wo. 30 aug 2023

Ageas krijgt bij de beleggers niet meteen de doekjes in de lucht, al draafde de verzekeraar deze ochtend zeker niet met slechte cijfers aan. Integendeel zelfs, maar het plaatje wordt een beetje bemoeilijkt door de zeer sterke kapitaalwinsten van vorig jaar, die dit voorjaar zoals verwacht niet werden herhaald. En dan is er nog de overgang naar een nieuwe boekhoudstandaard, waardoor er geen analistenschattingen en kader voorhanden waren, meldt KBC Securities-analist Thomas Couvreur.
Ageas?
Ageas is een internationale verzekeringsmaatschappij in Leven en Niet-leven die actief is in Europa (België, VK, Portugal), en in Turkije en Azië via een minderheidspartnerschap in lokale joint ventures (China, Thailand, Maleisië, India, Filippijnen en Vietnam).
Op zoek naar het bos door de bomen
De cijfers fileren is niet meteen evident, omdat je dan moet laveren tussen nieuwe boekhoudstandaarden en het feit dat het meetellen van de RPN(i) moet uitgezuiverd worden. Daarnaast werd er vorig jaar een meerwaarde geboekt van 45 miljoen euro op de verkoop van de Britse activiteiten en was er een zeer lage schade-impact vanuit China.
Ter info: RPN(I) = financieel instrument dat leidt tot kwartaalbetalingen aan, of te ontvangen van BNP Paribas Fortis, daterend uit het Fortis-tijdperk. Ageas is de juridische opvolger van Fortis.
Gelukkig ziet Thomas Couvreur wel klaar. Hij haalde uit de cijfers dat het nettobedrijfsresultaat landde op 599 miljoen euro, terwijl dat een jaar eerder nog 556 miljoen euro was (zelf mikte hij op 617 miljoen euro). Minder dan verwacht? In zekere zin wel, maar door het gebruik van de nieuwe boekhoudstandaarden werden voorspellingen per definitie erg moeilijk gemaakt.
De bruto-instroom steeg met 2% op jaarbasis en met 6% bij constante wisselkoersen. Samengevat deed het segment Leven het, ondanks de onheilstijdingen en de zwakke algemene economische groei, erg goed in China. Niet-leven bedroeg aanzienlijk meer bij overheen alle segmenten.
Het nettoresultaat landde op 531 miljoen, zo’n 16% minder dan een jaar eerder.
Beter dan verwacht
De gecombineerde ratio (de som van uitgaven en verliezen gedeeld door de geïnde premies) landde op een beter dan verwachte 93,3% en is daarmee een pak beter dan de 96,2% die vorig jaar deze tijd op de tabellen verscheen. Dat is te wijten aan gunstige weersomstandigheden, met name in de Benelux.
Ageas meldde dat er in de eerste jaarhelft 16% meer operationeel kapitaal werd gegenereerd tot 1,03 miljard euro en dat is meer dan de verhoopte 976 miljoen euro.
De Solvabiliteit II-ratio (Europese richtlijn die bepaalt hoeveel kapitaal die EU-verzekeraars moeten aanhouden om het risico van insolventie of bankroet te beperken) landde op 220%, een stijging met 2 procentpunten sinds 2022 en daardoor ver boven de eigen doelstelling van 175%.

Jaarlijks interim-dividend
Gezien de solide kapitaalpositie bevestigt Ageas de doelstelling van 6% à 10% dividendgroei in 2023-2024. Dat omvat alvast een tussentijds dividend van 1,5 euro bruto, dat in oktober zal worden betaald. CEO Hans De Cuyper liet optekenen dat er vanaf nu elk jaar een interim-dividend zal worden uitgekeerd, en dat zal normaalgezien telkens een vast bedrag van 1,5 euro bruto per aandeel zijn. Maar het uiteindelijke bruto dividend over het hele boekjaar zal wel fluctueren.
Koersdaling snijdt geen hout
Omdat de kapitaalwinsten in de eerste jaarhelft van 2022 heel sterk waren, zowel in België als in China, was het, gezien de huidige marktomstandigheden, vrijwel onmogelijk om dat niveau te evenaren.
Voor Thomas Couvreur is de zeer sterke kapitaalgeneratie van 1,03 miljard en de bijbehorende Solvency II-ratio van 220% het belangrijkste. Die wijzen beide in de richting van de bovengrens van de dividendgroeidoelstelling van Ageas, met mogelijk nog wat extra uitkeringen indien deze trend aanhoudt.
Laat het dus duidelijk zijn dat er geen redenen zijn in het persbericht die kunnen verklaren waarom het aandeel vandaag zakt, geeft Thomas Couvreur aan. Het aandeel ging gisteren fors aan het stijgen naar aanleiding van de kwartaal- en halfjaarcijfers die werden opgediend door sectorgenoot en concurrent NN Group. Blijkbaar leverde dat al voldoende enthousiasme op voor een hele week.

KBC Securities over Ageas
Thomas Couvreur blijft positief over het aandeel en raadt daarom nog steeds aan om het aandeel te “Kopen”. Wel is het zo dat het aandeel pas weer vleugels zal kunnen krijgen eens en indien het sentiment in China zal verbeteren. Het koersdoel van 50 euro bleef vandaag ongewijzigd.
