di. 6 okt 2020

AKKA Technologies verrast vandaag vriend en vijand met een kapitaalverhoging. Dat er geld getankt moest worden, was al duidelijk. Maar dat het om 200 miljoen euro gaat, die dan nog via een nieuwe strategische partner gevonden wordt, én dat geplaatst wordt aan een véél hogere prijs dan de slotkoers van gisteren, zat niet meteen in de kaarten. Hoewel het nieuws geen impact heeft op het koersdoel bij KBC Securities, is het wel het signaal voor een opname in de lijst met favoriete aandelen van KBC Securities.
Nieuwe strategische partner
Op deze gereserveerde kapitaalverhoging zal voor 150 miljoen euro worden ingeschreven door de Frère-holding Nationale Portefeuillemaatschappij (CNP) en voor 50 miljoen euro door de Ricci-familie tegen een inschrijvingsprijs van 22,50 euro per aandeel, uitgiftepremie inbegrepen. De inschrijvingsprijs vertegenwoordigt een premie van 43% ten opzichte van de slotkoers op 5 oktober 2020 en 33% ten opzichte van de gewogen gemiddelde koers over de laatste 30 beursdagen.
De transactie zal naar verwachting tegen eind 2020 worden afgerond. Na afloop zal CNP 21,4% van het aandelenkapitaal en 17,3% van de stemrechten vertegenwoordigen. De familie Ricci zal 38,5% van het kapitaal in handen hebben, maar 51,9% van de totale stemrechten (eerder was dat 59,9%).
CNP is een Belgische private investeringsmaatschappij in familiale handen voor het middensegment van de markt. Samen met GBL is het één van de twee pijlers van de Groupe Frère, die een nettovermogen van ongeveer 5,5 miljard euro beheert en op lange termijn investeert in vooraanstaande Europese beursgenoteerde en niet-beursgenoteerde ondernemingen. CNP heeft het recht om de benoeming van een Bestuurder ter goedkeuring voor te leggen aan de Algemene Vergadering. De familie Ricci behoudt de exclusieve controle over de Groep AKKA.
De visie van KBC Securities
Na maanden van onzekerheid over de balans pakt AKKA uit met een kapitaalverhoging van 200 miljoen euro. De opvallend hoge prijs (relatief ten opzichte van de slotkoers en de topkoers uit februari) vermijdt een horrorscenario met een grote verwatering, dat inherent het geval zou zijn indien de groep nieuwe aandelen had moeten slijten aan het publiek. Andere opsteker is het sterke geloof van CNP in het management van AKKA en in de toekomstperspectieven van het bedrijf.
De markt juicht de transactie dus terecht toe, aangezien ze zal helpen om veel van de zorgen van crediteuren en aandeelhouders te verlichten. Het verse kapitaal zorgt voor meer dan voldoende ruimte om binnen de schuldconvenanten te blijven, zelfs als er in het kader van Covid-19 weer strengere maatregelen zouden worden opgelegd. De beurskoers zelf evolueerde volgens analist Ruben Devos té negatief, al dan niet onder invloed van marktpartijen die short gingen in het aandeel. Die moeten vandaag natuurlijk noodgedwongen hun positie terugdraaien, wat de bijzonder forse koersreactie verklaart.
Terugblik op de halfjaarcijfers
AKKA slikte in de eerste jaarhelft een groter dan verwacht recurrent bedrijfsverlies van 13 miljoen euro, tegenover een marktverwachting van 7 miljoen euro. Netto dook de groep wel aanzienlijk minder in de rode cijfers dan verwacht: 57 miljoen euro in plaats van 71 miljoen euro. De vrije kasstroom ging met 46 miljoen zelfs aanzienlijk boven de lat die slechts op 8 miljoen euro was gelegd. De schuldratio kwam uit op 3,73x of onder de covenant van 4,5x. Eind juli gaf de groep al inzage in haar omzetevolutie over de eerste zes maanden en die daalde organisch met 20,3% tot een iets groter dan verwachte 778 miljoen euro. Enkel de afdeling Data Respons hield de neus boven water (+16,5% groei). De groep waarschuwde toen al dat de bedrijfswinst negatief zou zijn.
Vooruitzichten 2020
AKKA verwacht dat de inkomsten in het derde kwartaal "sequentieel zouden moeten verbeteren" en de inkomsten in het vierde kwartaal zullen naar verwachting "beduidend hoger liggen dan in het derde kwartaal". KBC Securities ging uit van een organische omzetdaling van -11% in de tweede jaarhelft en voor het volledige boekjaar werd rekening gehouden met een daling met 16%. AKKA verwacht dat de recurrente EBIT van de groep in 2020 "positief" zal zijn, in vergelijking met een marktverwachting van 40 miljoen euro. Tot slot wijst AKKA op een "globaal stabiele" nettoschuldpositie eind 2020 in vergelijking met eind juni 20, wat ruimschoots boven de marktverwachting ligt.
Conclusie
Analist Ruben Devos is van mening dat de trends vanaf het derde kwartaal zouden moeten verbeteren, vooral door een herstel in de mobiliteitssector, die in de eerste jaarhelft 74% van de groepsomzet vertegenwoordigde. Hoewel de luchtvaartsector door onrustige wateren zal blijven navigeren, zal de automobielsector sneller weer op toerental komen. Die laatste staat voor verschillende uitdagingen op korte tot lange termijn, zoals de automatisering, de elektrificatie van het wagenpark en de strengere emissienormen. Dit is een grote opportuniteit voor ER&D-leveranciers en KBCS is ervan overtuigd dat de leveranciers met de reputatie, de omvang, de projectexpertise en de langetermijnrelaties met grote afnemers, zoals AKKA, een voorsprong zullen hebben op de kleinere spelers om nieuwe business aan te trekken.
Met voorzichtig optimisme over de autosector, de economie die gestaag weer voet aan de grond krijgt en hernieuwde belangstelling voor uitbestede ER&D uitgaven, krijgt AKKA Technologies nog steeds een “Kopen”-advies, met behoud van het 30 euro koersdoel. Het opwaarts potentieel blijft meer dan groot genoeg om het aandeel vandaag toe te voegen aan de Bolero Benelux Selectie met favoriete aandelen van KBC Securities.