wo. 9 dec 2020

Wall Street krijgt nog een mooi eindejaarscadeau onder de vorm van nieuwkomer Airbnb. De naam stond al op de lijst met beursintroducties voor 2020, maar de coronapandemie zorgde voor wat vertraging op de lijn. Maar corona heeft er, dankzij het uitzicht op een vaccin, ook voor gezorgd dat het dossier alsnog op 10 december 2020 zijn beslag krijgt en mogelijk zelfs op nog meer enthousiasme kan rekenen. KBC Senior Financial Economist Tom Simonts maakte tijd voor een vinger aan de pols, ook al kunnen we in België niet op de beursgang intekenen.
Verhoogde IPO-prijs
Vorige week maakte Airbnb de details voor zijn beursplannen bekend en amper enkele dagen later berichtte de Wall Street Journal dat de prijsvork voor de aangeboden aandelen door de sterke vraag met zo’n 25% werd opgetrokken. Het enthousiasme staat misschien wat haaks op de activiteiten van de groep; de verhuur van vakantiehuizen en -appartementen kelderde immers door de wereldwijde rondgang van het coronavirus. Het licht aan het einde van de tunnel in de vorm van een vaccin geeft beleggers in de VS echter duidelijk vleugels. Terwijl het aantal besmettingen nog steeds op recordniveaus vertoeft, hebben de belangrijkste Amerikaanse beursindexen ook opnieuw de ongekende hoogten ontdekt waar vóór de uitbraak van de pandemie werd aan gesnuffeld.
Weer meer reizen
Voor de beurs lijkt de coronacrisis daarmee zo goed als verteerd, maar de reële economie likt nog steeds haar wonden. Net als enkele specifieke sectoren, waaronder de reissector in het bijzonder. Maar de financiële markten teren op verwachtingen en één daarvan is dat 2021 dankzij de uitrol van vaccins voor de reissector misschien weer een normaler jaar wordt.
Resultaten
Dat Airbnb niet gespaard bleef van de impact van Covid-19 is ondertussen gekend. De omzet van de groep dook in de eerste negen maanden van 2020 van 3,2 naar 2,5 miljard dollar. De groep zetten het mes in het personeelsbestand en schrapte maar liefst 1.900 banen of 25% van het personeelsbestand. In eenzelfde beweging werden de marketingbudgetten bevroren en werden ook alle projecten die niet tot de kernactiviteiten behoren op ijs gezet. Er werd zo’n 800 miljoen dollar bespaard. De doortastendheid van het management klinkt potentiële investeerders mogelijk als muziek in de oren. Dat het jaarverlies met nog drie maanden op de teller al aandikte tot zo’n 700 miljoen dollar, lijkt het enthousiasme niet te temperen.

Kansen en bedreigingen
- Ondertussen slaagde Airbnb erin om de bedreiging van de lockdowns om te buigen in opportuniteiten. Terwijl de groep normaal rekent op korte verblijven door toeristen, zag het de vraag van thuiswerkers voor het huren van een Airbnb op een leuke locatie voor een langere termijn stijgen. De groep maakt zich bijgevolg sterk dat het, binnen de reissector en ten opzichte van Booking en Expedia, beter bestand is gebleken tegen de impact van het virus.
- Daartegenover staat wel dat toch heel wat gastheren - als gevolg van de reisbeperkingen - extra Airbnb-inkomsten aan hun neus zagen voorbijgaan en daar via het platform geen vergoeding voor kregen. Ondertussen werkt de groep aan een oplossing, maar het mag duidelijk zijn dat verhuurders in de toekomst niet langer al hun eieren alleen in de Airbnb-mand zullen leggen.
De “leegstaande kamer”
Wat mogelijk ook een domper op de feestvreugde kan zetten, is het groeiende verzet tegen de aanwezigheid van Airbnb op heel wat locaties. Waar het aanvankelijk de bedoeling van Airbnb was om via zijn platform particulieren een leegstaande kamer te laten aanbieden om een centje bij te verdienen, hebben wereldwijd heel wat investeerders de kans gegrepen om van het verhuur van Airbnb een heuse business te maken.
Vandaag betreft slechts 21% van het aanbod van Airbnb de zogeheten “leegstaande kamer”. Meer dan de helft van het aanbod is in handen van een eigenaar met meerdere entiteiten. Voor 6% gaat het zelfs om meer dan 100. Dat is meteen een door in het oog van heel wat autoriteiten die naar de Airbnb-impact wijzen in het kader van de betaalbaarheid van huisvesting voor lokale bewoners.
Airbnb is het vanzelfsprekend niet eens met die beschuldigingen en maakt zich sterk dat het in de regio’s en steden waar het actief is voor extra welvaart zorgt. In het prospectus spreekt de groep over 100 miljard dollar directe economische impact, verspreid over 30 landen.
Volgens datzelfde prospectus heeft de groep voor 70% van de 200 belangrijkste steden waar het actief is overeenkomsten bereikt of kreeg het voorwaarden opgelegd; zo is het aantal nachten dat per kamer mag worden verhuurd in Londen beperkt tot 90 en in Parijs tot 120. Geen enkele stad in de portefeuille van de groep tekent trouwens voor meer dan 2,5% van de groepsomzet.
Om zelf ook niet alle eieren in één mand te leggen werkt Airbnb aan nieuwe initiatieven die extra inkomsten kunnen opleveren. Zo wil Airbnb bijv. met “Experiences” zijn klanten ervaringen aanbieden, zoals kooklessen of geleide wandelingen. Het initiatief werd trouwens al in 2016 gelanceerd, maar tot dusver heeft de groep nog geen indicatie gegeven over het belang van de nieuwe initiatieven voor de resultaten. Nochtans zijn extra kanalen voor groei meer dan welkom, want de voorbije drie jaar vertraagde de omzetgroei aanzienlijk tot 32%. In 2016 was dat nog 80%. Airbnb doet op dat vlak trouwens geen beloftes en verwacht dat de groei in de komende jaren zal blijven dalen.

Waardering
Zoals Uber een taxibedrijf is zonder eigen auto’s, is Airbnb - net als Booking en Expedia - een hotelgroep zonder hotels. Dat staat een forse waardering van de groep echter niet in de weg. Bij een kapitaalronde in 2017 werd het bedrijf op zo’n 31 miljard dollar gewaardeerd. Die waardering nam in april 2020 een duik tot 18 miljard dollar, toen de groep in volle coronacrisis dringend 2 miljard dollar moest bijtanken.
Dat het sentiment intussen is gekeerd, zal de groep niet betreuren. Het raam om kapitaal bij te tanken staat sinds enkele maanden weer wagenwijd open en biedt met een officiële prijsvork van 44 à 50 dollar ondertussen opnieuw zicht op een waardering van 35 miljard dollar. En zo’n 42 miljard als we de mediaberichten mogen geloven.
Ter vergelijking : Expedia wordt door de markt momenteel aan 18,2 miljard dollar gewaardeerd en Bookings Holdings aan 84 miljard dollar. Een klassieke hotelgroep, genre Marriott International, wordt vandaag aan 44 miljard dollar gewaardeerd.
Aanvankelijk wees alles er trouwens op dat Airbnb bij zijn beursgang via een zogeheten directe notering naar Wall Street zou trekken. Maar bij een dergelijke operatie mogen enkel bestaande aandelen aangeboden worden en geen vers kapitaal worden opgehaald. Covid-19 bracht de groep mogelijk op andere gedachten. In totaal hoopt Airbnb bij de beursgang zo’n 3 miljard dollar op te halen. Er worden 50 miljoen aandelen aangeboden, waaronder ook een deel van de stukken in het bezit van de oprichters.
