ma. 27 jan 2020

In het licht van de publicatie van de laatste kwartaal- en jaarresultaten en van de update over de strategie, heeft KBC Asset Management het advies over UBS terugbracht van ‘Kopen’ naar ‘Houden’. De hoofdredenen zijn de uitdagingen binnen de Global Wealth Management-divisie (GWM) om vers kapitaal aan te trekken, de margedruk, de lage kostenefficientië op groepsniveau.
Aandachtspunten
- De Global Wealth Management divisie heeft het moeilijk om instroom van nieuw geld te genereren. Daarnaast staat de marge onder druk.
- We zien geen verbetering op het vlak van kostenefficiëntie op groepsniveau. De kostenbesparingen hebben gewoon de daling van de inkomsten gecompenseerd.
- Wat de investeringsbankactiviteiten betreft, lijdt de bank onder de concurrentie van grotere Amerikaanse banken.
- Het aandeel biedt evenwel een mooi dividendrendement van 6%.
- UBS heeft een sterke franchise dankzij zijn wereldwijde geografische voetafdruk. Het bedrijf groeit trouwens goed in Azië wat zijn activa onder beheer betreft.
- Het feit dat UBS verdacht wordt van witwassen blijft niettemin op het aandeel hangen. De uitspraak met betrekking tot deze rechtszaak (French case) zou tegen het einde van het jaar bekend gemaakt worden.
Wat is veranderd sinds de laatste aanbeveling?
De “Kopen”-aanbeveling was voornamelijk gebaseerd op het thema van wealth management waar KBC Asset Management groei ziet. Dat is gelijkaardig aan vermogensbeheer maar omdat de klanten rijker zijn, hebben ze nood aan andere producten/diensten en zijn ze minder risico-avers. De Wealth Managers zijn minder onderhevig aan de uitstroom van geld. UBS is de enige wereldwijde pure speler in wealth management en dat ondersteunt waarom KBC AM dit een interessant thema vindt.
Een Wealth Manager zou hier in theorie van moeten profiteren door de stijging van zijn activa onder beheer. Als het zijn marge kan houden wordt het hogere volume in een hogere winst vertaald. Als enige pure speler met een wereldwijde geografische voetafdruk, leek UBS volgens KBC AM goed geplaatst om van deze tendens te genieten. Dit was evenwel niet het geval.
Het probleem van UBS binnen de GWM divisie is tweeledig: de volumes en de marge.
- Volume: De activa onder beheer van de GWM-divisie (54% van de winst) groeien niet meer. De Zwitserse bank heeft het moeilijk om nieuw geld binnen te halen. Dit probleem komt voornamelijk vanuit de Verenigde Staten waar het bedrijf een uitstroom aan nieuw geld moest rapporteren terwijl de versterking van zijn voetafdruk in de VS (samen met Azië) een cruciaal onderdeel van de strategie uitmaakt. In het laatste kwartaal van 2019 was Amerika nog de grootste regio binnen de GWM-divisie wat betreft winst en vooral activa onder beheer. De strategie in Azië lijkt evenwel te werken, maar enkel als er naar de activa onder beheer gekeken wordt. De winstgevendheid is integendeel verslechterd.
2. Marges: De bank heeft ook problemen langs de margekant in de GWM-divisie. De bank haalt minder inkomsten per activa onder beheer omwille van de productmix. Gezien de nog steeds grote allocatie in aandelen (hoge marge), bestaat het risico dat deze tendens blijft.
Kostenefficiëntie
De tweede reden die KBC Asset Management aanhaalt om de aanbeveling te veranderen is de lage kostenefficiëntie. Het is een feit dat de bank niet bepaald bekend staat voor zijn kostenefficiëntie maar bij de voorlaatste beleggersdag, hoewel de doelstellingen nog steeds niet ambitieus waren, had de bank het voordeel om in de goede richting te (willen) gaan. Bovendien wierf UBS in de loop van 2019 het hoofd van de Wealth Management-divisie van concurrent Credit Suisse aan. Die laatste heeft heel goed werk verricht bij de herstructurering van de divisie en kon aanzienlijke kostenbesparingen voorleggen.
Het lijkt er echter op dat het management van UBS niet dezelfde ambitie heeft. Het management gaf tijdens de laatste update van de strategie mee dat het over een gradueel proces gaat. Verdere kostenbesparingen dan voorzien zullen in het nieuwe plan mogelijk zijn, maar het zal van de druk op de inkomsten afhangen. In de praktijk heeft de bank in 2019 één miljard Zwitserse frank kunnen besparen, maar dit was slechts genoeg om de daling van de inkomsten te compenseren. Met een kosten-inkomstenratio van 79% over 2019, presteert UBS slechter dan de concurrentie.
Hoe presteert de investeringsbankdivisie?
Volgens KBC Asset Management houdt niemand UBS in portefeuille voor zijn investeringsbankactiviteiten, maar zorgen die toch voor min of meer 20% van de winst (de rest komt van de Zwitserse retailbank en Asset Management). De Europese investeringsbanken blijven marktaandeel verliezen ten opzichte van hun Amerikaanse concurrenten en KBC AM verwacht dat deze trend zal blijven duren. De reden hiervoor is dat de Amerikaanse bankgenoten van schaalvoordeel genieten. UBS is geen uitzondering. Hoewel de investeringsbankdivisie van UBS in 2020 waarschijnlijk beter zal presteren, na een moeilijk 2019, blijft KBC Asset Managament structureel negatief over zijn investeringsbankactiviteiten.
Nieuwe doelstellingen
De Zwitserse bank gaf recent een update over zijn strategie en maakte nieuwe doelstellingen bekend. De bank stelde zijn huidige vooruitzichten neerwaarts bij omwille van de lage rentevoet en sterke concurrentie.
- Het beoogt een rendement op het eigen tastbare vermogen tussen 12% en 15% in de volgende drie jaren, terwijl het voorheen 15% wilde bereiken tegen 2019 en 17% tegen 2021.
- Op het vlak van kostenefficiëntie ligt de doelstelling op 75-78%, terwijl UBS oorspronkelijk naar 72% streefde. Dat is een goede illustratie van de uitdagingen die UBS tegemoet gaat.
Waarom het aandeel houden?
Ook al ziet niet alles er rooskleurig uit, toch blijft UBS een grote speler met een sterke franchise in de sector. De bank heeft uitdagingen om zijn winstgevendheid te verbeteren, maar heeft wel potentieel om te groeien dankzij zijn wereldwijde geografische voetafdruk en zijn groei in Azië. Daarnaast biedt het aandeel momenteel een dividendrendement van 6%. Bij de zwakke punten blijft de witwasrechtszaak op het aandeel wegen, maar UBS verwacht een uitspraak van de rechtbank tegen het einde van het jaar.
