wo. 6 nov 2019

Ahold Delhaize stelde het voorbije kwartaal niet teleur. Met uitzondering van de activiteiten in ons land presteerden alle landen beter dan verwacht, met een eervolle vermelding voor Nederland en Centraal- en Zuid-Europa. Voldoende reden voor KBC Securities-analist Alan Vandenberghe om het “Kopen”-advies te bevestigen.
Resultaten
De omzet van Ahold Delhaize (AD) kwam in het derde kwartaal uit op 16,7 miljard euro en ging daarmee iets boven de verwachting. Hetzelfde verhaal op het niveau van de bedrijfswinst die afklokte op 724 miljoen euro en de onderliggende winst per aandeel van 0,44 euro.
De vrije kasstroom klokte in het derde kwartaal af op 484 miljoen euro en de nettoschuld ging 324 miljoen hoger door het dividend (330 miljoen), het aandeleninkoopprogramma (142 miljoen) en de impact van wisselkoersen.
Per divisie
- In de VS steeg de omzet met 6,7% tot 10,3 miljard euro, ondersteund door een goede prestatie bij Food Lion en Hannaford. Stop & Shop is actief in een moeilijke omgeving, maar volgens AD is sprake van beterschap. Exclusief het effect van de orkanen bedroeg de vergelijkbare groei 2,0%. De marges daalden met 0,1% tot 4,4% als gevolg van het verwaterende effect van Stop & Shop.
- In Nederland boekte AD een vergelijkbare omzetgroei van 3,0% en een groei van 4,4%. De REBIT-marge steeg met 30 bps tot 5,6%. Exclusief bol.com bedroeg de marge 6,4%
- In België ging de omzet 2,1% hoger en kwam de vergelijkbare groei uit op 2%, met dank aan een duwtje in de rug van het kalendereffect. Delhaize won in de loop van het kwartaal marktaandeel. Hogere logistieke kosten zorgden voor een daling van de marges met 40 basispunten tot 2,8% wat onder de verwachting was.
- De omzet van Centraal- en Zuid-Europa steeg met 6,1% tot 1,6 miljard euro, vooral dankzij de sterke vergelijkbare groei (+6,1% op jaarbasis). Die groei werd ondersteund door sterke en toenemende prestaties in alle landen. Hierdoor steeg de marge met 30 basispunten tot een beter dan verwachte 4,6%.
- De onlineverkoop steeg met 25,4% tot 850 miljoen euro:, met een stijging van 32,1% in de VS, +23,1% in Nederland en +17,2% in België.
Vooruitzichten
De vooruitzichten voor het volledige boekjaar werden bevestigd: iets lagere marges (als gevolg van het effect van Stop & Shop), een laag ééncijferige onderliggende groei van de winst per aandeel en vrije kasstroom van 1,8 miljard euro (incl. 2 miljard aan investeringen).
Conclusie
De omzet en de REBIT kwamen resp. 1,1% en 3,0% boven de consensusverwachting uit, wat leidde tot een beter dan verwachte REBIT-marge (8 basispunten boven de lat).
De beter dan verwachte omzetgroei werd gedragen door alle divisies, behalve België, dat iets onder de marktverwachting bleef. Wat de marge betreft presteerden Nederland en Centraal- en Zuid-Europa sterker dan verwacht. De VS presteerde redelijk in lijn, aangezien de markt al rekening hield met het verwaterende effect van Stop & Shop. In België, waar de omzet zoals eerder gezegd achterbleef op de verwachtingen en de logistieke kosten hoger waren, was de marge zwakker.
De visie van KBC Securities
Analist Alan Vandenberghe zag een solide update voor het derde kwartaal, waarbij de omzet, het resultaat en de marge boven de verwachtingen uitkwamen. Op basis van deze resultaten en de bevestigde vooruitzichten voor het volledige boekjaar herhaalt KBCS zijn positieve standpunt over AD. De resultaten en de update van Kroger zullen het sentiment ondersteunen. Met een verwachte koers-winstverhouding van 15x voor 2019 en 13x voor 2020 is de waardering volgens onze analist aantrekkelijk in vergelijking met sectorgenoten (K/W resp. 17,3x en 15,9x).
Onze analist bevestigt de “Kopen”-aanbeveling en het koersdoel van 26 euro.