di. 5 feb 2019

Alphabet rapporteerde over het vierde kwartaal een omzet en winst per aandeel die resp. 1% en 18% boven de consensusverwachting uitkwamen. De hoger dan verwachte winst was grotendeels te danken aan een lager dan verwachte belastingvoet, aangezien de operationele winst zo’n 5% onder de consensusverwachting lag.
De omzet groeide - abstractie makend van wisselkoerseffecten - met 23%, dankzij de sterke groei in mobiel en YouTube. De operationele winst (EBIT) ging evenwel slechts 7% hoger door een forse toename van de kosten, voornamelijk voor onderzoek en ontwikkeling (+40%) en personeel. De operationele winstmarge daalde dan ook met 280 basispunten naar 20,9%.
Ook de kapitaalinvesteringen stegen fors (+64%) en kwamen uit op 7,1 miljard USD. Het bedrijf zet alle zeilen bij om zijn inkomsten te diversifiëren, weg van reclame. Met Google (Cloud Platform) wil het bedrijf zich opwerpen als alternatief voor AWS (Amazon) en Azure (Microsoft) als aanbieder van cloud-diensten (infrastructuur en software). Met de recente lancering van nieuwe smartphones en smartspeakers wil het zijn voet naast resp. Apple en (opnieuw) Amazon zetten. Vooralsnog blijft Alphabet echter aangewezen op advertentie-inkomsten; zo’n 90% van de omzet is afkomstig uit de verkoop van reclame gekoppeld aan zoekopdrachten en eigen content (o.a. YouTube).
De visie van KBC Asset Management
Het Alphabet-aandeel ging gisteren in de nabeurshandel zo’n 3% lager omwille van de hoger dan verwachte kosten en kapitaalsinvesteringen. Toch toonde het management zich hoopvol voor het lopende boekjaar. Zo zou de groei van het personeelsbestand moeten vertragen, wat de marges moet kunnen stabiliseren. Daarnaast zal ook de groei van de kapitaalsinvesteringen ‘zeer significant’ matigen. Dit stemt ook analist Kurt Ruts hoopvol. Bovendien heeft Alphabet nog eens 12,5 miljard USD vrijgemaakt voor de inkoop van eigen aandelen.
KBC AM behoudt de "Kopen"-aanbeveling en het koersdoel van 1.350 USD per aandeel.