do. 28 feb 2019

Beter dan verwachte jaarcijfers sturen AB Inbev 4,5% hoger. Het volume dikte in het vierde kwartaal 0,3% op autonome basis aan, terwijl KBC Securities op een krimp met 0,1% rekende. De genormaliseerde bedrijfskasstroom (EBITDA) ging 10% hoger, terwijl 7% groei verwacht werd. De brouwer kent dan wel wat uitdagingen, maar laat zich duidelijk niet zomaar doen. De schuldafbouw verloopt met mondjesmaat, maar er is hoop voor 2019. AB Inbev zelf spreekt van “sterke groei”. Analist Wim Hoste zet de belangrijkste resultaten op een rij.
Cijferoverzicht
De autonome groei en de EBITDA-groei is te danken aan solide prestaties in Noord-Amerika, Latijns Amerika (West) en Asia Pacific, terwijl de nettowinst kelderde van 3,04 miljard dollar naar 457 miljoen dollar. Dat laatste hoeft geen zorgen te baren, want de terugval reflecteert de boekhoudkundige verwerking van de indekkingsinstrumenten die aan waarde inboetten.
Schulden en dividenden
De nettoschuld daalde sterker dan verwacht van 108,8 naar 102,5 miljard dollar (ratio van 4,6x, die tegen eind 2020 naar 4x moet dalen). Naast de schulddaling zou ook de gemiddelde schuldcoupon een duit in het zakje moeten doen, want dankzij een omvangrijke operatie waarbij oude obligaties ingekocht werden en nieuwe obligaties verkocht, daalden de interestkosten. Gemiddeld genomen bedraagt die vandaag zo’n 3,45% à 4%. Analist Wim Hoste stipt tot slot nog aan dat er een finaal dividend van 1 euro zal worden betaald, wat het volledig jaardividend op 1,8 euro brengt. Dat is de helft van wat eerder werd verwacht, voordat het management besliste om de aandeelhoudersvergoeding te halveren om de schuldafbouw te bevorderen.
Vooruitzichten en verwachtingen
Voor 2019 wordt een sterke omzet- en EBITDA-groei verwacht, onder meer omdat de kosten minder zullen stijgen dan de inflatie. Verder streeft AB InBev naar een meer evenwichtige omzetgroei en omzet per hl. De groei van die laatste ligt hoger dan de inflatie. Er wordt verder gemikt op extra synergievoordelen van 250 miljoen dollar, om de volledige set van voordelen die uit de fusie met SABMiller moesten voortvloeien ook daadwerkelijk te kunnen realiseren.
Conclusie en koersdoel
De beter dan verwachte organische EBITDA-groei van 10% kan analist Wim Hoste wel appreciëren. Het verschil met de meer conservatieve inschattingen wordt voor een groot deel toegeschreven aan de impact van de hyperinflatieboekhouding in Argentinië. Die blijkt minder impact te hebben dan gevreesd, terwijl de solide prestatie van de afdelingen in Noord-Amerika, Latijns Amerika en Asia Pacific als kers op de taart fungeerden. De schuldhefboomwerking zal echter maar met mondjesmaat afnemen, zodat 2019 (opnieuw) in het teken zal staan van de balans. Maar die is dus onder controle, iets waar beleggers in 2018 duidelijk niet van overtuigd waren.
KBC Securities behoudt het advies voor het aandeel AB Inbev op “Kopen”, omdat het nog steeds een onaangetaste marktleiderspositie heeft in de wereldwijde bierindustrie. Met een geschatte koers-winstverhouding van 16,3x voor 2019 en een EV/REBITDA ratio van 13x is de waardering aantrekkelijk. Richting 2020 en 2021 wordt een blijvende groei van zowel de omzet als de winst verwacht, aan een tempo dat hoger ligt dan de inflatie. Ook het koersdoel van 105 euro blijft overeind.