do. 19 aug 2021

De Nederlandse betaalspecialist Adyen profiteerde volop van het herstel van het binnenlandse reisverkeer en de heropening van de winkels, waardoor de betaalvolumes in de eerste jaarhelft met een stijging van 67% op jaarbasis ver boven de verwachtingen gingen.
De netto-omzet steeg met 46% tot 445 miljoen euro, terwijl analisten 424 miljoen euro hadden verwacht. De groei in Noord-Amerika bedroeg 80%, in Asia-Pacific 44%, in Europa 40% en in Latijns Amerika 26%. De bedrijfskasstroom kwam 64% hoger uit op 272,7 miljoen euro, terwijl gemikt werd op 251,9 miljoen euro, waardoor de nettowinst meer dan verdubbelde (+109%) tot 204 miljoen euro.
Dankzij deze beresterke cijfers trekt KBC Securities het koersdoel op van 1.600 naar 1.950 euro, maar met behoud van het “Afbouwen”-advies.
Halfjaarcijfers Adyen
Het verwerkte volume steeg met 67% op jaarbasis tot 216 miljard euro, terwijl KBC Securities op 186 miljard euro mikte.
Het Point-of Sale-volume (POS) bedroeg 22,8 miljard euro, goed voor 11% van het totale verwerkte volume. Ondanks wereldwijde lockdowns, die de groei in het in-store segment beïnvloedden, verdubbelde het POS-volume in absolute aantallen op jaarbasis van 11 naar 22,8 miljard (terwijl het volume in de eerste helft van vorig jaar vlak was). De volumes werden ook ondersteund door nieuwe contracten zoals AirBnB, Nivea, The Body Shop, Nando's, Slice, Efteling, LVHM en American Eagle. Meer dan 80% van de groei is echter afkomstig van bestaande handelaren op het platform. Alles bij elkaar genomen steeg de netto-omzet met 46% naar 445 miljoen euro, terwijl analisten op 424,7 miljoen mikten.
De marge die Adyen neemt op het totaal bedrag van de betaling of "take rate" daalde in de eerste zes maanden van 2021 tot 20,6 basispunten. Dat is lager dan de 23,6 basispunten die in de eerste zes maanden van 2020 verdiend werden. Dat verschil is voornamelijk te wijten aan de sterke groei bij grote handelaren, wat kortingen teweegbrengt, en een relatief groter aandeel van non-currency volumes vergeleken met vorig jaar. Voor Adyen is de “take rate” eerder een resultaat van de activiteiten dan een drijfveer, omdat de schaalbaarheid en lage operationele kosten van het betaalplatform extra omzet makkelijk mogelijk maken.
Ondanks de lagere “take rate” en dankzij de fors hogere volumes steeg de bedrijfskasstroom (EBITDA) vlot door tot 272,7 miljoen euro. Dat cijfer ligt ver boven de verwachte 251,9 miljoen euro en levert een EBITDA-marge van 61% op. De nettowinst bedroeg uiteindelijk 204,8 miljoen euro, zo’n 17,5 miljoen euro meer dan verwacht. De verwaterde winst per aandeel klokte het halfjaar af op 6,69 euro, terwijl op 6,07 euro gemikt werd.
Vooruitzichten
De financiële verwachtingen zijn ongewijzigd gebleven.
- Adyen maakt zich sterk dat de omzet op middellange termijn aan een gemiddeld jaarlijks tempo (CAGR) van 25 à 30% kan groeien.
- De EBITDA-marge moet op lange termijn boven 65% kunnen klimmen, terwijl eerder nog werd gemikt op 55%.
- De groep wil zo'n 5% van de omzet weer uitgeven ('capex' of investeringen), terwijl dat in de tweede jaarhelft van 2020 nog 4% was en over heel 2020 3%.
Met die cijfers kunnen analisten weinig aanvangen om de prognoses voor 2021 in hun waarderingsmodel te verfijnen, maar Adyen zet nu eenmaal eerder langetermijndoelstellingen in de markt dan concreet becijferde kortetermijndoelen.
KBC Securities over Adyen
Covid-19 heeft nog steeds een negatieve impact op het reissegment, hoewel de niveaus van vóór de corona-uitbraak tegen het einde van het voorjaar werden benaderd, omdat Europa en Noord-Amerika de deuren openden voor binnenlandse reizen. Online reisbureaus in Europa herstelden zich gelukkig al veel sneller. Door het nog steeds lagere volume van luchtvaartmaatschappijen bedroeg de full-stack processing 83% (tegenover 77% op jaarbasis in 2020 of 71% in de eerste helft van 2020), wat de marge ondersteunt.
De e-commercevolumes blijven sterk, wat volgens Adyen aantoont dat Covid-19 daar nog steeds een structurele impact heeft. Ook de Point-of-Sale-volumes herstelden, dankzij de minder strenge lockdowns. De take rate daalde naar 20,6 basispunten, omdat de sterke groei bij grote klanten leidde tot kortingen en omdat het deel van non-currency conversie volumes steeg in vergelijking met vorig jaar.
Investment case
Rekening houdend met deze sterke resultaten verhoogt analist Thomas Couvreur het koersdoel van 1.600 naar 1.950 euro. Dat is grotendeels gedreven door een fors sterker dan verwachte volumegroei en deels door de DCF-analyse (Discounted Cash Flow) naar voren te schuiven.
Onze analist beseft echter goed dat DCF-waarderingen in deze markten hun tekortkomingen hebben voor aandelen zoals Adyen, dat dit jaar aanzienlijk beter presteerde dan sectorgenoten. Vandaag noteert het aandeel aan de hoogste waarderingsmultiples in de sector, en dat verdient evenzeer aandacht. Het verklaart meteen waarom de volumegroei van Adyen tot op zekere hoogte moet worden verdisconteerd, gezien de beperkte 'stickiness' in vergelijking met de meer consumentgerichte producten van sectorgenoten als Paypal en Square.
KBC Securities blijft van mening dat het aandeel Adyen té duur noteert, waardoor het “Afbouwen”-advies op de tabellen blijft staan.