ma. 23 dec 2019
Akkoord VOO en Providence dichtbij, gemiste kans voor Proximus, Telenet en Orange Belgium

Vandaag spreken de bestuurders van Enodia, de intercommunale die Nethys controleert, zich uit over de verkoop van 51% van de kabelexploitant VOO aan Providence Equity. De deal is daarmee nog niet rond, maar lijkt waarschijnlijker dan eerder dit jaar. En dat zal volgens KBC Securities-analist Ruben Devos niet zonder gevolg blijven voor de investment case op Proximus, Telenet en Orange.
De voorzitter van de Raad van Bestuur van Enodia, Julie Fernandez (PS), en directeuren Fabian Culot (MR) en Muriel Gerkens (Ecolo), die samen een meerderheid in de Raad van Bestuur vertegenwoordigen, verklaarden vrijdag dat ze de overeenkomst met Providence zouden goedkeuren. De drie Enodia-vertegenwoordigers zeiden dat "wat er op dit moment op tafel ligt, geruststellend is” en dat ze erin geslaagd zijn om de deal met Providence "op een goede manier" te heronderhandelen.
Een van de elementen die werd heroverwogen is de waardering van VOO. Het voormalige management van Nethys was met Providence een ondernemingswaarde van 1,07 miljard euro overeengekomen. Nu zijn partijen het eens geworden over een waarde tussen 1,1 miljard en 1,2 miljard euro, wat volgens Culot in dit stadium een "ondergrens" is. Daarnaast zijn partijen overeengekomen dat zolang Enodia ten minste 10% van de aandelen in handen heeft, zij een veto kan uitspreken over collectief ontslag bij VOO.
De mening van KBC Securities
Dat we vandaag zo dicht bij een overeenkomst met Providence staan is een hele ommezwaai ten opzichte van de ontwikkelingen in september, stelt KBCS-analist Ruben Devos. Toen schortte de RvB van Brutélé de onderhandelingen met Enodia over de verkoop van haar aandelen aan VOO op. Ook de RvB van Enodia schortte de verkoop van VOO aan Providence op, na het publieke verzet van Ecolo en de PS. De Waalse regering annuleerde de verkoop op basis van belangenconflicten, gebrek aan concurrentie en een lage waardering.
Na de heronderhandeling van het contract, met betrekking tot de prijs en de garanties voor onder meer het personeelsbestand, de Luikse activiteiten en de afspraken met de onderaannemers, lijken de bestuurders van Enodia nu bereid om de verkoop van 51% van VOO aan Providence te bekrachtigen. Als de verkoop zou doorgaan, zou dat een gemiste kans betekenen voor zowel Orange Belgium als Telenet, die de ambitie hadden om hun voetafdruk in de regio Wallonië-Brussel te versterken. Met name voor Telenet is KBC Securities van mening dat een deal waarde zou hebben gecreëerd.
Gezien Providence’s staat van dienst in de communicatie- en mediasector is KBC Securities van mening dat de nieuwe eigenaar van VOO een prominentere rol kan spelen op de Belgische telecommarkt. Als de groep zich als een onafhankelijke concurrent op de Belgische telecommarkt manifesteert, verwachten ze natuurlijk een negatieve impact op de investment case van de drie beursgenoteerde operatoren (Proximus, Telenet en Orange Belgium). Met magere vooruitzichten voor de groei van de markt, gaat de winst voor de ene exploitant meestal ten koste van anderen. Daarnaast blijft er onzekerheid bestaan over de voorwaarden rond een toekomstige spectrumveiling. Een vierde operator die strijdt voor strategisch waardevolle mobiele licenties kan leiden tot buitensporige prijzen.
KBC Securities behoudt een “Kopen”-advies met koersdoel van 26 euro voor Orange Belgium, terwijl achter Proximus en Telenet een “Afbouwen”-advies staat met koersdoel van respectievelijk 22 euro en 39 euro.
