do. 25 jul 2019

AB InBev (+4,3%) maakt vakkundig komaf met de kritiek, het ongeduld én de onzekerheid over zijn balans door een solide cijferset over het tweede kwartaal te publiceren. De resultaten kloppen de verwachtingen op alle vlakken én op royale wijze, waardoor het aandeel de BEL20 volledig mee op sleeptouw neemt. Alles zat mee, onder meer dankzij 113 miljoen euro aan SAB-synergievoordelen en stijgende marges in de VS en de regio Midden-Amerika.
Cijfers om 'schol' tegen te zeggen
De volumes groeiden op autonome basis met 2,1% tot 146 miljoen hectoliter, terwijl analisten op een groei van 0,7% à 1,0% hadden gerekend. Die groei werd ondersteund door de eigen bieren, terwijl volumes in het niet-bier segment ook 1,8% aantrokken. De omzet groeide hierdoor met een forse 6,2%, tegenover een verwachting van 5% à 5,1%.
Dat zorgde logischerwijs ook voor een positieve verrassing op het niveau van de bedrijfskasstroom (REBITDA), die 9,4% hoger afklokte op 5,86 miljard dollar. Analisten mikten op een groei met 6,5 à 8,5% en hadden duidelijk niet gerekend op 113 miljoen dollar aan synergieën uit de fusie met SAB Miller. Het genormaliseerde nettoresultaat evolueerde richting 2,47 miljard dollar, vlot 700 miljoen dollar boven de verwachtingen.
Resultaten per divisie (organisch)
- Noord-Amerika: de volumedaling met 2,4% was iets hoger dan verwacht (-1,5%), wat enigszins beïnvloed werd door de timing van prijsstijgingen. Maar de omzet zelf ging er met 1,4% op vooruit, terwijl analisten mikten op +0,4 à 0,8%. Hogere prijzen voor hetzelfde bier, met andere woorden, zodat de bedrijfskasstroom (REBITDA) 2,1% hoger afklokte op 1,7 miljard dollar. Analisten hoopten slechts op een groei met 1,6%.
- Midden-Amerika: De volumes dikten 6,4% aan, terwijl de omzet het nog beter deed met een groei van 9,8% tot 3,01 miljard dollar. Analisten hadden een groei van 7,7 à 9% ingecalculeerd en waren ook conservatiever over de winstevolutie. De REBITDA steeg een forse 22,6%, terwijl slechts op 8,8% à 12,6% groei werd gemikt.
- Zuid-Amerika: Dit is de uitzondering, want een volumegroei van 0,6% en een omzetgroei van 7,6% stelden eerder teleur, omdat analisten hoopten op groeicijfers van respectievelijk 1% en 9%.
- Europa & Midden Oosten: Hele sterke volumegroei van 5,5%, terwijl op een groei van 1% à 3% werd gemikt. Ook de omzet ging erg hard, getuige daarvan de groei met 6,7% in plaats van de verhoopte toename met 1,8 à 4 %. Dat duwde de bedrijfskasstroom (REBITDA) 4,9% hoger tot 803 miljoen dollar , terwijl analisten gemiddeld genomen op een groei van 4% rekenden.
- Asia Pacific: De beperkte volumegroei met 1,1% lag niettemin boven de verhoopte groei met 0,3%. Maar ook hier speelden prijseffecten, want de opbrengsten dikten liefst 7,1% aan tot 2,3 miljard dollar en de REBITDA ging 23,1% hoger postvatten op 998 miljoen dollar. Analisten mikten op een cijfer tussen 979 en 897 miljoen dollar.
Schuldpositie
Vanzelfsprekend was er veel aandacht voor de schuldpositie, maar daar werd eerder weinig vuurwerk opgetekend. De nettoschuld bleef ruwweg stabiel t.o.v. eind 2018 (104,2 miljard dollar), met een schuldratio van 4,58x. Omdat het merendeel van de kasstromen doorgaans in de tweede jaarhelft wordt gegenereerd, werd de eerdere doelstelling van een schuldgraad onder 4x tegen eind 2020 herhaald. KBC Securities-analist Wim Hoste leidt hieruit af dat dit cijfer nog geen rekening houdt met de recente verkoop van de Australische activiteiten, waardoor de effectieve schuldratio nog een pak lager zal liggen.
Vooruitzichten
AB InBev herhaalt in grote lijnen de eerdere vooruitzichten en streeft nog steeds naar een hogere omzet- en hogere EBITDA-groei in de tweede jaarhelft. Die omzetgroei zou meer evenwichtig opgemaakt moeten zijn tussen volume en omzetgroei (per hectoliter). De opbrengsten per hectoliter moet sterker groeien dan de inflatie, terwijl ook de kosten lager moeten blijven dan de inflatie. Het saldo van ongeveer 50 miljoen dollar aan synergieën uit de fusie met SAB zou tegen eind van het jaar moeten worden gerealiseerd. Al bij liggen deze vooruitzichten ongeveer in lijn met de eerder schattingen van de analisten, die mikken op groei van EBITDA met 7,8% in 2019 (tot 23,2 miljard dollar) en met 7% in 2020.
De visie van KBC Securities
Analist Wim Hoste noemt de cijferset zonder meer “solide”, omwille van wat AB InBev "de beste volumegroei op kwartaalbasis in meer dan vijf jaar" noemt. Bijzonder indrukwekkend was de vooruitgang in Midden-Amerika en dankzij het contract met OXXO mogen beleggers zich er aan verwachten dat de Mexicaanse activiteiten zullen blijven profiteren van volumegroei. De marges zouden dan weer moeten profiteren van de optimalisatie van de algemene voetafdruk.
KBCS blijft rekenen op een verbetering of versnelling van het bedrijfsresultaat in belangrijke landen zoals de VS, Mexico en Brazilië, wat zich de komende vier jaar in een omzetgroei van 5% op jaarbasis en een dubbelcijferige winstgroei moet vertalen. Naast deze groeivooruitzichten geeft analist Wim Hoste de bierbrouwer ook een pluim omwille van zijn solide marktposities. Het defensieve karakter van de bierindustrie is mooi meegenomen.
KBC Securities handhaaft het “Kopen” advies met een koersdoel van 105 euro.