wo. 19 feb 2020

Ageas verliest 4,5%, omdat 2019 niet in schoonheid afgerond kon worden. Het vierde kwartaal was op zich niet slecht, maar enkele tegenvallers zorgden er voor dat de kaap van 1 miljard euro nettowinst niet gehaald kon worden. Dat is voornamelijk te wijten aan druk op de cijfers in Azië (nog voor de uitbraak van het coronavirus) en hogere schadeclaims in de Britse autoverzekeringsmarkt. Dat het dividend met 20% opgetrokken wordt tot 2,65 euro per aandeel biedt voor beleggers vandaag geen soelaas.
2019 in cijfers
De nettowinst kwam uit op 102 miljoen euro, wat aanzienlijk lager is dan de verhoopte 134 miljoen euro, maar wel in overeenstemming met de KBCS-schatting. Maar de samenstelling bleek heel anders: het verzekeringsresultaat ging 126 miljoen euro in het rood, waarvoor naar Azië gekeken wordt.
Met 95,8% lag de Combined Ratio in lijn der verwachting, al deed het VK het erg slecht en kon België positief verrassen. De solvabiliteit van 217% versus 199% is in lijn met onze schatting (215%).
- “Leven”: winst van 174 miljoen euro tegenover een verhoopte 181 miljoen euro. Azië droeg hier slechts 72 miljoen euro bij (88 miljoen euro verwacht). In België lag de 90 miljoen euro winst iets onder de verwachtingen, ondanks een meerwaarde die de cijfers ‘dopeerde’ met 44, in plaats van 35 miljoen euro.
- “Niet-leven”: de Combined Ratio van 95,8% was beter dan wat KBC Securities hoopte, al lag de 60 miljoen euro winst wel een stuk onder de verwachtingen. Vooral de Britse Combined Ratio deed het slecht (101,5%) omwille van de strubbelingen inde autosector. België had last van wat hogere claims.
- De operationele vrije kasstroom klom wel op tot een stevige 521 miljoen euro.
De visie van KBC Securities
De seizoensgebonden misser in Azië maakte dat de groep niet kon profiteren van enkele positieve (maar eenmalige) effecten die KCBS in zijn model had versleuteld. Centraal staat het feit dat Ageas nog altijd een erg mooi herstructureringsverhaal blijft, dat ook in 2019 weer een bijzonder sterke hoeveelheid kapitaal blijft genereren. Dat verklaart de forse dividendsprong tot 2,65 euro per aandeel (dat is goed voor een uitbetalingsratio van 50%). Helaas greep de groep recent nog naast de overname van het Spaanse CASER, zodat er op dit moment niet veel andere grote dossiers in de pijplijn zitten. Dat wil zeggen dat aandeelhouders bovenop het dividend waarschijnlijk kunnen rekenen op een nieuw aandeleninkoopprogramma in 2020.
Voor het zover is, moet er afgewacht worden in welke mate het coronavirus roet in het eten komt gooien. Tel daarbovenop nog altijd de druk van de lagere rente op de winstcijfers, en dan wordt het snel duidelijk dat een goede stand van zaken in de afdeling “Leven” tegenvallers zullen kunnen compenseren. Niettemin verwacht KBCS dat Azië sterke onderliggende trends zal blijven vertonen. Het koersdoel van 51 euro en het “Houden’-advies blijven ongewijzigd.
