di. 9 nov 2021

Agfa-Gevaert publiceerde resultaten die deze ochtend op de beurs goed werden onthaald, al presteerde het bedrijf minder in het derde dan in het tweede kwartaal. Dat de Offsetdivisie een mooie prestatie voorlegde, is een opsteker. Anderzijds lijdt het kwartaalrapport dan weer onder de kosten. Net als de meeste andere bedrijven ziet Agfa-Gevaert de inkomende facturen stijgen. Het wist de impact ervan wel deels te compenseren met hogere prijzen. KBC Securities-analist Guy Sips handhaaft het “Opbouwen”-advies en het koersdoel van 4,4 euro.
Trendbreuk
Het derde kwartaal was voor de Mortselse beeldvormingsgroep moeilijker dan het tweede, waarmee de trend van verbetering, kwartaal na kwartaal sinds het dieptepunt in de coronapandemie, werd gebroken. De omzet daalde van 441 miljoen euro in het tweede kwartaal tot 439 miljoen euro in het derde, in lijn met de verwachting en ondersteund door Offset en Digital Print enChemicals. De bedrijfswinst van 6 miljoen euro ging echter onder de lat die op 7 miljoen euro was gelegd. Agfa slaagde er wel vrij goed in om de gestegen inputkosten te compenseren, waardoor de brutomarge stabiel bleef op 26,8%.
Op het niveau van de verschillende divisies zien de resultaten er als volgt uit:
- Offset presteerde beter dan verwacht met een omzet van 192 miljoen euro tegenover de verwachte 179 miljoen euro. Het bedrijfsverlies bedroeg 1,6 miljoen euro, terwijl op een verlies van 6 miljoen euro was gerekend. De offsetmarkt zette duidelijk zijn herstel voort. Prijsverhogingen werden doorgevoerd om de inflatie van de grondstof-, verpakkings- en vrachtkosten aan te pakken. Agfa verwacht dat deze trends zich de komende maanden zullen voortzetten, aangezien de divisie nog niet terug op het niveau is van voor de coronapandemie.
- De omzet van Digital Print en Chemicals over het derde kwartaal was met 82 miljoen euro beter dan de verwachte 75 miljoen euro, maar de bedrijfswinst hinkte met 0,9 miljoen euro een eind achter op de 2,8 miljoen euro waarop was gerekend. De omzet herstelde verder van de covidimpact, maar de stijgende kosten voor verpakking en vervoer knaagden aan de winstgevendheid.
- De omzet van Radiologie bleef in het derde kwartaal met 116 miljoen euro licht achter op de verwachte 120 miljoen euro. De bedrijfswinst strandde op 9,2 miljoen euro versus 10,2 miljoen euro verwacht. De divisie herstelde zich, na een uitzonderlijk mager eerste kwartaal, mooi in het tweede kwartaal. De brutomarge verbeterde licht dankzij prijsacties en kostenbeheersing, van 33,1% naar 33,8%.
- Healthcare IT stelde teleur met slechts 49 miljoen euro omzet tegenover de 61 miljoen euro die was verwacht. De bedrijfswinst stelde eveneens teleur met 2,5 miljoen euro (verwacht: 5,2 miljoen euro). De divisie kampte blijkbaar met een laattijdige impact van covid, wat resulteerde in vertragingen bij de uitvoering van projecten. Agfa meldt echter dat het orderboek sterk blijft.
KBC Securities over Agfa
De omzet steeg door prijsverhogingen, maar de winstgevendheid daalde door stijgende kosten. Die trend zal zich in het huidige kwartaal doorzetten, aangezien gestegen grondstofkosten naar verwachting een nog sterkere impact zullen hebben in de komende kwartalen, vreest analist Guy Sips. Daar tegenover staat dat Agfa's recente prijsverhogingen een deel van deze effecten compenseren. In sommige gevallen zijn, door clausules in contracten, de effecten van de prijsacties pas met vertraging zichtbaar.
Op korte termijn is het tekort aan grondstoffen een blijvende zorg en de concurrentie voor de grondstoffen weegt op de prijzen. Sinds de start van het jaar is de aluminiumprijs met 30% gestegen, maar die staat ondertussen wel terug zo’n 20% onder de oktoberpiek.
Voor de langere termijn is KBC Securities-analist Guy Sips verheugd dat Agfa onlangs de prijs van zijn offsetplaten en chemicaliën verhoogde. De groep alludeerde daarbij onlangs op prijsverhogingen met dubbele cijfers die vanaf begin november van toepassing zullen zijn.
