wo. 23 feb 2022

Aedifica presteerde in 2021 licht boven verwachting. De EPRA-winst per aandeel klokte af op 4,35 euro, 2,8% meer dan verwachtén boven de eigen verwachtingen van 4,28 euro. Lagere vastgoedkosten, algemene kosten en financiële lasten zetten hun schouders onder het resultaat. Voor aandeelhouders zit er wel een iets kleiner dan verwacht dividend in van 3,40 euro, maar ze kunnen zich wel tegoed doen aan vooruitzichten voor 2022 die wel boven de verwachtingen uitkomen. En dat is tegen de achtergrond van de problemen met de Franse zorguitbaters een opsteker. KBC Securities-analist Wim Lewi blijft bij 133 euro koersdoel en “Opbouwen”-advies.
De cijfers in een notendop
De brutohuurinkomsten van Aedifica stegen in het voorbije jaar met 24% en klommen daarbij naar 232,1 miljoen euro. Dat was te danken aan externe groei, overnames dus. Er was op 231,6 miljoen euro gerekend door analist Wim Lewi. Op vergelijkbare basis versnelde de groei van de bruto huurinkomsten van 1% over 2020 naar 1,9% in 2021. Alle investeringen die in 2021 werden uitgevoerd, hebben Aedifica’s vastgoedportefeuille doen groeien tot 587 sites. De reële waarde van de vastgoedportefeuille is met zo’n 1.082 miljoen euro gestegen tot 4.896 miljoen euro.
Het EPRA-nettoresultaat klom met 31% naar 151,5 miljoen euro, terwijl op 149,6 miljoen euro was gerekend. Per aandeel wordt dat 4,35 euro. Voor 2022 ziet Aedifica dat cijfer doorstijgen naar 4,77 euro. Dat is meer dan de 4,70 euro waar analist Wim Lewi rekening mee hield. Het voorgesteld dividend van 3,40 euro per aandeel is dan weer iets zuiniger dan de verhoopte 3,43 euro.
Blik op de balans
De schuldgraad bedroeg op het einde van 2021 42,6% wat iets lager was dan de 43,9% die analist Wim Lewi had verwacht. Een duik in die schuldgraad leert bovendien dat de gemiddelde looptijd van de schuld aanzienlijk is gestegen van 4,4 jaar tot 5,7 jaar, en dat de gemiddelde schuldkost is gedaald van 1,7% naar 1,6%. De groep beschikt bij het afsluiten van het boekjaar over 701 miljoen euro liquiditeiten.
Orpea
Aedifica kwam, samen met de sectorgenoten, de voorbije weken in het oog van de storm terecht door de Franse woonzorgsector. Het is uitkijken naar een toelichting van de groep bij de situatie tijdens de analistencall vandaag, maar in een persbericht geeft de groep alvast mee dat de in opspraak gekomen Franse zorgverlener 5% vertegenwoordigt van de contractuele huurinkomsten van Aedifica (België: 3%; Duitsland: 1%; Nederland: 1%). De groep bezit geen zorgvastgoed in Frankrijk. Op basis van de huidige informatie wordt geen materiële impact verwacht op de huurprijzen voor het zorgvastgoed van Aedifica dat door Orpea wordt geëxploiteerd.
KBC Securities over Aedifica
Aedifica bewees ondertussen dat het in staat is om sterk te groeien door een mix van interne ontwikkelingen en fusies en overnames. Het management heeft een zeer solide trackrecord in deze, vindt analist Wim Lewi.
Daarnaast heeft het bedrijf een uitstekende reputatie op de internationale kapitaalmarkten en doet er regelmatig een beroep op om haar groei te financieren. De winstvooruitzichten zijn uitstekend voor pure speler in de Europese et zorgvastgoedmark, dat solide fundamentals biedt in een niet-cyclische markt. Hoewel de concurrentie voor activa sterk is, blijven de investeringen op peil, mét aantrekkelijke rendementen, aldus analist Wim Lewi. Tegen de huidige koersen genieten de aandelen van een “Opbouwen”-advies. Het koersdoel bedraagt 133 euro.