wo. 29 mrt 2023

Alibaba Group plant haar activiteiten op te splitsen in zes hoofdonderdelen die zich bezighouden met e-commerce, media en de cloud. Met deze verrassende statement kwam het bedrijf zonet op de proppen, waarna het aandeel onmiddellijk zo’n 8% hoger koerste. Door de nieuwe wijzigingen zal het huidige Alibaba evolueren van een veelpotige moloch naar een holdingmodel, ongeveer zoals een GBL of een Ackermans & van Haaren. De aandelen van Alibaba zullen genoteerd blijven in New York en Hong Kong, meldde de South China Morning Post, dat trouwens eigendom is van Alibaba, geeft financieel-econoom Tom Simonts mee.
Van reus naar octopus
Alibaba zal overgaan op een holdingmodel dat zes eenheden omvat:
1) een cloudcomputing en intelligence groep;
2) een wereldwijde digitale handelstak;
3) een eenheid die zich richt op digitale media en entertainment;
4) een handelseenheid die de Taobab en Tmall bedrijven bezit;
5) Cainiao smart logistics;
6) een lokaal dienstenbedrijf.
Alle zes groepen zullen de flexibiliteit hebben om extern kapitaal aan te trekken en naar de beurs te gaan, met uitzondering van Taobao/Tmall, dat volledig in handen van het bedrijf zal blijven.
Daniel Zhang blijft .. en Jack Ma is weer terug !
Daniel Zhang blijft aan als voorzitter en CEO van Alibaba Group, maar zal ook de rol opnemen als CEO van Cloud Intelligence Group. Dat werd eerder al aangekondigd en mag dus niet verrassen.
Het nieuws over de herstructurering komt een dag nadat Alibaba-oprichter Jack Ma was gezien op een basisschool in Hangzhou, zijn eerste publieke optreden op het Chinese vasteland in meer dan een jaar. Jack Ma verliet China eind 2021 net toen de autoriteiten de techsector in het land hard aanpakten.
Ma's verblijf in het buitenland stond symbool voor een ommekeer in het lot van de Chinese particuliere sector, nadat zijn imperium en de technologiesector het doelwit waren geworden van Pekings harde aanpak van de regelgeving.
De vredespijp mag boven worden gehaald
In een eerste reactie steeg het aandeel van Alibaba met 7%. Het gaat natuurlijk om een beurskoers in de zogenaamde voorbeurshandel, maar dat geeft niettemin aan dat beleggers dit nieuws lezen als een belangrijke, en mogelijk finale, herstructurering. Dat is niet enkel de grootste herziening in de 24-jarige geschiedenis van een van China's belangrijkste bedrijven, maar moet er vooral (opnieuw) op wijzen dat de Chinese overheid de technologiesector wel degelijk helemaal in de armen wil en zal sluiten. Vrede, met andere woorden, en dat is altijd goed voor de waardering.
Waardering
En net die waardering is in de loop van de voorbije jaren stevig teruggelopen. Tegenover een geschatte jaarlijkse omzetgroei van zo’n 10%, en een winstgroei die eerder tussen 13% en 15% zou moeten komen te liggen, is een koerswinstverhouding van 12,6x goedkoop te noemen. Als we in die oefening geen rekening houden met de aanwezig cash in de groep, en op het niveau van de verschillende portefeuillebedrijven, dan zou die koerswinst verhouding zelfs dalen tot ergens in de buurt van 7x.
Dezelfde duidelijke onderwaardering geldt ook voor de verhouding tussen koers en boekwaarde, want die noteert amper aan 1,7x, ondanks de groep structureel hoge EBITDA-marges van 20% en meer zal blijven optekenen.
Positieve katalysator
De herstructurering pakt een belangrijk concurrentieel nadeel aan ten opzichte van de sectorgenoten, omdat de ingewikkelde organisatiestructuur in het verleden de besluitvorming vertraagde. Denk bijvoorbeeld aan de door Alibaba opgezette eenheden die terrein verloren ten opzichte van de pure-play verticale leiders: Eleme vs. Meituan, Youku vs. iQiyi, Lazada vs. Shopee, om er maar een paar te noemen. De operationele efficiëntie van elke businessgroep zou eindelijk moeten verbeteren en dat is een belangrijke stap voorwaarts. Het zal ook leiden tot een verhoogde kostenefficiëntie, omdat de individuele business units verantwoordelijk gesteld zullen worden voor hun eigen prestaties. Op groepsniveau zou de reorganisatie daarom moeten kunnen leiden tot consistente margeverbetering.
Meer nog dan de onderwaardering op het niveau van de groepswaardering, zal een opsplitsing daarom een blijvende en belangrijke positieve katalysator zijn voor het aandeel. Dat wordt vandaag immers verhandeld tegen een aanzienlijke korting op de geschatte intrinsieke waarde. En die korting is zo groot dat beleggers (zelfs na de koershausse van gisteren) weinig tot geen waarde toekennen aan de belangrijke geconsolideerde dochterondernemingen van Alibaba, net zomin bepaalde private en publieke investeringen (voldoende) naar waarde geschat worden. En die waardering dient afgezet te worden tegen de achtergrond van een geleidelijk consumptieherstel in China. Door de op til zijnde bedrijfsherstructurering blijft Alibaba daarom koopwaardig, met een koersdoel van 120 dollar bij KBC Asset Management.
Van zodra Bolero zicht heeft op de fiscaliteit omtrent de splitsing, kom je de nodige informatie daarover te weten via deze blog.
