vr. 18 dec 2020

Google-moederbedrijf Alphabet wordt voor de tweede keer deze week aangeklaagd wegens het schenden van de mededingingsregels. Liefst 38 Amerikaanse staten beschuldigen de groep ervan de resultaten van zijn zoekmachine te manipuleren. Zo zou Google door zijn (quasi monopolie-)positie consumenten beperken in het gebruik van concurrerende zoekmachines. Bedrijven zouden verplicht worden om advertentietools van Google te gebruiken en Google zou andere gespecialiseerde zoekmachines weren. KBC Asset Management-analist ziet op de korte termijn echter niet veel veranderen en sluit niet uit dat dit voor het aandeel zelfs positief kan zijn.
Wurggreep
Google antwoorde in een blogpost dat het de resultaten van zijn zoekmachine verbeterd heeft op manieren die in de ogen van vele grote regelgevers in de wereld de concurrentie bevorderen. 'Google kijkt ernaar uit zich te kunnen verdedigen in de rechtbank', klinkt het.
Woensdag spanden nog 10 Amerikaanse staten onder leiding van Texas een rechtszaak aan tegen Google, omdat het een illegale overeenkomst gesloten zou hebben met Facebook om zijn 'wurggreep' op de lucratieve digitale advertentiemarkt te bestendigen.
De deal, met codenaam 'Jedi Blue' laat adverteerders van Facebook toe om advertenties te plaatsen binnen het netwerk van Google. Op zich is hier niets bijzonders aan, want Google heeft zo nog meerdere deals met andere marktpartijen. Maar volgens de aanklacht zou Facebook dus een voorkeursbehandeling gekregen hebben. Concreet zouden klanten van Facebook hierdoor meer advertenties kunnen plaatsen dan klanten van andere Google-partners.
Daarnaast zou Facebook zou ook toegang gekregen hebben tot extra data van Google en in ruil daarvoor zou het ermee ingestemd hebben om concurrerende advertentiesoftware niet langer te steunen. Bovendien zou er ook sprake geweest zijn van prijsafspraken tussen beide internetmastodonten. Opvallend is dat Facebook in deze zaak niet beschuldigd werd van wanpraktijken.
Google liet op zijn beurt al verstaan dat de klacht ongegrond is. Het bedrijf beweert dat er niets exclusiefs is aan de deal en dat Facebook geen speciale data ontvangt. Google wijst nog op het feit dat prijzen voor online advertenties de laatste jaren gedaald zijn.
Op 20 oktober nog spande het Amerikaanse Ministerie van Justitie een rechtszaak aan tegen Google, wegens misbruik van zijn dominante positie in search (zoekopdrachten, nvdr.). De aanklacht van woensdag vertoont gelijkenissen met deze federale rechtszaak, waardoor beide rechtszaken mogelijk worden samengevoegd.
De visie van KBC Asset Management
Volgens KBC AM waren de rechtszaken van deze week, net zoals die in oktober, te verwachten en is het moeilijk om de merites van de klachten te beoordelen.
Analist Kurt Ruts denkt evenwel dat er op korte tijd weinig zal veranderen. Nu de drie (verwachte) aanklachten daadwerkelijk zijn ingediend, kan dit positief zijn voor het aandeel aangezien het risico op negatieve krantenkoppen nu wat gaan liggen is.
Bovendien kosten mededingingszaken doorgaans veel tijd en niets sluit uit dat het tot een schikking komt. De zogenaamde 'nucleaire optie', nl. een opsplitsing van Alphabet, zou bovendien waarde kunnen creëren voor aandeelhouders. KBC AM is ervan overtuigd dat in het geval van Alphabet de som van de delen meer waard kan zijn dan de prijs die de markt nu kleeft op het geheel.
Toch is het zo dat de roep om (meer) regulering steeds luider klinkt, zowel in Europa als de VS. In beide regio's bereiden beleidsmakers wetten voor om paal en perk te stellen aan bepaalde praktijken van zogenaamde 'gatekeepers'.
Zo stelde de Europese Commissie deze week nog voorlopige versies van zijn 'Digital Markets Act' en 'Digital Services Act' voor. Over de finale versie zal evenwel nog stevig gelobbyd worden en een finale versie wordt niet vóór 2022 verwacht.
Voor het aandeel Alphabet behoudt KBC AM de "Kopen"-aanbeveling en het koersdoel van 1.950 USD.