do. 12 sep 2019

AB InBev (+3,5%) verraste deze ochtend met de aankondiging dat het de plannen voor de beursnotering van de Aziatische activiteiten APAC een nieuwe kans wil geven. Na de verkoop van de Australische activiteiten ziet het dossier er iets anders uit, maar biedt niettemin kansen, aldus KBC Securities-analist Wim Hoste die het “Kopen”-advies en koersdoel van 105 euro herhaalt.
De eerste keer
AB InBev probeerde in de zomer al om de APAC-activiteiten naar de beurs te brengen, maar trok die plannen in onder invloed van de toenmalige marktomstandigheden. AB InBev maakte zich toen sterk achter het strategische nut te blijven staan om een minderheidsbelang van de activiteiten naar de beurs te brengen, maar wel op voorwaarde dat dit aan de juiste waardering kon gebeuren. Er werd toen gemikt op de verkoop van 1,63 miljard aandelen, een belang van 15%, wat aan 40 tot 47 Hong Kong dollar per aandeel goed zou zijn voor een opbrengst van 8,4 tot 9,8 miljard dollar en een waardering van 54 tot 65 miljard. Deze waardering komt overeen met 19,6 tot 23,2 keer EV/EBITDA van 2018.
Een ander plan
Enkele dagen na de intrekking van de plannen in juli verraste AB InBev evenwel met de verkoop van haar Australische dochteronderneming Carlton & United Breweries aan Asahi Group Holdings. De waarde van de transactie bedroeg, omgerekend voor de toen geldende wisselkoersen, zo’n 11,3 miljard dollar. Dat kwam volgens AB InBev overeen met 14,9 keer de EV/genormaliseerde EBITDA van 2018. Deze transactie, die naar verwachting in het eerste kwartaal van 2020 zal worden afgerond, zou volgens de berekeningen van KBC Securities een pro-forma-daling van de nettoschuld/EBITDA-ratio op het einde van 2018 betekenen van ongeveer 4,6x naar 4,3x. Dat is in lijn met de ambitie van de groep die tegen eind 2020 op 4x mikt, onafhankelijk van de beursgang van APAC of de verkoop van Carlton & United Breweries.
De visie van KBC Securities
Als gevolg van de verkoop van de Australische dochter zien de nieuwe plannen voor een beursgang van APAC er iets anders uit. Door de verkoop daalt de genormaliseerde EBITDA op basis van de cijfers van 2018 van ongeveer 2,8 miljard naar ongeveer 2,04 miljard dollar. Een notering van 15% van de aandelen van APAC aan dezelfde waarderingsmaatstaven als de vorige plannen zou zich vertalen in een bruto opbrengst van zo’n 6-7 miljard dollar. KBC Securities stipt aan dat die waardering destijds misschien wat rijkelijk was, maar na de verkoop van de Australische activiteiten blijven de delen met het grootste groeipotentieel over. En dat spreekt in het voordeel van de waardering. De beursgang van APAC in combinatie met de verkoop van de Australische activiteiten zou de nettoschuld/EBITDA pro forma verlaagd hebben tot 4,0x op het einde van 2018 en tot een geschatte 3,4x eind 2020.
KBC Securities herhaalt het “Kopen”-advies en koersdoel van 105 euro.
