wo. 2 jun 2021

Ageas stelde gisteravond zijn nieuwe strategische doelstellingen voor én betaalde vandaag een brutodividend van 2,65 euro per aandeel uit. De koersreactie (-6%) staat nogal haaks op het optimistische en door KBC Securities-analist Jason Kalamboussis goed bevonden driejarenplan dat ingaat vanaf 2022.
Dat moet een groei van de winst per aandeel met 6 à 8% opleveren, zodat het dividend mogelijk aan de bovenkant van die marge kan groeien. Ageas blijft focussen op Azië, met uitzondering van China, en zal ook de kostenratio’s in de gaten blijven houden. Er komt ook een vierde Europese markt aan, via een overname of een fusie, maar daarover kon de groep natuurlijk geen details geven. Nadeel van de strategie is dat de inkoop van eigen aandelen wellicht onregelmatiger zal worden. Bij KBCS stijgt het koersdoel van 51 naar 57 euro per aandeel, bij een ongewijzigd "Kopen"-advies.
Details nieuwe strategie
De nieuwe CEO Hans De Cuyper mocht gisteren tijdens een webcast de nieuwe strategie én de bijhorende doelstellingen onthullen. Het nieuwe driejarenplan heet "IMPACT 24”, begint in 2022 en loopt tot en met 2024. 2021 blijft dus onder het oude plan.
De belangrijkste uitgangspunten zijn de volgende:
- Verhoging van de winstgroei per aandeel, van 5 à 7% naar 6 à 8%. Dat moet tegen 2024 een winst van 1,1 à 1,2 miljard euro opleveren.
- De doelstelling voor de CoR (Combined Operating Ratio) werd verlaagd van 96% naar 95%.
- Doelstelling voor de marge in het segment “Levensverzekeringen” bleef ongewijzigd.
- Dividenduitkering van meer dan 50%, maar de nadruk werd gelegd op een groei die hoger kan zijn (8%). Het dividend moet cumulatief 1,5 à 1,8 miljard euro bedragen, komende van 1,4 miljard euro in het vorige plan.
- Inkoopprogramma van 150 miljoen euro, behalve bij grote fusies en overnames. Subtiele verandering in de richting van meer fusies en overnames.
- Het bedrag aan vrije kasstroom op het niveau van de holding moet in totaal tussen 1,7 en 2,1 miljard euro uitkomen, tegenover 1,7 miljard euro in het vorige plan. Dat bedrag bestaat uit kasstromen die opgestroomd worden vanuit de groepsentiteiten, minus de holdingkosten van zo’n 0,5 miljard euro.
Ageas zal daarbij focussen op volgende elementen:
- Versterking van de kernactiviteiten, zodat ze méér kunnen opleveren. Daarvoor is het nodig dat de penetratie van de bankverzekeringsactiviteiten verhoogt. In Azië vertaalt zich dat in een hogere focus op agenten. Los daarvan moet ook de productiviteit worden opgekrikt.
- Nieuwe groeimogelijkheden: Ageas voorziet een investeringsportefeuille van 200 à 320 miljoen euro. De focus ligt daarbij op een hogere penetratie van bankverzekeringen in Azië, de verdere ontwikkeling van het kanaal van agentschappen en lagere kostenratio's (België fungeert hier als voorbeeld).
- Nieuwe marktopportuniteiten, waarbij Ageas onder andere de ontwikkeling van Protection & Health aanstipt. Maar ook externe groei valt hieronder, denk bijvoorbeeld aan fusies en overnames die een vierde kernmarkt in Europa in het segment “Non-Life” (schadeverzekeringen) moeten aanboren. Het management wil dan toch de poot in het VK behouden en zal 2 à 3 jaar nodig hebben om de Combined Ratio onder de 95% te krijgen. Herverzekeringen wordt daarnaast een duidelijk groeigebied.
- ESG: De CEO gaf aan dat duurzaamheid in de prestaties centraal zal staan. Dat moet uiterlijk tegen 2050 een koolstofneutrale onderneming opleveren.
KBC Securities over Ageas
Analist Jason Kalamboussis rekende voorafgaand aan de nieuwe strategie al op een winstcijfer van 1,15 miljard euro in 2023, dus in dat opzicht zijn de nieuwe doelstellingen geen grote verrassing. Centraal in dat scenario, en dat werd gisteren bevestigd, stond de toenemende kracht van Ageas om de Aziatische winst te vergroten. Met een grotere focus op bankverzekeringen, op de activiteiten buiten China, op de agentschappen en op Protection & Health-producten kan Azië op die manier tot 50% van de groepswinst gaan uitmaken, iets waar KBC Securities al een hele tijd op heeft gewezen.
Wat de inkoop van eigen aandelen betreft, ligt de nadruk duidelijk eerder op fusies en overnames en het scoren van de vierde Europese markt, zodat beleggers geen jaarlijkse, quasi automatische inkoopprogramma’s moeten verwachten.
Analist Jason Kalamboussis merkt op dat 2021 deel uitmaakt van het 'oude' plan, dus het blijft erg mogelijk/waarschijnlijk dat er in het najaar van 2021 nog een inkoopprogramma wordt aangekondigd. Er is ook een verschuiving naar hogere dividenden (de groei zou tot 8% kunnen bedragen), weg van een té grote afhankelijkheid van de inkoopprogramma’s. Wat dat betreft zal de groei van de winst per aandeel van 6 à 8% minder afhangen van de positieve impact van die inkopen (via minder aandelen in omloop) en meer van fusies en overnames, die tot een organische versnelling van de bestaande activiteiten moeten leiden.
KBCS verhoogt in een reactie het koersdoel van 51 naar 57 euro per aandeel, met ongewijzigd “Kopen”-advies. Dat is een gevolg van het (enigszins) laat doorrollen van de waardering, maar ook van de hoger dan verwachte potentiële resultaten in Azië en de iets betere voorgenomen kostencontrole (via de lagere Combined Ratios).