do. 5 mei 2022

Na Heineken en Carlsberg was het vandaag de beurt aan de Belgisch-Braziliaanse groep AB InBev om met kwartaalcijfers te komen. En net als bij de collega’s kregen die een duwtje in de rug van de hogere verkoopprijzen die de hogere inputkosten moesten compenseren. Al lukte dat niet helemaal. Regionaal zette Europa het jaar bijzonder goed in, met dank aan de versoepeling van de pandemiemaatregelen en de impact van de premiumisering. De groep tankt uit de jaarstart alvast ook voldoende vertrouwen om de jaarverwachtingen te herhalen. KBC Securities-analist Wim Hoste doet hetzelfde met het “Kopen”-advies en koersdoel van 80 euro.
Gestegen volumes x hogere prijzen = omzetgroei
De volumes stegen over de eerste drie maanden van het jaar autonoommet 2,8% tot 139,34 miljoen hectoliter. Daarmee presteerde de groep beter dan de marktverwachting voor een groei met 1,4%. De hogere volumes sijpelen door in de resultatenrekening. De groepsomzetsteeg met 11,1% tot 13,23 miljard dollar en was fors beter dan de groei van 7,6% die door de markt was verwacht. De omzet per hectoliter steeg met 7,8%. De genormaliseerde bedrijfskasstroom steeg met 7,4% tot 4,486 miljard dollar en passeerde daarmee ook de verwachtingslat die op 4,41 miljard lag. Hogere inputkosten knaagden uiteindelijk nog 115 basispunten van de marge.
Resultaten divisies
- Noord-Amerika: volumes -4,2% tot 24,1 miljoen hectoliter of iets slechter dan de -4% waar op was gerekend. De omzet groeide met 1,4% tot 3,8 miljard dollar en ging wel boven de verwachting van 3,75 miljard. De lijn werd doorgetrokken op het niveau van de genormaliseerde bedrijfskasstroom die een kleiner dan verwachte daling liet zien tot 1,37 miljard dollar.
- Midden-Amerika: volume +3,6% tot 34,25 miljoen hectoliter, hetzij iets beter dan verwacht. Daaruit werd een 13,3% hogere omzet gepuurd van 3,0 miljard dollar, grotendeels in lijn met de verwachting. Ook de genormaliseerde bedrijfskasstroom van 1,45 miljard dollar presteerde met een groei van 9,6% in lijn. Een duik in de regionale prestatie leert dat Mexico beter presteerde dan de markt.
- Zuid-Amerika: volumes +4,8% tot 40,4 miljoen hectoliter en beter dan de 38,8 miljoen waar op was gerekend. In de omzet vertaalde dit zich in een beter dan verwachte groei met 24,5% tot 2,7 miljard dollar. De genormaliseerde bedrijfskasstroom maakte met 15,4% eveneens een fors beter dan verwachte sprong tot 846 miljoen dollar. In Brazilië groeide de groep naar eigen zeggen iets sneller dan de markt. Heineken beweerde trouwens hetzelfde.
- EMEA: volume +13,9% tot 20,1 miljoen hectoliter en beter dan de verwachte 18,7 miljoen. Met een omzetgroei van 24,1% tot 1,80 miljard dollar nam de groep trouwens ook vlot de maat van de analistenverwachtingen. Idem voor de bedrijfskasstroom die met 32,3% groeide tot 500 miljoen dollar. De resultaten werden ondersteund door een herstel van de horecasector.
- APAC: volumes -2,8% tot 20,3 miljoen hectoliter en grotendeels in lijn met de verwachtingen. De omzetgroei bleef beperkt tot 1,2% en klokte onder de verwachtingen af op 1,63 miljard dollar. Met een groei van de bedrijfskasstroom van 6,3% tot 611 miljoen dollar deed de groep dan wel weer beter dan verwacht. In China daalden de volumes met 4,3%, onder invloed van COVID-beperkingen.
AB InBevs Vooruitzichten
AB InBev puurde uit de overwegend beter dan verwachte kwartaalprestatie voldoende vertrouwen om de verwachtingen voor het volledige boekjaar te herhalen. Daarbij wordt gemikt op een groei van de aangepaste bedrijfskasstroom met 4 à 8%, in lijn met de middellange termijn doelstelling. Voor 2022 wordt nog steeds verwacht dat de omzet sneller zal groeien dan de bedrijfskasstroom, dankzij een gezonde combinatie van volume en prijs. Voorafgaand aan de bekendmaking van de resultaten over het eerste kwartaal hield de markt rekening met een autonome omzetgroei van 8,9% en een autonome groei van de bedrijfskasstroom van 5,9%.
KBC Securities over AB InBev
De groeicijfers over het eerste kwartaal waren iets beter dan verwacht op het niveau van de omzet en de bedrijfskasstroom. Ondanks wat voorzichtigheid met betrekking tot de impact van de inputkosteninflatie blijft analist Wim Hoste AB InBev waarderen voor zijn sterke leiderschapsposities in de globale biermarkt, de hoge intrinsieke winstgevendheid en groeivooruitzichten voor de lange termijn voor de ontluikende markten. Dat alles komt aan een aantrekkelijke waardering. Goed voor een onveranderd “Kopen”-advies en koersdoel van 80 euro.
