ma. 30 nov 2020

Robert Swaak, De nieuwe CEO van ABN Amro (-5%) presenteerde deze ochtend naar aanleiding van de virtuele Investor Day de nieuwe langetermijndoelstellingen. De groep mikt tegen 2024 op een rendement op het eigen vermogen van 8%, onder meer dankzij een verlaging van de kostenbasis en een reductie van het aantal werknemers. Qua structuur wordt meer ingezet op het retailsegment in Noordwest-Europa en ABN gaat ook verder focussen op duurzaamheid (Environmental, Social & Governance, ESG). Die beslissingen worden overvleugeld door gematigde ambities in Private Banking, een beperkt zicht op een inkoopprogramma en blijvend hoge kost/inkomensniveau’s.
Ambities voor 2024
ABN publiceerde deze ochtend nieuwe strategie in het kader van de Investor Day van vandaag. Dit zijn de belangrijkste doelstellingen:
- ABN streeft naar een rendement op eigen vermogen (ROE) rond 8% in 2024, terwijl de ambitie 10% blijft (afhankelijk van normalisatie van de rente).
- De kosten mogen in 2024 niet boven de 4,7 miljard uitkomen, en de groep zal het met 15% minder werknemers moeten doen.
- Risicokost: 25 à 30 basispunten.
- De bank stelt een Common Equity Tier 1 kernkapitaalratio (B4-norm) van 13% voorop. Een inkoopprogramma is mogelijk als het cijfer boven de 15% uitkomt. De uitbetalingsratio van het dividend ligt boven 50%.
- Groei van de commissie-inkomsten (fees) met 2 à 5% na Covid-19.
- Lancering van nieuwe hypotheekproducten.
- Marktaandeel in het KMO-segment moet stijgen van 18% naar 20% in 2024
- Ongeveer 90% van alle processen ter verwerking van grote volumes worden voor eind 2024 ‘end-to-end’ gedigitaliseerd.
- Over het algemeen een sterke focus op duurzaamheid (ESG).
- Digitale omzet moet in het segment Retail boven 80% uitkomen.
- Focus op Noordwest-Europa.
De visie van KBC Securities
De nieuwe CEO Robert Swaak heeft volgens analist Jason Kalamboussis een goede start gemaakt, aangezien zijn nieuwe strategie voor de zakenbankdivisie Corporate & Institutional Banking (CIB) de risicogewogen activa met een derde vermindert. Ter herinnering, ABN trekt zich met die tak terug uit activiteiten buiten Europa. Bij een reorganisatie, die wordt uitgesmeerd over drie tot vier jaar, verdwijnen 800 van de ongeveer 2.500 banen bij de zakenbank. Dat zou kunnen betekenen dat CIB naar een rendement op eigen vermogen van 10% evolueert, waardoor de groep zijn doelstellingen daar kan behouden (10-13%).
Een gelijkaardige, diepere kostenverlaging zou een duwtje in de rug kunnen geven, aangezien elk macro-economisch herstel een hogere uitbetaling richting aandeelhouders mogelijk zal maken. Het huidige overtollige kapitaal, met daarbovenop een extra 1 tot 2 miljard euro dat de CIB-divisie heeft vrijgemaakt, zou een AML-boete kunnen absorberen, als die op of onder de 450 miljoen euro uitkomt. Dat zou het mogelijk maken om wat grotere fusies en overnames uit te voeren om de inkomsten te diversifiëren. De stabiliteit van het management blijft immers het grootste risico, na het vertrek van de CFO.
De rendementsdoelstelling van 8% benadrukt volgens KBCS de krappe, nieuwe omgeving waarin ABN opereert. Nog niet zo lang geleden lag de lat nog op 10 à 13%. Ook is de kosten/inkomstendoelstelling van 56 à 58% verdwenen, waardoor het erop lijkt dat de ratio in 2024 nog steeds boven de 60% kan liggen. De doelstelling om de kosten te beperken tot 4,7 miljard euro in 2024 is dan weer minder gedurfd dan gehoopt: geheel tegen de verwachting in zal er in 2021 zelfs eerst nog een verhoging zijn, van 5,1 miljard euro in 2020 (200 miljoen euro herstructureringskosten niet meegerekend) naar 5,3 miljard euro in 2021. Dat wil zeggen dat KBCS de kosten in het waarderingsmodel opwaarts zal moeten bijstellen.
De kernkapitaaldoelstellingen zijn wél zinvol en het zicht op een inkoopprogramma van eigen aandelen (als de ratio boven 15% uitkomt) is volgens analist Jason Kalamboussis interessant. Maar men kan zich afvragen of ABN niet beter gediend zou zijn met een ambitieuzere M&A-strategie of zelfs met een fusie met Volksbank (in een soort van copy/paste van de huidige fusiebeweging in Spanje). KBCS heeft duidelijk wel een boon voor het sterke duurzaamheids- en ESG-pad dat ABN vandaag nog aanscherpte, omdat het een van de weinige onderscheidende factoren binnen de sector is.
Advies en koersdoel
KBC Securities-analist Jason Kalamboussis behoudt zijn “Opbouwen”-advies en zet zich schrap om de informatie van de analistenmeeting bij elkaar te sprokkelen. Hij verwacht dat analisten en investeerders de verwachte winst voor 2021 en 2022 in afwachting wel neerwaarts zullen bijstellen, terwijl die pas tegen 2023 à 2024 zal stijgen van 6,5% naar 8%, onder meer geholpen door de betere macro-economische vooruitzichten en mogelijk ietwat hogere rentetarieven. Het koersdoel bedraagt 11 euro.