do. 9 jul 2020

De Franse treinbouwer Alstom is bereid om een aantal toegevingen te doen om de goedkeuring van de mededingingsautoriteit te krijgen in het kader van de overname van de transportdivisie van Bombardier. Alstom is bereid om het belang van Bombardier in het samenwerkingsverband met de Japanse treinbouwer Hitachi in hogesnelheidstreinen, een aantal platformen in regionale treinen en delen in treinsignalisatie te desinvesteren. Er is ook sprake van de verkoop van Alstoms site in Reichshoffen in de Elzas.
Als Alstom groen licht krijgt, zou het de tweede grootste treinproducent ter wereld worden. Op 16 juli valt het verdict van de Europese concurrentiewaakhond, die ook kan beslissen om een zogenaamd "fase 2"-onderzoek in te stellen, wat de de autoriteiten 90 dagen extra tijd geeft om meer details te vragen en een beslissing te nemen.
De visie van KBC Asset Management
De desinvesteringen waarmee Alstom de concurrentiewaakhond wil paaien, zijn volgens analist Alex Martens groter dan verwacht, maar hiermee neemt de kans wel toe dat de overname wordt goedgekeurd. Volgens KBC AM wil Alstom met de bijkomende toegevingen vermijden dat er een "fase 2"-onderzoek komt. De marktaandelen in treinsignalisatie en 'very high speed trains' liggen sowieso een pak lager dan bij de fusie met Siemens, wat maakt dat de kans op goedkeuring voor een fusie met Bombardier een pak hoger ligt dan bij de fusie met Siemens. Het hangt ervan af welke prijs Alstom voor deze onderdelen kan krijgen om uit te maken wat de financiële impact kan zijn, maar al bij al zal het zeker geen game changer zijn.
KBC AM is de overname zeker genegen, omdat ze strategisch zinvol is en een ‘once in a lifetime opportunity’ is. Het Canadese Bombardier zou zijn treindivisie nooit hebben verkocht mocht het geen zware financiële problemen hebben. Bovendien zorgt Alstom er ook voor dat Bombardier uit Chinese en Aziatische handen blijft.
Alstom wordt buiten China de globale nummer 1 in treinen en metro's en de nummer 2 wereldwijd in treinsignalisatie. Alstom en Bombardier zijn ook zeer complementair. Met Bombardier verwerft Alstom een sterke positie in Noord-Amerika, Duitsland en het VK, landen waar het tot dusver minder sterk stond.
KBC AM is ook positief over de toekomst van de treinsector. Analist Alex Martens gelooft dat de vooruitzichten voor de spoorwegindustrie nog sterker zijn dan vóór de coronacrisis. De belangrijkste drijvende krachten in Europa zijn de ambitieuze klimaatdoelstellingen en de noodzaak om de CO2-uitstoot te verminderen door over te stappen op groene mobiliteit, die één van pilaren is in de strijd tegen klimaatverandering. Het spoor is immers het enige transportmiddel dat er jaar op jaar in slaagt om de uitstoot van schadelijke stoffen te verlagen.
KBC AM bevestig de "Houden"-aanbeveling voor Alstom en is van mening dat de aankomende kapitaalverhoging (om de overname van Bombardier Transporation bij goedkeuring van de concurrentiewaakhond te financieren) een opportuniteit kan zijn om met korting in te stappen. Het koersdoel is 46 euro.