wo. 6 nov 2019

Alstom kan in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar 2019/2020 opnieuw uitpakken met sterke orders. De Franse treinbouwer haalde opnieuw voor 3 miljard euro aan bestellingen binnen, 30% boven de verwachtingen. Het orderboek klokt nu af op 41,3 miljard EUR, goed voor bijna 5 jaar aan werk op de plank.
De cashflowgeneratie stelde echter teleur en was in de eerste jaarhelft negatief (-19 miljoen euro). Alstom zag een sterke toename van het werkkapitaal (voorraden), in de aanloop naar de sterke groei in opleveringen van rollend materiaal volgend jaar. Het onderliggende resultaat was eigenlijk nog zwakker, want Alstom negeerde een betaling voor leasing en kreeg voorschotten van nieuwe bestellingen binnen.
De visie van KBC Asset Management
Analist Alex Martens verlaagde in juni de aanbeveling voor het aandeel van "Kopen" naar "Houden", omdat Alstom na de sterke stijging van het aandeel volgens hem fair gewaardeerd is en de analistenschattingen nog weinig ruimte laten om positief te verrassen.
Op de investeerdersdag gaf het management zelf aan dat, na de uitzonderlijk sterke groei van de voorbije jaren, de groei vanaf dit jaar zal vertragen en dat de margegroei door de oplevering van een aantal grote treinprojecten dit en volgend jaar lager zal liggen dan in de voorbije jaren. Het feit dat de grootste aandeelhouder, het Franse conglomeraat Bouygues, in september de helft van zijn belang verkocht, ziet KBC AM als een bevestiging van zijn thesis.
Op lange termijn blijft onze analist evenwel positief. Hij wacht op een correctie en een aantrekkelijkere waardering om opnieuw posities in te nemen. De vooruitzichten voor rollend materieel blijven zeer robuust, gedreven door de toenemende verstedelijking en milieuoverwegingen.
Het advies voor Alstom blijft "Houden", bij een koersdoel van 38 euro.