do. 1 feb 2024

Adidas stuurde gisterenavond een winstwaarschuwing de wijde wereld in. Deze ochtend gaf CEO Bjorn Gulden een extra woordje uitleg. De winstwaarschuwing kwam niet door slechtere resultaten in hun vorige kwartaal, maar de verwachtingen voor 2024 waren weinig opbeurend, hoorde KBC Securities-analist Tom Noyens.
Adidas?
Het Duitse adidas is de tweede producent ter wereld van sportartikelen. Het heeft schoen- en kledingsmerken en het vervaardigt ook sportuitrusting. Adidas verkoopt haar producten wereldwijd zowel via eigen winkels, winkels van derden als via e-commerce.
Minder hoog verlies dan verwacht in vierde kwartaal
In het laatste kwartaal van 2023 haalde adidas een omzet van 4,81 miljard euro. Dat was licht onder de gemiddelde analistenverwachting (gav), maar het was zeker geen grote negatieve schok. De brutomarge kwam uit op 44,5% wat een verbetering met 5,4% betekent op jaarbasis.
Ondanks een negatieve impact van wisselkoersen kwam het bedrijfswinstcijfer (EBIT) boven verwachtingen uitkwam met -305 miljoen euro. De gav ging uit van een nóg groter verlies: -404 miljoen euro. Tom kreeg van de CEO geen extra details te horen. Daarvoor is het wachten tot 13 maart, bij de presentatie van de jaarresultaten.
Verkrampt uit de startblokken
Voor veel investeerders knelt het schoentje in de vooruitzichten voor 2024. Adidas blijft met zijn doelstellingen ver onder de verwachtingen.
- een omzetgroei met ongeveer 5% in 2024, waarbij de gav hoopte op 8,5% groei.
- een winstcijfer van 500 miljoen euro, 800 miljoen euro minder dan de gav (1,3 miljard euro).
Adidas deelt 2024 op in twee jaarhelften. Het eerste deel van 2024 zou vlakke groeicijfers kennen, met vanaf de tweede helft een verbetering die elk kwartaal groter moet worden.
De brutomarge zou ook doorheen het jaar sequentieel verbeteren dankzij een betere verkoop én verkopen aan volle prijzen. Met andere woorden adidas hoopt minder kortingen in 2024 te moeten toestaan. De negatieve wisselkoerseffecten in de eerste helft van 2024 zullen wellicht wel nog wegen op hun nettoresultaat.
Geen Yeezy-winst
Ook kwam adidas’ management nog eens terug op de Yeezy-voorraad. Dat zijn de schoenen ontworpen in samenwerking met Kanye West, de beroemde Amerikaan, die bij adidas in ongenade viel na antisemitische uitspraken. Deze voorraad zal toch niet volledig afgeschreven moeten worden, zoals initieel werd gevreesd, maar adidas verwacht er ook geen winst op te maken. Het wordt kortom een nuloperatie.
Wat na 2024?
Voor de lange termijn blijft Adidas wel positief. De langetermijndoelstellingen van een groeicijfer boven 10% en operationele marges die rond 10% zouden moeten uitkomen, blijven behouden.
Ter vergelijking in 2023 zat de kledij-ontwikkelaar slechts aan een operationele marge van 1,1%. Het is van vóór de covidpandemie geleden dat adidas marges van 10% wist te halen. Tegen wanneer deze doelstellingen bereikt zouden worden, werd niet verder gespecifieerd.
Nieuwe Predators
CEO Gulden nam nog even de tijd om de productinnovatie in de kijker zetten. Hij vroeg ook aandacht voor de Terrace-schoenen, die een onvoorzien succes blijken, heel veel groei blijven optekenen en dat aan aantrekkelijke marges. Adidas zal deze Terrace-schoenen meer en meer inzetten in ‘lifestyle running’. Verder zitten er ook nog nieuwe modellen aan te komen in de Predator-voetbalschoenen, Anthony Edwards Basketbal-schoenen en komt er een herlancering van de ‘Originals’.
KBC Securities over adidas
Er hing al een tijdje slechter weer in de lucht voor de sportmerken en sportretailbedrijven, zegt Tom Noyens. Er waren eerder al winstwaarschuwingen van Puma, Nike en JDSports. Dan hoeft adidas uiteraard niet de held uit te hangen en als enige mooi weer te voorspellen.
CEO Bjorn Gulden noemde de voorspellingen ‘conservatief’ en ze gaan uit van het slechtste scenario. Tom vermoedt dat adidas de winstwaarschuwingen van sectorgenoten aangrijpt om voor zichzelf de lat wat lager te leggen. Maar dat wil niet zeggen dat er geen donkere wolken aan de horizon zijn.
De algehele sector wordt getroffen door meer concurrentie van enkele nieuwe, innovatieve merken, terwijl de vraag slabakt. Bovendien romen negatieve wisselkoerseffecten de winst verder af.
Langs de andere kant blijft Tom nog positief over wat 2024 mogelijk allemaal in petto kan hebben. De zomer wordt immers een zeer sportieve periode met de Olympische spelen, het EK voetbal,… voldoende grote events om het merk in de kijker te zetten.
Volgens hem is adidas, ondanks enkele stevige putten in de weg, op een constructieve manier bezig om het verleden achter zich te laten. Hij herhaalt daarom zijn ‘Kopen’-aanbeveling maar verlaagt, door de lagere prognoses, wel het koersdoel naar 175 EUR (van 195 EUR).
Het aandeel noteert momenteel tegen een koers van 165,98 euro (-5,76%).
