wo. 10 nov 2021

Ageas rapporteerde een set sterke resultaten, die boven de analistenverwachtingen uittorenden, zowel in Europa en Azië als in Leven en Niet-leven. In de marge drukte een negatieve herwaardering de vreugde en eisten de overstromingen van deze zomer in België en het VK zoals verwacht hun tol. Het nettoresultaat van de groep bedroeg 568 miljoen euro, terwijl op 506 miljoen werd gemikt. Het verzekeringsresultaat kwam uit op 777 miljoen euro, meer dan de verhoopte 718 miljoen euro. Geen impact op het koersdoel van 57 euro en het “Kopen”-advies, meldt KBC Securities-analist Thomas Couvreur.
Leven en Niet-Leven doen beter dan verwacht
Het nettoresultaat van de groep kwam uit op 568 miljoen euro, terwijl analisten slechts op 506 miljoen euro rekenden. Dat cijfers werd ondersteund door sterke prestaties van Leven. Het verzekeringsresultaat van 777 miljoen euro bevond zich eveneens een pak boven de door analisten verhoopte 718 miljoen euro. Dat resultaat was voor 540 miljoen euro afkomstig van het Leven-segment (510 miljoen euro verwacht) en voor 236 miljoen euro van Niet-Leven (208 miljoen euro verwacht). Het nettoresultaat over het derde kwartaal kwam uit op 161 miljoen euro (99 miljoen euro verwacht).
Sterke groei in Europa en Azië
Het management noteerde een sterke instroom in zowel Europa als Azië: +11% tot 31 miljard euro in de eerste negen maanden van 2021 ten opzichte van dezelfde periode in 2020 en +13% tot 8,8 miljard euro in het derde kwartaal. De combined ratio (de som van de uitgekeerde claims en bedrijfskosten, gedeeld door de ontvangen premies) klokte af op 95,2%. Dat is inclusief een impact van 5% door de ongunstige weersomstandigheden en de terugkeer naar normale motorrijtuigenclaims.
Het eigen vermogen kwam zoals verwacht uit op 11,5 miljard euro, maar de negatieve verrassing bevond zich op het niveau van de solvency II-ratio. Die bedroeg 187% en was daarmee iets lager dan de verhoopte 194%, omdat het beïnvloed werd door een negatieve herwaardering ten belope van 67 miljoen euro op het financiële instrument RPNi. Dat brengt de negatieve impact op 123 miljoen euro in de eerste negen maanden van 2021.
Voor 185 miljoen euro meerwaarde na negen maanden
De netto gerealiseerde meerwaarde was vorig kwartaal positief (BE +47m, UK +0, CEU +2m, Azië +31m), in totaal 81 miljoen; wat de teller na negen maanden op 185 miljoen zet.
Op landenniveau ziet de prestatie er als volgt uit:
- BE: +47 miljoen euro. De solide groei werd ondersteund door commerciële campagnes in makelaars- en bankkanalen. De combined ratio werd dan uitzonderlijk beïnvloed door slecht weer, met een impact van 8 procentpunten (tegenover 4 procentpunten vorig jaar).
- VK: +0 euro. De groei in huishoudens werd grotendeels gecompenseerd door lagere autopremies als gevolg van marktbrede premiekorting voor het lage aantal COVID-19-claims. De combined ratio van 95,7% bleef sterk, ondanks de negatieve impact van overstromingen en het herstel van motorrijtuigenclaims.
- EU: + 2 miljoen euro. De instroom bleef sterk, waarbij Leven een verschuiving naar UL-producten laat zien en Niet-Leven sterk presteerde in ongevallen en gezondheid.
- Azië: + 31 miljoen euro. De instroom steeg met 12% op jaarbasis, met organische groei in zowel Leven als Niet-Leven. De ongunstige ontwikkeling van de wijziging van de disconteringsvoet werd gecompenseerd door hogere netto gerealiseerde meerwaarde.
Jaardoelstellingen blijven behouden
Ondanks een set van sterkere derdekwartaalresultaten bleef de winstverwachting voor 2021 stabiel op 850 à 950 miljoen euro, terwijl de doelstellingen in het kader van Connect21 herbevestigd werden.
Terugblik op investeerdersdag
Op de recente investeerdersdag legde de nieuwe CEO Hans De Cuyper een ambitieuzere winstdoelstellingen voor. Zo moet de groei van de winst per aandeel in het nieuwe driejarenplan van 2022-24 versnellen tot 6 à 8%. De aangekondigde dividendgroei gaat ten koste van de inkoop van eigen aandelen. Daarnaast kondigde de groep aan dat het aantal fusies en overnames zal toenemen en dat het op zoek is naar een vierde markt in de EU. KBC Securities-analist Thomas Couvreur heeft liever dat de grote kaspositie omgezet wordt in resultaten en dat inkoopprogramma’s slechts met jaarlijks gegenereerde en niet gebruikte kasmiddelen uitgevoerd worden.
Het behoud van de Britse activiteiten blijft een punt van bezorgdheid tot de Combined Operating Ratio de 95%-doelstelling bereikt. Het gewicht van Azië zou moeten evolueren van 40% naar 50% van de groepsresultaten en er wordt gestreefd naar organische groei in de markten buiten China, met een hogere penetratie van bankverzekeren, een sterke groei van het agentschapsnetwerk en een grotere nadruk op bescherming en gezondheid. Alles bij elkaar wordt Ageas steeds meer een goedkoop alternatief om Aziatische blootstelling te verwerven met kasstroomgeneratie in de EU om verdere groei te ondersteunen. Ook ESG wordt een kernonderdeel van de strategie.
KBC Securities over Ageas
Dit is een zeer solide set van kwartaal resultaten die een deel van de onzekerheid over de activiteiten in Azië wegneemt, meent analist Thomas Couvreur. Er zijn nog enkele onzekerheden: een mogelijke heropleving van de coronapandemie en de gevolgen voor de kapitaalmarkten.
Het aandeel daalt momenteel met meer dan 3%. Analist Thomas Couvreur schrijft dit toe aan de lager dan verwachte Solvency II-ratio en relatief conservatieve prognoses. Dat laatste is een beetje vreemd, vindt KBC Securities, ondanks opnieuw goede resultaten en dat laat ruimte voor twijfel. Die twijfel in combinatie met de recente daling van de rentevoeten geeft de beleggers geen reden om optimistischer te zijn.