wo. 17 apr 2019

Analist Stijn Plessers (Asset Management) nam het waarderingsmodel voor Apple onder de loep en dat resulteerde in een nieuw koersdoel én advies. In wat volgt geeft hij duiding bij de wijzigingen.
Lager advies
Apple ontwikkelt zich verder als een ongezien succesverhaal, maar dat wordt ondertussen ruimschoots gereflecteerd in de waardering van het aandeel, waardoor KBC AM de aanbeveling voorlopig terugbrengt van ‘Kopen’ naar ‘Houden’. Hoewel onze analist de unieke positie van het merk erkent en de strategie van het bedrijf onderschrijft, zijn er ook uitdagingen die een (nog) rijkere waardering in de weg staan.
Belang van privacy
Het businessmodel van Apple is inmiddels voldoende bekend: (dure) hardware dient als toegangsticket tot een uniek, geïntegreerd ecosysteem waar consumenten in de toekomst steeds meer diensten moeten gaan afnemen. Het Apple-platform onderscheidt zich nadrukkelijk van de concurrentie door het belang van privacy te benadrukken; gebruikersdata worden niet verkocht en zo veel als mogelijk lokaal opgeslagen. Hoewel men hierbij kanttekeningen kan/moet plaatsen (zie o.a. lucratieve overeenkomst met Google als standaard zoekmachine op Apple toestellen) verschilt de strategie fundamenteel van andere internet-/e-commercereuzen.
KBC AM gelooft dan ook dat dit in de toekomst een belangrijk voordeel zal blijken bij het aanbieden van diensten waar vertrouwen cruciaal is (gezondheid, financiën, …). In eerste instantie mikt Apple echter op het aanbieden van extra mediacontent om de loyaliteit en inkomsten te verhogen.
Innovatie
Eind maart deed Apple zijn plannen voor het aanbieden van nieuwe tijdschriften, kranten, tv-kanalen, series, films en games op het platform uit de doeken. Hiermee gaat het de concurrentie aan met onder andere Netflix, Disney, Spotify, Amazon (Prime) en Google (YouTube) in de strijd om de aandacht van de consument. Daarnaast blijft Apple natuurlijk goed geld verdienen aan de verkopen in de App Store (30% marge) en worden bestaande diensten (iCloud, Apple Pay, …) verder uitgebouwd.
Hardware onder druk
Ondanks het aantrekkelijke karakter van de diensteninkomsten moet het enthousiasme hierrond ook getemperd worden. Afgelopen boekjaar maakten diensten 15% uit van de inkomsten; in een optimistisch scenario (jaarlijkse groeivoet van 20%) zullen ze tegen 2023 een derde van de inkomsten vertegenwoordigen. Tot dan blijft de focus op de verkoop van toestellen die onder druk staat. Vooral rond de iPhone stapelen de vragen/uitdagingen zich op:
- Vervangingscyclus: Door de steeds betere kwaliteit en het gebrek aan vernieuwing houden gebruikers hun toestel langer bij.
- Marktaandeel: Op de Amerikaanse thuismarkt plafonneert het martaandeel (vs. Android) en in China (Apple’s derde markt na VS en EU) snoepen lokale producenten zoals Huawei, Oppo, Vivo en Xiaomi met succes marktaandeel af.
- Innovatie: Hoewel Apple historisch gezien nooit als eerste nieuwe technologie op de markt heeft gebracht, dreigt de achterstand nu wel op te lopen. Zowel wat betreft 5G (zie o.a. rechtszaak tegen Qualcomm) als plooibare schermen (Samsung) is het onzeker wanneer Apple met zijn eerste versie op de proppen komt.
Vroeg of laat zal het jaarlijkse R&D-budget (ca. 10 miljard USD) ongetwijfeld opnieuw resulteren in echte innovatie i.p.v. verbetering en mogelijk zal de riante nettokaspositie ook worden aangewend voor grote overnames. Hoewel Apple geen traditie van grote M&A-transacties kent, zal dat volgens KBC AM in de toekomst waarschijnlijk wel gebeuren om de inkomsten te diversifiëren.
De visie van KBC Asset Management
Tot nader order waardeert KBC AM Apple als een succesvol hardwarebedrijf met een snelgroeiende, lucratieve dienstenpoot. Het waarderingsmodel wijst op een koersdoel van 205 USD (eerder 200 USD) en een “Houden”-aanbeveling (eerder “Kopen”).