di. 24 sep 2019

Het was een moeilijke bevalling, maar AB InBev is er dan uiteindelijk toch in geslaagd om de Aziatische activiteiten naar de beurs te brengen. De eerste noteringsdag is volgende week maandag voorzien en de stukken worden aan 27 Hong Kong dollar geïntroduceerd, de onderkant van de prijsvork. Met de opbrengst van de verkoop van een belang van zo’n 13% kan de schuldenberg verder worden afgebouwd en dat is mooi meegenomen.
Waardering
Met een eigen notering brengt AB InBev de waarde van de activiteiten naar boven. De prijszetting van 27 Hong Kong dollar per aandeel bevindt zich weliswaar opnieuw (net als bij de eerste poging) aan de onderkant van de vork van 27-30 Hong Kong dollar, maar komt toch nog overeen met een waardering van 22,6x EV/EBITDA18. De EBITDA is in de eerste helft van het jaar met 12% gestegen en als voor het hele jaar 2019 uitgegaan wordt van een vergelijkbaar groeipercentage, zou dit voor 2019 ongeveer 20,2x betekenen. Dat verhoudt zich tot respectievelijk 23,2x en 18,5x voor de Aziatische collega's China Resources Beer Holdings en ThaiBev.
AB InBev speelde al geruime tijd met de plannen om een deel van de activiteiten in Azië af te splitsen, naar eigen zeggen niet zozeer om de schulden af te bouwen, maar wel om een nieuw groeiplatform in de regio te creëren. Met een afzonderlijke notering in Hongkong geniet de groep in elk geval van extra zichtbaarheid en kan het een “regionale kampioen” worden.
Schuldgraad
Niettemin is de opbrengst van de IPO van omgerekend zo’n 5 miljard dollar, die kan oplopen tot net geen 6 miljard na de uitoefening van de overtoewijzingsoptie, mooi meegenomen om de schuldpositie verder af te bouwen. Na de IPO en de verkoop van de Australische activiteiten schat KBC Securities dat de schuldgraad tegen het einde van volgend jaar tot 3,4x EBITDA zal gedaald zijn. Midden 2019 was dat nog 4,6x. Zonder rekening te houden met de desinvesteringen rekende AB InBev op een daling tot 4x eind 2020.
De visie van KBC Securities
De stevige schuldgraad die de bierbrouwer de voorbije jaren met zich meetorste, was lange tijd een doorn in het oog voor beleggers. Ondertussen lijkt die bezorgdheid samen met enkele andere pijnpunten hand over hand weg te ebben. Sectoranalist Wim Hoste blijft AB InBev appreciëren voor zijn sterke en winstgevende positie in de wereldwijde biermarkt en handhaaft bijgevolg het “Kopen”-advies en koersdoel van 105 euro.
