen flink lager. In Europa en in de Verenigde Staten daalden de koersen zo’n 6%. In een aantal groeilanden waren de koersdalingen nog meer uitgesproken. Begin van een trendbreuk of een tijdelijke correctie? Het strategieteam van KBC Asset Management zorgt voor duiding.
Wat is er aan de hand?
Aanleiding voor de koersdaling was, zoals wel vaker, een tweet van de Amerikaanse president Trump. Na de ontmoeting tussen Trump en zijn Chinese ambtgenoot Xi in Osaka dacht iedereen dat de gesprekken over een handelsakkoord tussen beide landen opnieuw op het spoor waren gezet. Volgens de Amerikaanse president wordt er echter te weinig vooruitgang geboekt. Vanaf september voeren de Verenigde Staten 10% invoertaksen in op de Chinese uitvoer naar de Verenigde Staten die nog niet is belast (ter waarde van 300 miljard dollar). China reageerde meteen met een verzwakking van de munt en een invoerbeperking van Amerikaanse landbouwproducten. De Verenigde Staten beschuldigden China prompt van wisselkoersmanipulatie.
Die ontwikkeling was voor de markten de druppel die de emmer deed overlopen. Een aantal zaken ondermijnen al een tijdje het vertrouwen:
- Het sentiment bij de industriële bedrijfsleiders is de voorbije maanden wereldwijd versomberd. Het aanslepend conflict tussen de Verenigde Staten en China, de grotere kans op een harde brexit eind oktober en het smeulend handelsconflict tussen Europa en de Verenigde Staten zitten de bedrijfsleiders dwars.
- De bedrijfswinsten van het tweede kwartaal zijn licht beter dan verwacht maar echt goed zijn ze niet te noemen. In Europa dalen de winsten voor het derde kwartaal op rij. In de Verenigde Staten is er nog nauwelijks winstgroei.
- De hoop die was gericht op de centrale bankiers kreeg vorige week een knauw. De Amerikaanse centrale bank verlaagt de rente, maar ziet geen noodzaak voor een veel soepeler beleid in de komende maanden.
Wat nu?
Aandelenmarkten dobberen op emoties. Soms zijn ze te euforisch, op andere momenten te pessimistisch. Correcties zijn van alle tijden en te beschouwen als een ‘reality check’. Wat de realiteit zelf betreft, is er geen reden tot paniek. De economische groei is inderdaad wat vertraagd en de industrie heeft het moeilijk. Van een economische recessie (een absoluut slecht scenario voor aandelenmarkten) is er geen sprake. In de dienstensectoren blijft het klimaat behoorlijk en ook de consumenten voelen zich kiplekker. Ze blijven, zowel in de Verenigde Staten als in Europa, eerder optimistisch door nieuwe jobs en door loonstijgingen die de koopkracht versterken. We rekenen erop dat de koersdalingen tijdelijk zijn en dat we niet moeten vrezen voor een trendbreuk. In het belang van beide partijen verwachten we dat de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog wat zal koelen. Een escalatie valt evenwel niet uit te sluiten. Een eventuele desastreuze harde brexit wordt vermoedelijk op de valreep vermeden door een nieuw uitstel of een akkoord.
De beleggingsstrategie van KBC AM
De markt was al langer rijp voor een correctie. In de beleggingsstrategie van KBC AM werd het percentage in aandelen al afgebouwd tot onder de langetermijnnorm.
Een verdere afbouw van hun aandelenpositie is voorlopig niet aan de orde:
- De wereldeconomie is niet op weg naar een recessie.
- De centrale banken staan klaar om de economie, indien nodig, nog sterker te ondersteunen met lagere beleidsrentes en de opkoop van obligaties. De markten hebben hier al flink op geanticipeerd waardoor de marktrentes stevig zijn gedaald. Dat maakt obligaties en cash erg onaantrekkelijk als alternatief voor aandelen. Het (bruto)dividendrendement van een goed gespreide globale aandelenportefeuille bedraagt al snel 2,5 tot 3%.
- Voor het opvoeren van de aandelenposities kijken ze nog even de kat uit de boom. Betere economische indicatoren en/of ontspanning in de heersende conflicten kunnen daarvoor een aanleiding zijn.