ma. 21 dec 2020

Vrijdag pakte Les Echos uit met het bericht dat AKKA van plan is om 800 banen te schrappen in Toulouse en 100 banen in Le Havre en Parijs. Het nieuws volgt na een eerdere aankondiging bij de publicatie kwartaalcijfers, dat het bedrijf aan een bijkomend herstructureringsplan werkt "dat is aangepast aan de huidige situatie in de luchtvaartsector, waar het herstel zich niet lijkt te voltrekken”.
De bijhorende eenmalige kosten zullen in 2020 worden geslikt, net als de eenmalige kosten voor het herstructureringsplan in Duitsland die - zoals gepland - in het vierde kwartaal zouden worden opgenomen. Daarom wordt verwacht dat de niet-recurrente kosten voor de tweede jaarhelft "aanzienlijk hoger" zullen zijn dan in de eerste jaarhelft.
Voor het volledige boekjaar kan dit volgens KBC Securities-analist Ruben Devos leiden tot totale eenmalige kosten van ruim 130 miljoen euro, waarbij het grootste deel van de aan herstructureringen gerelateerde cashimpact wordt verwacht in 2021.
Lange weg naar herstel
Eind oktober 2020 rapporteerde AKKA een kwartaalomzet van 351 miljoen euro, ver onder de prognose van 418 miljoen euro en nog steeds sterk beïnvloed door lagere omzet in de twee grootste eindmarkten, Automotive (-36% op jaarbasis) en Luchtvaart (-38% op jaarbasis).
In navolging van de positieve ontwikkelingen op de automarkt, de meer optimistische toon van de grote OEM's, en een verbeterende economie, werd - blijkbaar ten onrechte - in het derde kwartaal een sterker herstel van AKKA's Automotive-activiteiten verwacht. Maar de groei voor Automotive kwam in het derde kwartaal 'slechts' uit op +7%, wat suggereert dat de weg naar herstel moeizaam zal verlopen en langer zal duren dan aanvankelijk verwacht.
Ondanks het lagere tempo van herstel in Automotive en aanvullende herstructureringsplannen in Aeronautics, hield AKKA vast aan de eerdere verwachtingen dat de REBIT in 2020 positief zal zijn en dat de nettoschuld (excl. de impact van een succesvolle afronding van de aangekondigde kapitaalverhoging van 200 miljoen euro) in overeenstemming zal zijn met het niveau op het einde van de eerste jaarhelft.
Vooruitzichten op lange termijn blijven solide
Op langere termijn blijft KBC Securities-analist Ruben Devos geloven dat de trends zouden moeten verbeteren, in de eerste plaats door een herstel in de autosector, een versnelde transformatie naar digitale ER&D-diensten (Data Respons, ontwikkeling en bijscholing van ingenieurs, verbetering van de prijskracht) en uitvoering van kostenbesparingen (meer offshoring, vermindering van het aantal managementlagen, vermindering van de bedrijfskosten).
Hoewel de luchtvaartsector last zal blijven hebben van turbulentie, zal de automobielsector sneller weer op de been zijn. Die laatste wordt geconfronteerd met verschillende uitdagingen op de korte tot lange termijn, zoals automatisering, elektrificatie van het wagenpark en strengere emissienormen. Dat betekent een grote opportuniteit voor ER&D-leveranciers en KBC Securities is van mening dat leveranciers met de reputatie, omvang, projectexpertise, en langetermijnrelaties met belangrijke spelers, zoals AKKA, een voorsprong hebben op kleinere spelers om nieuwe deals aan te trekken.
KBC Securities heeft een “Opbouwen”-advies voor de aandelen met een koersdoel van 23 euro.
