di. 10 mei 2022

De eerstekwartaalomzet van Agfa steegdankzij prijsverhogingen tot 424 miljoen euro, in lijn met de schattingen, dankzij sterke prestaties van Offset Solutions (189 miljoen euro) en Digital Print & Chemicals (79 miljoen euro). Zonder 10 miljoen euro eenmalige elementen steeg de bedrijfskasstroom (REBITDA) met 22% op jaarbasis, terwijl de bedrijfswinst (REBIT) weer positief werd op 4 miljoen euro, goed voor stabiele marges van 4,4% en 0,8%. Alle inputkosten van grondstoffen, energie, verpakking, transport en lonen blijven echter materieel stijgen, terwijl de verstoringen van de toeleveringsketen aanhouden. De zwaarste klap wordt daarom verwacht in het tweede kwartaal, met herstel later in 2022. Geen impact op “Opbouwen”-advies en 4,4 euro koersdoel, meldt KBC Securities-analist Guy Sips.
Kostenbeheersing en prijsverhogingen
De kwartaalomzet van 424 miljoen euro lag met 7,2% groei pal op de analistenverwachtingen, omdat de recente prijsverhogingen en kostenbeheersing hun werk deden. De REBITDA steeg met 22% tot 19 miljoen euro, ondanks de aanhoudende stijgende kosten en problemen met de toeleveringsketen. De REBIT kwam uit op 4 miljoen euro, tegenover 1 miljoen euro negatief in het eerste kwartaal van 2021.
Prijszettingseffecten waren voornamelijk zichtbaar in de hoger dan verwachte omzet van Offset Solutions (REBIT-marge: 1,8%) en Digital Print & Chemicals (1,9% marge), terwijl Direct Radiography (1% marge) en Healthcare (4,6% marge) onder de lat doken. In Radiology Solutions, werd de zwarte piet toegeschoven aan de COVID-19-perikelen in China, omdat de medische-filmbusiness, de verzendingen en de facturering niet voldoende werden gecompenseerd door prijsverhogingen. Zelfde verhaal voor Computerradiografie, voor wat dat betreft.
Kosten centraal in 2de kwartaal
Alle inputkosten van grondstoffen, energie, verpakking, transport en lonen blijven materieel stijgen en verstoringen van de toeleveringsketen hebben een sterke invloed op Agfa's activiteiten. Er worden bijkomende prijsacties ondernomen om de kosteninflatie aan te pakken. Omdat de onzekerheid op de meeste markten niet zal toenemen doorheen heel 2022, zal er verbetering zichtbaar worden in het najaar omdat de extra prijsacties dan van kracht worden.
KBC Securities over Agfa Gevaert
Centraal in het eerste kwartaal staat het effect van de prijsverhogingen, maar meer nog de druk op de bevoorradingsketens en de aanhoudende COVID-19-effecten, vooral in China. Ondanks deze complexe inflatoire context bleven de onderliggende marges op peil door prijs- en kostenbeheersingsmaatregelen. Analist Guy Sips blijft daarom bij zijn “Opbouwen”-advies en 4,4 euro koersdoel.