di. 28 mei 2019

De Chinese e-commercegigant Alibaba wil 20 miljard dollar ophalen via een tweede notering in Hong Kong. Alibaba trok in 2014 naar de beurs van New York, toen de regelgeving in Hong Kong nog te streng was voor bedrijven zoals Alibaba. Ondertussen zijn de regels versoepeld. Een opvallende aankondiging, dus, die om wat verduidelijking vraagt.
First we take Manhattan
Onder meer omdat de regelgeving wat te strak zat, besloot Alibaba om in 2014 de thuishaven achter zich te laten en naar de beurs van New York te trekken. Bij die gelegenheid haalde de groep trouwens een recordbedrag van 25 miljard dollar op en klom het met een winst van 38% tot hoog in de recordtabellen. Ondertussen zijn de regels in Hong Kong versoepeld en lijkt Alibaba van plan om de operatie nog eens dunnetjes over te doen.
Thuismarkt lonkt
Alibaba is in het Westen al lang geen onbekende meer, net zoals in China. De aandelen zullen op Hong Kong dan ook gretig over de toonbank gaan, wat de discount ten opzichte van enkele sectorgenoten ten goede kan komen. Qua liquiditeit is er niet veel impact, want Alibaba is ook in New York een "high roller": vorige vrijdag werden voor 3,3 miljard dollar aandelen verhandeld. Dat behoort tot de top van de beurs.
Oorlogskas vullen
Met een operationele kasstroom van goed 3 miljard dollar over het voorbije kwartaal zit Alibaba niet om centen verlegen. Toch lijkt een extra oorlogskas van 20 miljard dollar geen overbodige luxe. Net als de sectorgenoten kijkt de groep tegen flink wat investeringen in technologie aan om relevant te blijven in een snel veranderende digitale wereld. En ondertussen blijft het ook wachten op de opbrengst van de investeringen die de groep de voorbije jaren deed in een brede waaier van activiteiten.
De mening van KBC Asset Management
Volgens analiste Nathalie Bally kunnen de zware investeringen in retailers (Intime, Suninh en Haier), logistiek (Cainiao), cloud(servers) en mediacontent op korte termijn nog op de winstgevendheid van het bedrijf wegen en betekenen ze een afscheid van het geroemde ‘asset-light’ model. Niettemin zullen ze wel bijdragen aan de sterke groei van de klantenbasis en het marktaandeel.
Over het volledige voorbije boekjaar realiseerde de groep een totale omzetgroei van 51% tot omgerekend 58 miljoen dollar en een organische omzetgroei van 39%.
Voor het komende boekjaar mikt het management op een totale omzet van 78 miljard dollar en een organische omzetgroei van 33%. De sterke omzetgroei werd mede gedreven door de meer gepersonaliseerde marketing op de website, de samenwerking met Starbucks alsook de sterke groei van de cloud-activiteiten. De omzet voor de Chinese retail-activiteiten groeide met 54%. De cloud-activiteiten konden een sterke groei van 76% neerzetten en de digitale media en entertainment activiteiten groeiden met 8%.
KBC Asset Management is positief over de vooruitzichten op lange termijn en heeft een “Kopen”-aanbeveling voor dit structureel groeiverhaal, met een koersdoel van 220 dollar.