vr. 17 apr 2020

KBC Securities zoomt in op de gevolgen van de coronapandemie voor AB InBev en Heineken, die de bierbrouwers ertoe heeft aangezet hun eerder vooropgestelde jaarprognoses in te trekken. Analist Wim Hoste bekeek daarbij verschillende scenario's, waarbij de duur van de lockdown-maatregelen die momenteel in veel landen worden opgelegd, varieert. Maar wie van de twee zal de coronastorm het best trotseren?
Horeca krijgt klappen, maar niet overal evenveel
De coronamaatregelen hebben vooral gevolgen voor de bierconsumptie in de horeca (o.a. bars, restaurants, nachtclubs, enz.). Maar die impact is niet in alle landen dezelfde, omdat de structuur van de biermarkt vrij verschillend kan zijn: zo vertegenwoordigt de horecamarkt in de VS ongeveer 20% van de biermarkt en in Mexico slechts zo'n 10%, maar in Brazilië en China is dat ruwweg 50%.
In het basisscenario gaat KBC Securities ervan uit dat in de meeste landen, met uitzondering van China, voor de rest van het tweede kwartaal lockdown-maatregelen zullen gelden, en dat er vanaf het derde kwartaal een geleidelijke normalisering zal plaatsvinden. Hoewel onze analist zowel in AB InBev als in Heineken waarde ziet, zet de waarderingskorting hem ertoe aan om AB InBev boven Heineken te verkiezen.
AB InBev
- In het basisscenario gaat KBCS ervan uit dat AB InBev in 2020 een volumedaling van 9,3% zal kennen, waarbij de EBITDA organisch met 15% zal dalen (of -20% wanneer de wisselkoerszwakte van o.a. de Braziliaanse real, Mexicaanse peso en Zuid-Afrikaanse rand wordt meegeteld), gevolgd door een verwacht EBITDA-herstel van 20% in 2021.
- In dat scenario zal de nettoschuld/EBITDA-verhouding in 2020 tijdelijk weer toenemen (tot 4,9x tegenover 4,0x eind 2019), gevolgd door een aanzienlijke daling vanaf 2021 (tot 3,9x eind 2021 en 3,3x eind 2022).
- De liquiditeitspositie van AB InBev is zeer comfortabel. Zelfs zonder rekening te houden met de verwachte afronding van de verkoop van de Australische dochteronderneming, schat KBCS de liquiditeitspositie op zo’n 27 miljard dollar, wat ruimschoots moet volstaan om alle vervaldagen in de komende vijf jaar te compenseren.
- Op basis van de genormaliseerde KBCS-prognoses voor 2021 is de waardering volgens analist Wim Hoste aantrekkelijk, met een verwachte koers-winstverhouding van 13,0x en een vrijekasstroomrendement van 8,7%, wat ver onder de historische gemiddelden ligt en ook onder die van de vele sectorgenoten en andere aandelen in het segment van de consumentengoederen.
- KBC Securities heeft een “Kopen”-advies voor het AB InBev-aandeel met een koersdoel van 80 euro.
Heineken
- In het basisscenario gaat KBCS ervan uit dat Heineken in 2020 een daling van de totale volumes met 8,2% zal zien (inclusief biervolumes -7,6%) en dat de bedrijfswinst (beia), organisch met 17,1% zal dalen.
- Hoewel de liquiditeitspositie van Heineken ruimschoots onder die van AB InBev ligt, is ook de totale schuldgraad lager: eind 2019 bedroeg de schuldgraad 2,6x, maar die zal in 2020 naar verwachting tijdelijk stijgen tot 2,8x. Op basis van de genormaliseerde KBCS-prognoses voor 2021 noteert het Heineken-aandeel aan een geschatte koers-winstverhouding van 17,4x en een vrijekasstroomrendement van 6,9%.
- KBC Securities heeft een “Opbouwen”-advies voor het Heineken-aandeel, met een koersdoel van 105 euro.