do. 11 mrt 2021

Adidas publiceerde gisteren zijn jaarresultaten en die bleken de verwachtingen te overtreffen. Het aandeel steeg het meest van alle DAX-index leden, onder meer omdat de onderneming niet bij de pakken is blijven zitten. De groep stelde een ambitieus plan voor de komende vijf jaar, waarin omzetgroei door een duidelijke focus op e-commerce, innovatie en duurzaamheid centraal staat. Ook worden de Chinese activiteiten afgesplitst van de Aziatische business unit, wat de potentie van het land voor adidas in de verf zet.
De cijfers
Adidas zette in het vierde kwartaal 5,55 miljard euro om, een stijging van 1% op jaarbasis gecorrigeerd voor wisselkoerseffecten. Analisten hadden slechts op 5,47 miljard euro gemikt. Het bedrijfsresultaat daalde van 245 naar 225 miljoen euro, maar bleef de verhoopte 198 miljoen euro. De operationele marge van het bedrijf bleef onveranderd op 4,1%.
Voor het hele jaar bedroeg het nettoresultaat uit voortgezette bedrijfsactiviteiten 429 miljoen euro, een daling ten opzichte van 1,92 miljard euro eerder. De omzet daalde met 14% tot 19,85 euro miljard.
Verwachtingen
De omzet moet in 2021 in alle geografische gebieden stijgen, met name in Groter China, Latijns-Amerika en Azië-Pacific. Dat moet de operationele marge tot 9% à 10% opkrikken, terwijl het nettoresultaat zou moeten groeien tot 1,25 miljard à 1,45 miljard euro.
Nieuw vijfjarenplan
Het nieuwe vijfjarenstrategieplan werd "Own the Game" genoemd en is het eerste van huidig CEO Kasper Rorsted. De sportartikelengroep mikt op een jaarlijkse gemiddelde omzetgroei van 8 à 10% tot en met 2025, met een sterke focus op de groei van de direct-to-consumer verkopen, waaronder een verdubbeling van de e-commerce, innovatie en duurzame materialen. Per regio blijft de nadruk vooral liggen op Groot-China, Noord-Amerika en EMEA. Het nieuwe plan is ambitieuzer dan het vorige vijfjarenplan dat tot en met 2020 liep. Dat mikte op een jaarlijkse omzetgroei met iets minder dan 10%, wat in 2018 en 2019 ook daadwerkelijk werd gehaald. Maar covid-19 drukte de omzet in 2020 met 16%.
De groep wil de marge op termijn blijven verbeteren en verwacht een EBIT-marge van 12 à 14% in 2025 tegenover 9 à 10% in 2021. De brutomarge moet evolueren richting 53 à 55% in 2025 tegenover 52% in 2021, dankzij een gunstige kanaalmix en een hogere doorverkoop tegen de volle prijs, deels tenietgedaan door stijgende inkoopkosten in Azië. Verwacht wordt dat de nettowinst in de periode 2021 tot 2025 met 16 à 18% per jaar zal stijgen.
De mening van KBC Asset Management
KBC Asset Management verwacht dat de groep zich in 2021 zal herstellen, aangezien de impact van de pandemie zal afnemen. Het sportartikelenbedrijf zal blijven profiteren van de structurele athleisure-trend en van een betere positionering op de Amerikaanse markt. De sterke groei van het e-commerce kanaal en de Chinese markt bieden structurele rugwind. Het nieuwe strategische plan richt zich vooral op omzetgroei en vernieuwde innovatie in plaats van op margegroei, wat de juiste weg lijkt te zijn. Bij de huidige waarderingsniveaus denkt KBC Asset Management echter dat adidas opnieuw een versnelling van het momentum zal moeten laten zien voordat het opnieuw kan opgewaardeerd worden. Daarom behoudt KBC Asset Management haar “Houden”-aanbeveling en het koersdoel van 300 euro.
