di. 18 mei 2021

Aegon pakte vorige week uit met beter dan verwachte kwartaalresultaten en die ondersteunen de visie van KBC Securities-analist Jason Kalamboussis dat de ommekeer bij de groep sneller resultaten kan opleveren: lagere kosten, eindelijk enige groei in de VS en een betere prestatie in de vermogensbeheerdivisie. De CEO verklaarde dat "de reis nog maar net begonnen is", maar intern ondergaat Aegon duidelijk een veel diepgaandere verandering die op de langere termijn in waardestijging moet resulteren. Voor KBC Securities (KBCS) voldoende reden om het “Kopen”-advies en koersdoel van 4,40 euro nog eens in de verf te zetten.
Transformatieproces Aegon
Aegon publiceert sinds 2018 om de zes maanden resultaten, maar pikte vorige week de draad van de kwartaalrapportering opnieuw op. Dat laat toe om de vooruitgang van de cijfers beter op te volgen, met name tijdens de herstructureringsperiode die de groep de komende jaren zal meemaken.
Op dat vlak werd al tastbare vooruitgang geboekt via de plannen en de acties die de nieuwe CEO Lard Friese in december 2020 ontvouwde, met name op het gebied van de kosten en de vermindering van de rentegevoeligheid. Op de recente analistendag werden volgende strategische keuzes en financiële doelstellingen bekendgemaakt:
- Focus op drie kernmarkten (VS, Nederland, VK) en drie groeimarkten (Spanje, China, Brazilië) en op vermogensbeheer.
- Opsplitsing kernactiviteiten ('core' of strategische activa) en niet-kernactiviteiten ('non-core', Financial Assets) in de drie kernmarkten.
- In de VS komen verschillende productlijnen in deze tweede Financial Assets-divisie (Non-Core) terecht, gezien het "relatief lage rendement op geïnvesteerd kapitaal".
- Aegon wil de niet-kernactiviteiten afstoten en zo kapitaal vrijmaken voor de kernactiviteiten. Dit zijn Variable Annuities met aanzienlijke rentegevoelige levens- en overlijdensuitkeringen, op zichzelf staande individuele langdurige zorg (LTC) en vaste lijfrentes (Fixed Annuities).
- Het actief verminderen van de rentegevoeligheid in de VS wordt een van de belangrijkste doelstellingen.
Andere financiële doelstellingen zijn (tegen 2023):
- Verlaging van de bruto financiële hefboom tot 5-5,5 miljard euro.
- Kostenbesparingen van 400 miljoen euro.
- Cumulatieve vrije kasstromen van 1,4 tot 1,6 miljard euro.
- Dividend tot zo’n 0,25 euro per aandeel over 2023.
Kwartaalresultaten
Analist Jason Kalamboussis zet nog even de belangrijkste cijfers uit het kwartaalrapport op een rij. Het bedrijfsresultaat kwam uit op 431 miljoen euro (vs. 358 miljoen vorig jaar), wat 14% beter is dan de gemiddelde analistenverwachting van 378 miljoen euro. Dit was grotendeels te danken aan betere aandelenmarkten in de VS en kostenbesparingen die de impact van de hogere sterfte als gevolg van Covid-19 compenseerden en aan de divisie Asset Management die fors beter presteerde dan verwacht. Het nettoresultaat klokte af op 386 miljoen euro tegenover 197 miljoen verwacht.
- In de VS leidden een hoger eigen vermogen en lagere kosten tot een resultaat van 163 miljoen euro, waarbij het sterftecijfer -138 miljoen euro bedroeg als gevolg van sterfgevallen door Covid-19, deels gecompenseerd door 65 miljoen ziektegevallen in de langdurige zorg (Long Term Care, LTC).
- Nederland was ook beter (184 miljoen vs 166 miljoen), met een hogere marge op investeringen en een duidelijke groei in hypotheken.
- Het VK en de internationale divisie presteerden grotendeels in lijn.
- Vermogensbeheer zorgde voor de grootste verrassing met een operationeel resultaat van 75 miljoen: dit was te danken aan de prestatievergoedingen die Aegon in China (AIFMC) ontvangt en kan hier leiden tot een opwaartse bijstelling van het resultaat.
- De kapitaalinkomsten uit operationele activiteiten van 223 miljoen euro lagen in de lijn met de verwachtingen, een daling en mogelijk het gevolg van seizoensinvloeden.
- Met een kostenbesparing van 136 miljoen euro tot nu toe is Aegon op een derde aanbeland van de doelstelling voor 2023. De schuldgraad daalde tot 26,7% ten opzichte van 27,9% eind 2020, dus ook hier laat Aegon zien dat het vooruitgang boekt.
KBC Securities over Aegon
Het eerste kwartaal was ongetwijfeld goed voor Aegon, met opnieuw groei in de VS in enkele afgelijnde segmenten en dankzij enkele positieve verrassingen, onder meer in de afdeling vermogensbeheer.
De dynamische afdekking van de Variable Annuity is nog niet van kracht, maar er is wel al een afdekking genomen op macroniveau (aan een 10-jaarsrente van 1,65%). Covid-19 zal in het tweede kwartaal mogelijk nog zo’n 75 miljoen euro kosten en 25 miljoen euro in het derde, maar dat is beheersbaar. Wat de verkoop van de Centraal-Europese activiteiten aan VIG betreft, verwacht de groep binnenkort een positief resultaat te kunnen bekendmaken.
KBC Securities herhaalt de "Kopen"-aanbeveling voor Aegon, met een koersdoel van 4,40 euro.