do. 13 aug 2020

De halfjaarresultaten van Aegon waren weliswaar niet fantastisch (zwak en een stuk onder de verwachtingen), maar ook niet catastrofaal. Veel aandacht ging naar de nieuwe dividendplannen van de groep en het intrekken van de eerder vooropgestelde doelstellingen. Daarmee lijkt de nieuwe CEO duidelijk de puntjes op de i te willen zetten en dat is volgens KBC Securities-analist Jason Kalamboussis een goede start.
Fors lagere winst door coronasterfte
De onderliggende winst daalde 31% op jaarbasis tot 700 miljoen euro, onder de door analisten verwachte 753 miljoen euro. Dat is onder meer te wijten aan de ongunstige sterftecijfers in de VS, een gevolg van het coronavirus. Daardoor steeg het bedrag aan uit te betalen levensverzekeringen van 57 naar 165 miljoen euro. Terwijl de VS daardoor een misser werd, bleef de groep in Nederland en het VK wel boven de lat. Ook de divisie vermogensbeheer presteerde beter.
Waardeverminderingen
Er werden vorig kwartaal 194 miljoen euro bijzondere waardeverminderingen opgetekend, met name op de obligatieportefeuille in de VS en leningen zonder onderpand in Nederland. De post 'Overige lasten' tikte 1,07 miljard euro aan, door wijzigingen in de verwachtingen in de VS, die de lagere rente en gewijzigde aannames voor Life en Long-Term Care weerspiegelen. Dat indrukwekkende cijfer werkt enkele afwijkingen uit het verleden weg.
De nettowinst strandde op 202 miljoen euro tegenover 617 miljoen euro in de eerste helft van 2019. De Solvency II-ratio daalde van 201% naar 195%.
Verwachtingen ingetrokken, dividend verlaagd
Naast de cijfers ging de meeste aandacht in het rapport naar het intrekken van de verwachtingen en de herziening van het interimdividend. Gezien de prestatie in de eerste jaarhelft en met het oog op de onzekerheid als gevolg van Covid-19 houdt de groep niet langer vast aan de prognoses voor de periode 2019-2021. Voor nieuwe vooruitzichten is het wachten op de investeerdersdag in december.
Aegon keert over 2019 géén slotdividend uit en verlaagt bovendien het interimdividend over 2020 van 15 naar 6 cent, hetzij 56% onder verwachting. Door de extra centen in huis te houden beschikt de groep over een kapitaaloverschot in de holding van 1,7 miljard euro, waarvan 500 miljoen dollar zal worden gebruikt om schulden af te lossen. Aegon maakt zich sterk dat de dividenduitkeringen van de bedrijfsonderdelen, na kosten, voldoende zullen zijn voor het herijkte dividend, “zelfs in gematigde stressscenario's”.
De mening van KBC Securities
Met het intrekken van verwachtingen en de herwaardering van het dividend lost de nieuwe CEO Lard Friese, officieel sinds mei aan de slag, zijn eerste schoten. Volgens analist Jason Kalamboussis is al langer duidelijk dat een aantal zaken moesten worden aangepakt die al veel te lang zijn blijven liggen. Daar lijkt de nieuwe CEO nu werk van te maken. De veronderstellingen voor de Amerikaanse activiteiten werden ondertussen aangepakt, maar de andere zullen in de tweede helft van 2020 de revue passeren.
De kernprioriteiten voor de nieuwe CEO zijn de versterking van de balans, de schuldgraad verlichten en een lening van 500 miljoen dollar terugbetalen. Dat verklaart meteen de dividendverlaging. Hij wil ook een meer gedisciplineerde managementcultuur, een verbetering van de efficiëntie en verhoging van de strategische focus. In de verklaring van de CEO staat dat de "kapitaalpositie bevredigend is", wat de markt in ieder geval zal geruststellen dat niets drastischer te verwachten is. Er is nog steeds tegenwind, maar er is aanzienlijke vooruitgang geboekt.
KBC Securities bevestigt het "Houden"-advies en koersdoel van 3 euro voor Aegon.